FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu građevinski sektor

ZAGREB, 10. studenog 2010. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija Crobex indeksa, a u većem fokusu ulagača mogao bi biti građevinski sektor, koji je jučer bio pod snažnim pritiskom.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobex indeksa, a 3 pad.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,58 posto, na 1.864 boda, dok je Crobex10 pao 0,85 posto, na 992 boda.

Redovni promet dosegnuo je 24 milijuna kuna, što je oko 15 milijuna više nego prethodnoga dana. Pritom se gotovo polovina tog prometa odnosila na dionice HT-a.

„Na domaćem tržištu očekujem danas nastavak stagnacije Crobexa, uz nešto veći fokus investitora na građevinski sektor“, ističe Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Ingra je jučer izvijestila da na predstojećoj skupštini dioničara planira provesti zamjenu postojećih dugova za nove dionice. Cijena te dionice jučer je potonula 10,1 posto, na 18,87 kuna, rekordno nisku razinu.

Povukla je za sobom i ostatak građevinskog sektora, spustivši cijene tih dionica između 2,6 i 5,4 posto.

„Zamjena postojećih dugova za dionice utjecat će na razvodnjavanje samog dioničkog kapitala Ingre, a vjerojatno dovesti i do veće prodaje Ingrinih dionica u budućnosti, jer će novi vlasnici pokušati tako naplatiti svoja potraživanja. To stvara pritisak na cijenu Ingrine dionice, a negativno utječe i na ostatak građevinskog sektora. I danas očekujem nastavak većeg fokusa investitora na građevinske dionice“, navodi Jureša.

Poslovodstvo Ingre izvijestit će u 10,30 sati na susretu s novinarima o nastavku restrukturiranja tvrtke započetom sredinom 2009. godine.

„Ingra se već neko vrijeme muči s restrukturiranjem dugova i nemamo nikakvih prognoza da bi situacija mogla biti bolja. Najavljena promjena temeljnog kapitala tako da se postojeći dugovi zamjene za nove dionice ne stvara novu vrijednost na način da će kompanija doći do novca za nove projekte“, kaže Goran Vorkapić, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Vorkapić i danas očekuje nastavak lošeg raspoloženja na domaćoj burzi.

„U nešto dugoročnijoj perspektivi, do kraja godine moguće je nešto pozitivnije raspoloženje, ponajviše zbog uljepšavanja portfelja. No, poticaje iz realnog gospodarstva ne očekujem prije kraja iduće godine“, kaže Goran Vorkapić, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Negativno raspoloženje na domaćem tržištu mogli bi eventualno ublažiti pozitivni signali sa svjetskih burzi kasnije tijekom dana.

No, na Wall Streetu su u utorak vodeći indeksi pali drugi dan zaredom, a pod najvećim su pritiskom bile dionice u financijskom i rudarskom sektoru.

Nove smjernice investitorima će dati podaci o trgovinskoj razmjeni SAD-a i podaci o nezaposlenosti.

Na Tokijskoj su burzi, pak, jutros cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući jačanju dolara, no pali su burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu, nakon vijesti o povećanju obvezne pričuve banaka u Kini kako bi se usporio rast kreditiranja.

I na europskim burzama jutros su cijene dionica pale.

„Nakon pet tjedana rasta, na Wall Streetu su uslijedile dobitonosne prodaje koje su blago korigirale naniže burzovne indekse. Međutim, nakon odluke Feda o kvantitativnom popuštanju monetarne politike, kao i zbog očekivanja da će Obamina administracija produljiti primjenu poreznih olakšica, nema razloga da se prekine pozitivan trend na inozemnim burzama“, ocjenjuje Jureša.

Vorkapić navodi da, unatoč blagoj negativnoj korekciji cijena dionica na Wall Streetu u protekla dva dana, tehnička slika S&P-a i dalje izgleda napregnuta.

„Stoga bi čak i veća korekcija cijena dionica na Wall Streetu, primjerice između 3 i 5 posto, bila zdrava. No, američko tržište dionica i dalje je u snažnom pozitivnom trendu zahvaljujući popuštanju monetarne politike Feda, i zasad nema naznaka njegove promjene“, zaključuje Vorkapić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙