FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vela Luka: izložba "Majsan - zaštićeni spomenik kulture"

VELA LUKA, 3. studenoga 2010. (Hina) - U organizaciji velolučkog Centra za kulturu, Gradskog muzeja Korčule i Pomorskog muzeja iz Orebića u Galeriji moderne i suvremene umjetnosti velolučkog Centra za kulturu postavljena je izložba "Majsan arheološki lokalitet - zaštićeni spomenik kulture".

Riječ je o izložbi koja prikazuje arheološka nalazišta s otočića Majsana u Pelješkom kanalu između grada Korčule i Orebića.

Arheološki nalazi datiraju iz doba rimske antike u vrijeme ranog kršćanstva. Na tom su otočiću sačuvani brojni ostatci arhitekture u kojoj se raspoznaje niz povezanih prostorija potrebnih za život manje zajednice ljudi na osamljenu otočiću.

Arheološkim iskapanjem ruševina nađeno je mnoštvo predmeta svakodnevne uporabe iz rimskog doba - kovanog novca i nakita iz 5., 6., 9. i 10. stoljeća. Otočić je do 16. stoljeća privlačio hodočasnike, a nalazi s njega čuvaju se u Pomorskom muzeju u Orebiću.

Taj otočić je bio i strateški važan u povijesti jer se s njega nadzirao pomorski promet kroz Pelješki kanal, a bio je sklonište za brodove.

Autor izložbe je kustosica korčulanskoga Gradskog muzeja Sandra Hančević, a autor teksta u katalogu je akademik Igor Fisković.

Izložba je otvorena do 15. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙