FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 13. studenoga 2010. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZADAR - Na zadarskom Sveučilištu državni tajnik za more Mario Babić potpisao je jučer 49 ugovora o dodjeli stipendija učenicima pomorskih škola i studentima pomorskih fakulteta. Stipendije za školsku i akademsku godinu 2010./11. u Hrvatskoj su dobila 182 učenika i 60 studenata pomorskih škola i fakulteta. U Zadru 33 stipendista su učenici zadarske Pomorske škole, a 16 je studenata Odjela za promet zadarskog Sveučilišta. Cijelo vrijeme školovanja učenici će dobivati 800, a studenti 1200 kuna na mjesec. Nakon svečana potpisivanja ugovora državni tajnik za more Babić budućim pomorcima je kazao da, kad ih vidi, poželi se vratiti 50 godina unatrag i opet biti đak pomorske škole, pa onda student pomorskog fakulteta. "Biti pomorac časno je zanimanje, ali ipak mislim da je vama mladima danas puno bolje nego nama starijima. Imate stipendije, imate opremu i školski brod, a i nešto što mi nismo mogli ni sanjati, a to je da plovite pod hrvatskom zastavom", poručio je stipendistima državni tajnik Babić. Inače, projekt stipendiranja ministarstvo provodi petu godinu za redom, a cilj je povećati zanimanje za pomorska zvanja. Za stipendiranje budućih pomoraca ministarstvo je u ovoj godini osiguralo 6,1 milijun kuna, a stipendije sada prima oko 520 učenika i studenata.

ZAGREB - Do 2012. u Europi će biti sagrađeno 71.270 pasivnih kuća, koje troše 80 posto manje energije za grijanje ili hlađenje nego klasične kuće, a u Hrvatskoj bi pak u iduće dvije godine broj takvih kuća trebao narasti na 30-ak, kazao je voditelj Pass-Net EU-ova projekta za Hrvatsku profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu Ljubomir Miščević, na jučerašnjem otvorenju trodnevne Međunarodne konferencije 3. dani pasivne kuće. U Pass-Net, mrežu pasivnih kuća, udruženo je 10 zemalja članica EU-a: Austrija, Belgija, Češka, Njemačka, Velika Britanija, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švedska. Među njima je i Hrvatska kao jedina nečlanica EU-a koja od 2006. izmjenjuje iskustva u gradnji pasivnih kuća i rješenjima koja omogućuju desetak puta manju potrošnju energije za grijanje i hlađenje objekata s 10 do 20 posto više uložena novca u njihovu izgradnju. Tu prednjače Njemačka i Austrija pa će se tako sljedeće godine u Innsbrucku, gdje je sagrađeno najveće pasivno naselje u svijetu, održati 15. svjetski kongres pasivne kuće. Ne zaostaje ni Velika Britanija gdje će od 2016. svaka novogradnja biti bez emisije štetnih plinova, dok bi od 2018. u Europskoj uniji sve nove kuće trebale biti energetski samodostatne. Miščević je naveo procjene po kojima će do 2047. biti iscrpljena i zadnja kapljica nafte te da Hrvatska već danas emitira više CO2 od dopuštenog. Dodao je kako vjeruje da bi u nas bilo puno više primjera energetski samodostatnih građevina pa i primjera poput Solarne kuće u Španskom i zgrade tvrtke Stilin, koje s viškom električne energije dobivene od "zagrebačkog sunca", odnosno obnovljivih izvora energije pune mrežu HEP-a, kada bi zakonski propisi bili jednostavniji i kad bi donijeli izdašnije poticaje. Lino Fučić, ravnatelj Uprave za graditeljstvo Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, naglasio je da se hrvatski zakonski propisi polako usklađuju s propisima EU-a pa, stižući prvu Direktivu o energetskim svojstvima zgrada EPBD, u ministarstvu paralelno rade i na drugoj, objavljenoj sredinom ove godine. Tako će predložiti da se u Zakon o prostornom uređenju i graditeljstvu uvede obveza da se već kod planiranja razmotri upotreba alternativnih sustava, a bit će propisane i kazne za nepoštivanje novih propisa.

VINKOVCI - U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih društava (ZAKUD) Vukovarsko-srijemske županije danas se u Vinkovcima nastavlja jučer započet jezični znanstveno-stručni skup "Šokačaka rič 8." o čuvanju, njegovanju i proučavanju slavonskoga dijalekta. Sudionici skupa, kojeg je otvorio predsjednik ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, na dvodnevnom skupu raspravljaju o "Slavonskom dijalektu" u nastavi, književnosti i medijima i njegovoj povezanosti s onomastikom te slavonskim poddijalektima, a središnja tema posvećena je posavskom akutu. Također Zbornik radova s prošlogodišnjeg znanstvenog skupa "Slavonski dijalekt" predstavile su jučer recenzentica Ljiljana Kolenić i urednica Ankica Bilić. Ona je istaknula kako je u sedam do sada tiskanih zbornika sa "Šokačke riči" izdano 117 znanstvenih članaka. Sinoć su na prigodnoj svečanosti bit će uručene i nagrade "Šokačke riči", a ovogodišnji su dobitnici Sanda Ham s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i novinarka "Vinkovačke televizije" Jasna Matija Sabljo. U scenskom i recitatorskom programu "Štokavčići" nastupilo je 60-tak najmlađih sudionika "Šokačke riči", članova dječjih folklornih skupina te učenika vukovarsko-srijemskih osnovnih škola koji će govoriti i recitirati na slavonskom dijalektu.

ZAGREB - Prvi dokumentarni film Jirija Menzela, "Vaše more, naše more", u kojemu taj proslavljeni češki redatelj prikazuje na koji način Jadransko more već stotinu godina povezuje češki i hrvatski narod, premijerno je prikazan sinoć u studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije, u čijoj je produkciji snimljen. Za češkog oskarovca iz predgrađa Praga kombinacija kristalno bistrog mora i toplog sunca bila je tek san, kojemu se kao dječak najviše približio kupajući se u koritu punom vode i soli u svome dvorištu. Menzel u filmu podsjeća kako Česi nisu uvijek bili siromašni gosti na Jadranu, te da su u vrijeme Austro-Ugarske oni bili pokretači turizma, kada su "domaći" smatrali da je kupanje "samo za magarce". Cijenjeni češki liječnici, odvjetnici, novinari, pisci tada su dolazili u "morska lječilišta" kako bi se kupali, sunčali, odmarali i ljenčarili, što se u nekim dalmatinskim mjestima Dalmacije čak nazivalo "češki život". Nakon filma proslavljeni češki redatelj je zahvalio Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) što mu je dala priliku da nauči snimati dokumentarne filmove, s obzirom da se dosad još nikada nije okušao u tom žanru. Govoreći o razlozima zašto se već trideset godina vraća u Hrvatsku, Menzel je rekao da su ljudi ovdje ljubazni i ugodni i kako je uglavnom imao lijepa iskustva, koja je sada prenio u svoj film.

Urednik Dokumentarnog programa Miro Branković izrazio je zadovoljstvo što je HRT ostvario suradnju s jednim od najvećih suvremenih redatelja današnjice, najavivši mogućnost da se ta suradnja nastavi ubuduće na nekim novim projektima.

Osim filma "Vaše more, naše more" Menzelov ciklus dokumentaraca o Hrvatskoj uključuje i film "Moj Dubrovnik", koji je nedavno osvojio nagradu na europskom festivalu turističkih filmova "Tourfilm festival" u Karlovym Varyma, kao najbolji film u kategoriji televizijskog, dokumentarnog i publicističkog filma.

ZAGREB - Knjiga akademika Ivana Supičića „Za univerzalni humanizam – Prema potpunijoj čovječnosti“ predstavljena je sinoć na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu. O knjizi su govorili akademik Dubravko Jelčić, publicist Ivica Šola i autor Supičić. Jelčić je ocijenio kako je riječ o iznimnoj knjizi koja se ističe svojom autonomnom vrijednošću i aktualnošću jer se nije mogla pravodobnije pojaviti. „Živimo u vremenu koje ugrožava ljudsko dostojanstvo pa čak i samu ljudskost“, a u ovom vremenu srušeni su svi kriteriji koji razlikuju dobro od zla, istaknuo je. Ocijenio je kako kriza ne ovisi samo o materijalnom nego je ona ponajprije kriza duhovnoga. „Više od 80 posto Hrvata očitovalo se kršćanima“, a ponašaju se ne samo kao krajnji ljevičari nego i kao nekršćani, kazao je Jelčić. Istaknuvši kako se knjiga Ivana Supičića „Za univerzalni humanizam – Prema potpunijoj čovječnosti“ temelji na Kristovim vrijednostima ocijenio je da ona daje odgovor na sva ključna pitanja sadašnjeg trenutka. Šola smatra da razloge današnje krize treba tražiti u „mistici konačnoga“, odnosno u obogotvorenju povijest, te kako se rješenje krize može pronaći u povezivanju znanosti s mudrošću, mudrosti s teologijom, a teologije sa svetim. „Svetost je odbijanje apsolutiziranja povijesti i dizanje pogleda prema onostranom, odnosno Bogu,“ a Supičićeva knjiga nudi mistiku beskonačnoga, rekao je Šola. Supičić smatra kako humanizam nema alternativu jer je on odgovor na čovjekove beskrajne i neizrecive patnje i stradanja. Knjigu „Za univerzalni humanizam – Prema potpunijoj čovječnosti“ (726 str.) objavila je Kršćanska sadašnjost, a u njoj autor, uz ino piše o humanizmu i civilizaciji, kulturi i duhovnosti, duhu, psihologiji i duhovnosti, čovjekovoj cjelovitosti i čovječnosti Isusa Krista.

SPLIT - U splitskom HNK u ponedjeljak će se premijerno izvesti opera Giuseppe Verdija "Machbeth". To je prvi put u 117 godina splitskog kazališta da se izvodi opera "Machbet", koja u njemu čak nije nikada ni gostovala, rekao je obnašatelj dužnosti intendanta splitskoga HNK Duško Mucalo, dodajući kako će premijera u ponedjeljak zapravo biti povijesni čin za to kazalište. Dirigent opere u četiri čina je Ivo Lipanović, redatelj Petar Selem, Machbet je ruski pjevač Jurij Nečajev a ulogu njegove žene dobila je Grkinja Sofia Mitropoulos. Ivo Knezović je scenograf, Dora Argento kostimografkinja, a Domeniko Briški zborovođa. Uloge u operi dobili su i mladi pjevači Luciano Batinić i Domagoj Dorotić. Ivo Lipanović sretan je što ima odličnu ekipu i vrhunske pjevače, od kojih Jurij Nečajev i Sofia Mitropoulos debitiraju. Postavljanjem "Machbeta" na repertoar splitskoga HNK zadovoljan je i redatelj Petar Selem, koji je rekao da se splitska opera time vraća na put svojih velikih ambicioznih zadataka. Izrazio je zadovoljstvo afirmacijom mladih koji svoju priliku dobivaju u splitskom teatru. "Ne želim nikoga kritizirati, ali splitska opera je u posljednje vrijeme bila agencija za unajmljivanje predstava od drugdje", rekao je Selem, dadajući kako je sada riječ o vlastitom projektu koji je zahtjevan i kulturalno dragocjen. Za 'Machbeta' treba imati vrhunske glumce i sjajne pjevače, što mi imamo. Splitska publika koja voli Verdija zaslužuje dobiti ovu operu, izjavio je Selem. Kako je najavljeno, na praizvedbi će biti i predsjednici Hrvatske i Makedonije Ivo Josipović i Gjorge Ivanov te potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks. U Splitu u ponedjeljak počinje 12. Carnetova korisnička konferencija CUC 2010. na kojoj su gosti i ti dužnosnici.

DUBROVNIK - U Kazalištu "Marina Držića" u Dubrovniku sinoć je izvedena druga ovosezonska premijera - dvije jednočinke dubrovačkoga pisca Ernesta Katića "Imbarak" i Ljubav na Prijekome", koje je postavio redatelj Joško Juvančić, a dramaturški obradio Hrvoje Ivanković. Scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Doris Šarić, glazbena suradnica Paola Dražić-Zekić, a u predstavi nastupa cjelokupan kazališni ansambl. Nakon gotovo 70 godina ponovno su uprizorena dva dramska teksta dubrovačkog književnika iz prve polovice 20. stoljeća Ernesta Katića. U prigodi večerašnje praizvedbe u predvorju kazališta postavljena je izložba dokumenata, rukopisa i fotografija iz ostavštine Ernesta Katića.

ZAGREB - Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužni prijedlog protiv slobodnog novinara i blogera Željka Peratovića (44) kojeg tereti da je 1. kolovoza 2009. na svom blogu objavio zapisnik s ispitivanja jednog svjedoka u istražnom ročištu, održanom lani u ožujku, u predmetu koji se vodio protiv blogera na zagrebačkom Županijskom sudu. Državno odvjetništvo je izvijestilo na svojim internetskim stranicama, navodeći samo inicijale i dob okrivljenog, da je istražni sudac na tom kao i na još četiri ročišta u istom kaznenom predmetu upozorio 44-godišnjaka da su svi podaci tajni i da je odavanje tajne kazneno djelo. Tužiteljstvo također tereti blogera da je na svom blogu objavio zapisnike o saslušanju osam osoba s istražnih ročišta u tom kaznenom predmetu iako je bio svjestan da su to tajne činjenice i podaci čime je, kažu, postupivši protivno Zakonu o kaznenom postupku povrijedio tajnost kaznenog postupka. Mediji su ranije objavili da je Peratović krajem prošle godine bio na obavijesnom razgovoru u policiji jer je na svojemu blogu objavio istražno svjedočenje ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, koji ga je prije tužio za širenje lažnih vijesti i uznemiravanje javnosti te za klevetu. Peratović je tada tvrdio da je iskaz objavljen nakon završetka istrage pa tvrdnje o tajnosti ne stoje.

BJELOVAR - Bjelovarska policija provela je opsežnu kriminalističku istragu cilj koje je bio suzbijanje kaznenih djela protuzakonita lova i nedopuštena držanja oružja i eksplozivnih tvari, a njezin rezultat je da će protiv više osoba biti podnesene kaznene prijave i optužni prijedlozi. Bjelovarsko-bilogorska Policijska uprava (PU) priopćila je sinoć da je, na temelju naloga Županijskoga suda u Bjelovaru, pretraženo osam obiteljskih kuća i četiri osobna automobila kojima se koristi sedam osoba. Tijekom istrage, u kojoj je sudjelovalo 30-ak djelatnika kriminalističke, temeljne i interventne policije PU-a, pronađeno je, među ostalim, nekoliko pušaka, plinski i signalni pištolj, osam spremnika za razno automatsko oružje, više od 1700 komada raznoga streljiva te više kilograma smrznuta mesa divljači. Dvojica muškaraca bit će kazneno prijavljena - 37-godišnjak zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedopuštena držanja oružja i eksplozivnih tvari, a 42-godišnjak zbog kaznenih djela protuzakonita lova. Protiv njega će biti podignut i optužni prijedlog zbog prekršaja po Zakonu o oružju. Protiv još trojice muškaraca u dobi od 37, 52 i 59 godina bit će podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja po Zakonu o oružju. Policija zahvaljuje na suradnji u tijeku kriminalističkog istraživanja građanima i županijskom Lovačkom savezu.

ZADAR - Nepoznata osoba popodne je aktivirala i bacila nepoznatu eksplozivnu napravu na državnoj cesti DC-27 u mjestu Dobroj Vodi, kod Stankovaca, na autobusnu betonsku postaju, no nitko nije ozlijeđen, izvijestila je večeras zadarska Policijska uprava (PU). U trenutku aktiviranja naprave nitko se nije nalazio u blizini pa nije bilo ozlijeđenih, a nastala su manja oštećenja na autobusnoj postaji. Policija je dojavu o eksploziji zaprimila oko 14,20 sati, a započeti očevid nastavlja se sutra kako bi se utvrdilo o kakvoj je eksplozivnoj napravi riječ. U tijeku je kriminalističko istraživanje, navodi PU zadarska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙