FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 11. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15, 30 sati:

ZAGREB - Iako su svi isticali važnost nacionalne novinske agencije i potrebu da joj se pomogne u izlasku iz teške financijske situacije, izvješće Upravnog vijeća Hine danas su u Saboru podržali vladajući klubovi HDZ-a i HSS-a, dok su oporbeni SDP i HNS/HSU najavili suzdržanost, zamjerajući Hininom vodstvu nedovoljno razrađene razvojne mjere te izostanak novih usluga. Ljubica Lukačić je u ime HDZ-a ocijenila da se Hina i njezino vodstvo dobro nose s financijskim poteškoćama, da provode i najavljuju mjere za prevladavanje krize, ali ne nauštrb njezinog servisa vijesti kao objektivnog i pouzdanog izvora informacija. Marijana Petir najavila je da će HSS, unatoč rezervama zbog loših poslovnih rezultata Hine i načina kako se agencijom upravlja, ipak podržati izvješće. Najkritičniji prema Hini bio je Antun Vujić u ime SDP-a, istaknuvši da njegova stranka ne može poduprijeti tek najave da će se nešto po bolju Hininu budućnost napraviti, a malo se, upozorava, uistinu i čini. Suzdržanost spram izvješća o radu Hine najavio je i Goran Beus Richembergh u ime Kluba HNS/HSU-a, također naglasivši da je Hina javno dobro koje država treba podupirati i razvijati, ali i upozorivši na opasnost da novinska agencija ovisi o državnom proračunu, odnosno Vladi. Boro Grubišić rekao je kako je HDSSB u dvojbi podržati li Hinino izvješće, i tako, kako je rekao, prihvatiti daljnju neodgovornost državne vlasti prema "našoj, hrvatskoj agenciji", ili ne podržati i tako "vladajuće potaknuti da pomognu". Zahvalivši predstavnicima klubova na konstruktivnoj raspravi, član Hininog Upravnog vijeća Ante Drpić ponovno je istaknuo važnost projekta media monitoringa, kako za Hinu, tako i za državu.

ZAGREB - Saborska glasnogovornica Marina Buntić Juričić potvrdila je novinarima da je u Sabor stigla pisana obavijest Biance Matković da je podnijela neopozivu ostavku na dužnost države tajnice u Ministarstvu gospodarstva te da traži da joj se ponovno aktivira zastupnički mandat. O njezinu zahtjevu idućih bi se dana trebalo očitovati Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), koje treba utvrditi je li zahtjev u skladu sa zakonom, a ne nađe li nikakvih zapreka te prihvati li takvo mišljenje i Sabor, mandat Biance Matković aktivirat će se osmoga dana od podnošenja zahtjeva. Rok od osam dana počinje teći tek nakon što je Vlada razriješi s dužnosti državne tajnice, jer tek tada njezin zahtjev može postati služben.

ZAGREB - Nezavisni saborski zastupnik Ivo Sanader izjavio je kako nema namjeru osnovati klub zastupnika u Hrvatskome saboru, o čemu se počelo nagađati nakon što je državna tajnica Bianca Matković od Sabora danas zatražila aktiviranje zastupničkog mandata. "Ne osnivam klub. Već odavno sam osnovao klub i to HDZ-a", izjavio je Sanader novinarima u Saboru i kazao kako ne želi komentirati potez Biance Matković za koji je, kaže, čuo od novinara i s kojim, ističe, nema nikakve veze. "To je njezino pravo. Ne želim to komentirati", rekao je ponovivši kako nema namjeru rušiti vladu i parlamentarnu većinu koju je stvarao. Sanader je i danas opovrgnuo medijske napise da je osobno uzimao novac od bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića i kazao kako se ne boji nikakve istrage ni svjedočenja. "Ne bojim se nikakvog iskaza nikoga jer sve to što se danas govori i svih ovih mjeseci naprosto nije istina", rekao je. Potvrdno je odgovorio na pitanje ima li povjerenja u glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić (HSS) odgovorio je danas na novinarsko pitanje kako ne vjeruje da bivši premijer, a sada nezavisni zastupnik Ivo Sanader ima namjeru rušiti vladajuću većinu. "Ne vjerujem, on je predugo u politici da bi zbog nekog osobnog interesa sada vukao poteze koji bi destabilizirali ukupne odnose u Hrvatskoj. No, sigurno je i to da, ako netko misli da će se on samo tako predati i ostaviti da se sve na njemu, što bi rekli "izriflja", ja ga takvog ne poznajem i ne vjerujem da će to tako ići", izjavio je Friščić novinarima u Saboru. Smatra također da Sanader neće osnivati klub zastupnika.

ZAGREB - Saborski zastupnik HSP-a Danijel Srb zatražio je danas da se hitno izmijeni Zakon o rudarstvu kako bi se na kvalitetniji način reguliralo plaćanje naknade za crpljenje nafte i plina državi i lokalnoj samoupravi. Srb objašnjava kako su hitne izmjene zakona nužne jer je došlo do promjene u strukturi vlasništva nad Inom koja više nije u pretežitom državnom vlasništvu te, naglašava, sada postoje sasvim drukčiji interesi za raspolaganje hrvatskim rudnim bogatstvom. "Cijela koncesijska naknada mora se obračunavati prema iscrpljenim količinama nafte odnosno plina. Za to mora postojati sustav kontrole i naknada se više ne može, kao do sada, plaćati na temelju prihoda ostvarenih od prodaje nafte i plina već na temelju iscrpljenih količina na nekom polju", kazao je Srb na konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru dodajući da je na svakoj buštini potrebno uvesti nadzor nad iscrpljenim količinima.

ZAGREB - Zastupnik HNS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Jozo Radoš na današnjoj je konferenciji za novinare upozorio da se u Zagrebu u vodovodnoj mreži gubi više od 40 posto vode te da će ta stranka pokrenuti inicijativu da se mjerači vode ugrade u sve stanove u Zagrebu. Napominjući da u Zagrebu postoji problem starosti vodovodnih cijevi, ali i nedostatka kapaciteta Radoš je rekao da su se u zadnjih desetak godina u Zagrebu gradile velike investicije, ali nisu pojačavani magistralni vodovodni vodovi, jer je to jako skupo. Smatra da bi se hitno trebalo početi sanirati vodovodnu mrežu, jer pokazatelji govore da se nakon ugradnje vodomjera potrošnja vode smanjuje za oko 40 posto. Radoš je kazao da se radi o oko 160 tisuća stanova u Zagrebu koji nemaju vodomjer, a vrijednost investicije iznosila bi oko 640 milijuna kuna.

VUKOVAR - Svečanom sjedincom Županijske skupštine u Hrvatskom domu, na kojoj su zaslužnim pojedincima, ustanovama, udrugama i tvrtkama, uručena županijska priznanja, obilježen je Dan Vukovarsko-srijemske županije i blagdan zaštitnika sv. Martina. Župan Božo Galić rekao je u toj prigodi kako se i Vukovarsko-srijemska županija suočava s gospodarskom krizom te kako je u toj županiji primjetno da su, upravo zbog krize, iako se više radi, rezultati manji od očekivanih. Nazočne uzvanike, među kojima su bili nadbiskup đakovački i osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) msgr. Marin Srakić i episkop osječkopoljski i baranjski Lukijan, pozdravio je i predsjednik Županijske skupštine Antun Žagar. Nagrada Počast županije posmrtno je dodijeljena u Domovinskom ratu ubijenu tovarničkom župniku velečasnom Ivanu Buriku. Nagradu za životno djelo dobili su producent i redatelj Himzo Nuhanović i učitelj hrvatskog jezika Ilija Babić. Uručene su i godišnje nagrade te županijske povelje.

SISAK - Sisačko-moslavački HSS zatražio je danas na konferenciji za novinare u Sisku od županice Marine Lovrić-Merzel i Županijske skupštine da ponište odluku o prodaji županijskih udjela od 56,8 posto u Cestama Sisak jer kažu da je stvarna tržišna vrijednost prostora, opreme i strojeva mnogo veća od početne prodajne cijene od 8,6 milijuna kuna. Upozoreno je da Ceste Sisak imaju vrlo vrijednu šljunčaru u Vukojevcu kod Lekenika te da je vrijednost tog eksploatacijskog polja procijenjena na najmanje 20 milijuna kuna, puno više od cijene za koju se prodaje županijski udio u Cestama Sisak. Postavio je pitanje nadzornom odboru i županiji kao vlasniku te tvrtke zašto šljunčara nije u uporabi jer bi mogla zaposliti 20-ak radnika, što je danas, kad sve više ljudi dobiva otkaze i ostaje bez posla, vrlo bitno.

ZAGREB - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod upozorio je u današnjem priopćenju kako, dok se u mnogim školama štedi na toaletnom papiru, pojedini ravnatelji kupuju uređaje koji će im omogućiti dodatni nadzor zaposlenika. Stoga su pozvali ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa da se hitno oglasi o pojavi, po njihovom mišljenju, nepotrebnog evidentiranja zaposlenika u školama.

KARLOVAC - Dvije od triju spomen-ploča poginulim hrvatskim braniteljima u Saborskom, koje su postavili članovi Udruge branitelja Saborsko, nestale su danas sa svojih postolja. Budući da je izrada jednog spomen-obilježja prošle godine stajala devet tisuća kuna, zajedno s radovima materijalna šteta je oko 20.000 kuna, ali je uznemiravanje građana, posebno stradalnika i remećenje teško uspostavljenih dobrosusjedskih odnosa između Hrvata i Srba, neusporedivo veća šteta, kazala je za Hinu u očekivanju policijskog očevida općinska načelnica Đurđica Špehar. Ona se nada da je to divljaštvo obična krađa kamena kao vrijedna materijala, ali činjenica da se to dogodilo samo dan prije obilježavanja 19. obljetnice pada Saborskog, jer su 12. studenog 1991. Saborsko morali napustiti svi Hrvati, selo je bilo potpuno razrušeno i spaljeno, a 22 mještanina su poginula, to otvara sumnje koje se moraju razjasniti, kazala je Špehar.

SISAK - U šumi Ostrovsko u sisačkoj Posavini, 15-ak kilometara od Siska, danas je nastavljeno jučer započeto uklanjanje strvina konja i goveda koje su na tom području uginule u poplavama prije mjesec i pol dana.Veterinarski inspektor Luka Grbeša izjavio je da je do sada zakopano 30 konjskih strvina te da će uklanjanje, po planu, biti gotovo sutra. Pristup buldožera mjestu gdje su pronađene strvine konja i goveda bio je otežan zbog vlažna tla te je trebalo najprije utvrditi tlo. Nakon toga će se, po predviđanjima inspektora Grbeše, strvine zakapati po planu. Po procjenama, na tom području nalazi se 80 strvina konja i 20 strvina goveda. Troškove dezinfekcije mjesta gdje su pronađena tijela uginulih životinja podmirit će ministarstvo poljoprivrede.

ZAGREB - Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec ni danas nije iznosio svoju obranu u slučaju nezakonite obnove vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera. Obrana je, naime, tražila da se iz spisa izdvoji dio dokumenata Ministarstva obrane nastalih nakon 1997. kada su se dogodile navodne nepravilnosti koje se optuženima stavljaju na teret. No, kako sudsko vijeće nije udovoljilo zahtjevu obrane odvjetnici su najavili žalbu Vrhovnom sudu. Novo ročište sutkinja Rajka Tomerlin Almer zbog toga je zakazala za 21. prosinca. Ako Vrhovni sud do tada 'odgovori' na žalbu optuženici bi trebali početi iznositi svoje obrane, što je bilo predviđeno za današnje ročište.

RIJEKA - Direktor tvrtke iz Jurdana u matuljskoj općini, 60-godišnjak iz Kastva, kazneno je prijavljen zbog sumnje da je oštetio državni proračun i tvrtku za ukupno oko 3,2 milijuna kuna, izvijestila je primorsko-goranska Policijska uprava (PU). Policija je provela kriminalističko istraživanje na temelju prijave tvrtke iz Rijeke koja je većinski vlasnik tvrtke iz Jurdana.

VINKOVCI - Vukovarsko-srijemska policija izvijestila je o završetku kriminalističkog istraživanja nad 12 maloljetnih i punoljetnih osoba s područja Orolika, Negoslavaca i Srijemskih Laza, od kojih je oduzeto pet automatskih pušaka M-70, jedna puška M-48, osam ručnih bomba, više od tisuću komada raznog streljiva i jedna tromblonska kumulativna mina M-60. Po policijskim navodima, riječ je o skupini od pet maloljetnika i tri mlađa punoljetnika, a preostali su punoljetne osobe. Dio oružja i eksplozivnih naprava pronađen je tijekom pretrage obiteljskih kuća u kojima žive počinitelji, a dio je pronađen zakopan na oranicama ili skriven u bunarima. Počinitelji će biti kazneno prijavljeni državnom odvjetniištvu.

ZAGREB - Dan hrvatskih knjižnica i kampanja "Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu" te knjiga Josipa Stipanova "Knjižnica i društvo" predstavljeni su danas na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu. O Danu hrvatskih knjižnica i kampanji govorili su nova predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva Mirjana Mišetić, ravnatelj Uprave za knjige Ministarstva kulture Čedomir Višnjić, članica Hrvatskoga knjižničnog vijeća Davorka Bastić, profesorica zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Aleksandra Horvat te član radne skupine Hrvatskoga knjižničarskog društva Josip Stipanov. Mišetić je podsjetila kako se ove godine obilježava 70. obljetnica Hrvatskoga knjižničarskog društva te 50. obljetnica 1. zakona o bibliotekama Sabora Narodne Republike Hrvatske, koji je postavio prve pravne temelje za djelovanje knjižnica i društva. Napomenula je kako također vode kampanju za pravo na informacije, koja se, među ostalim, pronalazi i u knjižnicama.

ZAGREB - Idejnom začetniku, utemeljitelju i prvom umjetničkom voditelju ansambla "Lado" Zvonimiru Ljevakoviću danas je u prostorijama tog ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske svečano otkrivena bista u bronci, koju je izradio akademski kipar Tomislav Kršnjavi. Zvonimir Ljevaković, vizionar, umjetnik i zaljubljenik u tradicijsku kulturu, prepoznao je potrebu da Hrvatska ima nacionalni profesionalni folklorni ansambl koji će baštinu izvoditi na najvišoj razini, kao i značaj folklora za identitet Hrvatske, rekla je ravnateljica "Lada" Ivana Lušić. Na svečanosti je pjevao zbor sastavljen od sadašnjih i nekadašnjih članova ansambla, kojemu su se u pjesmi pridružili okupljeni uzvanici.

ZAGREB - Knjiga "Velika iznašašća kršćanstva" koju je priredio francuski politolog Rene Remond predstavljena je danas na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu. O knjizi su govorili u ime nakladnika Tonči Šuljić, akademik Josip Bratulić i profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu Tonči Matulić. Šuljić je podsjetio kako je skupina francuskih intelektualaca u prigodi obilježavanja obljetnice 2000 godina kršćanstva raspravljala o nultoj godini, a radove i rasprave s tog skupa objavili su u ovom zborniku, koji je Kršćanska sadašnjost objavila na hrvatskom jeziku. Bratulić je napomenuo kako su u zborniku radovi koji govore o doprinosu kršćanstva europskoj i svjetskoj civilizaciji.

ZAGREB - Kuća za pisce - Hiža od besid novo je istarsko kulturno mjesto namijenjeno književnim okupljanjima, tribinama, književnim večerima, ugošćivanju domaćih i stranih pisaca, prevoditelja i drugih koji se bave književnim stvaralaštvom, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Upravnog odbora i Programskog vijeća tog projekta. Kuća se nalazi na Buraju, starom dijelu grada Pazina koji je zaštićen kao spomenik kulture. Nakana je Kuće za pisce, slične europskim književnim kućama, postati mjesto susreta i događanja ne samo u Istri već i u cijeloj regiji, najavljeno je, a ta kuća želi dati priliku za gostovanje i predstavljanje manje poznatim piscima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙