FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 12. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća EU o izvozu i uvozu opasnih kemikalija, koji je dobio potporu saborskih klubova i zastupnika. Zakonskim izmjenama, koje će na snagu stupiti po ulasku Hrvatske u EU, hrvatsko se zakonodavstvo usklađuje s propisima EU u području zaštite zdravlja ljudi i okoliša od štetnih opasnih kemikalija. Svi saborski klubovi podržali su i prijedlog novoga Zakona o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda, ali i upozorili na, za hrvatske potencijale, iznimno mali udio obradivih površina s ekološki uzgojenom hranom. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Stjepan Mikolčić izvijestio je da je interes za ekološku proizvodnju u znatnom porastu - u Hrvatskoj su te površine povećane s 51 hektara 2002. na više od 14 tisuća hektara krajem 2009. i 817 proizvođača.

No, udio površina s ekološkom proizvodnjom i dalje je vrlo nizak u odnosu na ukupne obradive površine i iznosi tek 1,29 posto, a Mikolčević očekuje da će do kraja ove godine ekološki obrađenih površina biti oko 20 tisuća hektara, te da će broj proizvođača dosegnuti 1000. Naglasio je da su na domaćem i međunarodnom tržištu ekološki proizvodi iznimno traženi te da je za njihov plasman velika konkurencija, ali je, istaknuo je, i činjenica da kupci, bez obzira na veću cijenu, sve više traže upravo takve proizvode.

ERDUT - U Erdutu je u nazočnosti najviših državnih dužnosnika i predstavnika međunarodne zajednice počelo obilježavanje 15. obljetnice potpisivanja Temeljnog sporazuma o području Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnoga Srijema. Svečanosti pod nazivom "Budućnost Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnoga Srijema" nazočni su hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednica vlade Jadranka Kosor, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i potpredsjednik Vladimir Šeks, bivši predstojnik vladina Ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnome Srijemu Ivica Vrkić, bivša predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja Vesna Škare-Ožbolt, prijelazni upravitelj UNTAES-a za hrvatsko Podunavlje Jacques Paul Klein i bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith. Prije početka svečanosti u dvorištu dvorca Adamovića u Erdutu, gdje se ona i održava, ministar Petar Čobanković otkrio je spomen-ploču koja je postavljena u povodu 15. obljetnice potpisivanja Erdutskog sporazuma.

ZAGREB - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) i ove godine predlaže da se 18. studenoga, na dan okupacije Vukovara i Škabrnje, pročitaju imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Iako je prošlo 19 godina od najvećih stradanja Hrvata u Domovinskom ratu, još se ne mogu i ne žele javno pročitati imena onih koji su dali život za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu te se još ne zna ni točan broj poginulih, navodi, među ostalim, udruga, koja smatra kako je objava imena poginulih popisa jedan od načina da se istinom obrani oslobađanje i stvaranje hrvatske države. Tako bi se moglo vidjeti da je na slobodi još iznimno mnogo onih koji su u vrijeme rata činili zločine nad nevinim hrvatskim narodom, a uopće nisu sudski procesuirani, ističe UBIUDR i zaključuje: "A govori se da svaka žrtva ima svoga zločinca! Pa, ako ima, gdje su?"

ZAGREB - Noć kazališta (European theatre night) održat će se 20. studenoga u 25 hrvatskih gradova, u kojima će se u 55 kazališta održati 95 kazališnih predstava, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture, koje je pokrovitelj manifestacije. Treća "Noć kazališta" bit će rekordna po sudjelovanju hrvatskih kazališta, a po prvi put u manifestaciju će se uključiti Slovačka i Bosna i Hercegovina. Time se, rekao je ministar Božo Biškupić, ostvaruje zamisao Ministarstva da manifestacija prijeđe hrvatske granice i postane europski projekt. U sve tri zemlje manifestacija će početi 20. studenog u 10 sati ujutro programom za najmlađe, a potrajat će do 3 sata iza ponoći. Uz kazališne predstave, ove je godine predviđen i iznimno bogat popratni program, koji će obuhvaćati izložbe, koncerte, okrugle stolove, prezentacije knjiga, razgledavanje kazališta te fotografiranja i razgovore s glumcima. Za 98 posto organiziranih sadržaja ulaz će biti besplatan.

VARAŽDIN - Izvan pružnog prijelaza u Lepoglavi vlak je jutros udario ženu koja je poginula na mjestu nesreće, prve su informacije iz varaždinske Policijske uprave. Očevid je u tijeku.

ZAGREB - U požaru koji je zbog još neutvrđenih razloga buknuo jutros oko 5,30 sati na brodovima u luci Sumpetru, kod Dugog Rata, potpuno je izgorjelo nadgrađe jednog broda i kormilarnica drugog broda, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. U trenutku kad je požar buknuo na brodovima nije bio nitko, a vatru su ugasili pripadnici vatrogasnih društava iz Dugog Rata i Omiša. Motorni putnički drveni brodovi "Otac Duje" i "Jerolim", dužine 28 metara, u vlasništvu Jerolima Nazora u luci su bili privezani jedan uz drugi. Požar je buknuo na jednom brodu, a zatim je zahvatio i drugi brod. Očevid je u tijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙