FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: sramežljiv porast Crobexa

ZAGREB, 7. studenog 2010. (Hina) - Prateći impresivni skok najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa,

i na Zagrebačkoj je burzi prošloga tjedna Crobex porastao, no sramežljivo, a teško je očekivati njegov značajniji rast bez pozitivnih domaćih vijesti.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,63 posto, na 1.881 bod. Istodobno je Crobex10 skočio 1,1 posto, na 1.001 bod.

Redovni tjedni promet iznosio je 66,8 milijuna kuna, što je gotovo 23 milijuna manje nego tjedan dana prije.

„Sramežljiv porast Crobexa prošloga tjedna, naspram impresivnog rasta indeksa razvijenijih tržišta, donosi nadu u eventualno prelijevanje globalnog sentimenta na naše tržište. No, teško je za očekivati da bi hrvatsko tržište moglo napraviti značajniji skok bez pozitivnih vijesti s domaćeg teritorija. U slučaju nedostatka vijesti s domaće scene, u idućem tjednu glavnu ulogu u kretanju domaćih indeksa mogla bi odigrati likvidnost, te kretanje indeksa u razvijenim tržištima i regiji”, kaže Marko Erdeljac, voditelj retail deska u investicijskom društvu Erste vrijednosni papiri.

Najlikvidnija je protekloga tjedna bila dionica HT-a, s prometom od 16,4 milijuna kuna. Cijena joj je na tjednoj razini ostala nepromijenjena, na 269 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Ine, i to 5,6 milijuna kuna. Cijena joj je skočila gotovo 8 posto, na 1.818 kuna, ponajviše zbog vijesti da predstavnici Vlade, Mola i Ine pregovaraju o cijeni plina, kako bi Ina smanjila gubitke u plinskom poslovanju.

Ipak, najveća dobitnica među najlikvidnijim izdanjima bila je dionica Belja, sa skokom cijene za 11,23 posto i prometom većim od 4,5 milijuna kuna.

Znatno je porasla i cijena dionice AD Plastik, 8,7 posto, na 108,9 kuna. Njome je ostvaren promet od oko 2,1 milijun kuna.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, nakon što je američka središnja banka najavila novi program kojim će u financijski sustav uliti dodatnih 600 milijardi dolara jeftinog novca.

A na Wall Streetu su Dow Jones i Nasdaq indeks prošloga tjedna ojačali 2,9 posto, dok je S&P 500 skočio 3,6 posto, na 1.225 bodova. Sva tri indeksa dosegnula su najviše razine od kolapsa Lehman Brothersa i najgorih dana financijske krize početkom rujna 2008. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 3,5 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 2,3, a pariški CAC 2,1 posto.

Tehnička analiza: impresivan rast S&P-a, oštar pad VIX indeksa

„Glavna igra protekloga tjedna na Wall Streetu odigrala se u financijskom sektoru, u kojemu su cijene porasle za čak 7 posto. Naime, tijekom cijelog razdoblja rasta tržišta još od početka srpnja, odnosno rujna ove godine, financijski sektor je zaostajao za ukupnim tržištem. Prošlotjedne špekulacije o mogućem podizanju kamatnih stopa u Americi u budućnosti, podigle su financijski sektor te tako dale priliku tržištu da se probije na nove vrhove u 2010. godini”, ističe Erdeljac.

A nakon izuzetno snažnog rasta VIX indeksa u prethodnim tjednima, prošloga je tjedna taj 'indeks straha' naglo potonuo, nakon što je Fed objavio mjere kvantitativnog popuštanja monetarne politike, što je smanjilo neizvjesnost među ulagačima.

VIX indeks zaronio je u petak na 18,26 bodova, prethodno testirajući 17,90 bodova, razinu gdje se sad nalazi njegova prva točka potpore, kaže Erdeljac.

Tečaj eura prema dolaru probio je polovicom tjedna razinu otpora na 1,40 dolara, te naglo skočio na 1,4280, da bi u posljednjem danu tjedna iznenadna pao na 1,4030 dolara.

Kako je protekli tjedan S&P indeks s lakoćom preskočio izuzetno važne otpore: 200-tjedni pomični prosjek na 1.195 bodova i 50-mjesečni pomični prosjek na 1.204 bodova, te uspio napraviti novi vrh u ovoj godini, Erdeljac ocjenjuje da se pred S&P-om nalazi jedan važan otpor na granici od 1.231 boda, gdje je 61,8-postotni fibbonacci retracement cijelog pada od najvišeg vrha S&P-a (1.576 bodova) i dna u 2009. godini (666,7 bodova), koji bi se trebao pokazati kao veći otpor u ovom trendu rasta.

„Ako tržište odluči zanemariti tu činjenicu i osvoji tu granicu, a da se ne dopusti ponovni pad ispod nje, barem u slijedećih par tjedana, već otprije najavljena razina S&P-a od 1.350 do 1.380 bodova postaje izgledan cilj u dužem roku. U slučaju odbijanja od gore navedene granice, koja je doista vrlo važna i to ne samo u kraćem razdoblju razmatranja grafikona, a kako se još nalazimo u rastućem trendu, ispod S&P-a nalazi se dosta točaka potpore koje mogu poslužiti kao prvi znaci uzbune u slučaju njihova probijanja“, ocjenjuje Erdeljac.

Kako navodi, prva točka potpore S&P-u nalazi se već na 1.218 bodova, a ona bi se mogla pokazati ključnom za kratkoročne investitore, jer bi pad ispod nje mogao rezultirati testiranjem razine od 1.200 bodova.

Ispod 1.200 bodova se nalazi i trend linija porasta tržišta u drugoj polovini ove godine, koja će slijedeći tjedan prolaziti kroz zonu između 1.190 i 1.200 bodova. U slučaju probijanja i završavanja ispod te zone, slijedeća potpora S&P-u bi se mogla potražiti u zoni između 1.150 i 1.160 bodova, gdje se križaju padajuća trend linija koja veže vrh iz 2007. godine i prethodni vrh iz travnja 2010., te rastuća trend linija koja je podržavala porast tržišta od dna iz 2009. godine.

Pad ispod tih linija ugrozio bi mogućnost rasta tržišta, pa bi se slijedeće razine potpore mogle potražiti na razinama od 1.000 bodova S&P-a, napominje Erdeljac.

„Kako je protekli tjedan zatekao mnoge investitore koji su tražili vrh S&P-a na razinama tek nešto ispod 1.200 bodova, ključno će biti pratiti VIX indeks slijedećega, a i u narednim tjednima. Nastavak njegovog pada ukazao bi na mogućnost nastavka rasta cijena dionica u indeksima. Također značajno će biti i kretanje cijena dolara te odnosa eura i dolara, gdje za referentnu točko možemo uzeti potporu tečaju eura na 1,40 dolara. Uz VIX i dolar, zanimljivo će biti pratiti i financijski sektor koji je prošloga tjedna bio najveća zvijezda na tržištu, te pogurao ostatak tržišta iznad razina otpora. Eventualni pad cijena financijskih dionica ozbiljno bi mogao naštetiti pozitivnom kretanju tržišta, dok bi nastavak rasta tog sektora dao šansu tržištu za osvajanje novih najviših razina u ovoj godini“, zaključuje Erdeljac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙