FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hague i Netanyahu razgovaraju o Iranu i izmjeni britanskog zakona o ratnim zločinima

JERUSALEM, 4. studenog 2010. (Hina/AFP) - Britanski ministar vanjskih poslova William Hague razgovarao je u četvrtak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o iranskom nuklearnom programu za posjeta Tel Avivu kamo je doputovao kako bi također razgovarao o izmjeni britanskog zakona o ratnim zločinima.

"Izrael i Velika Britanija imaju bliske veze o strateškim pitanjima, a napose o Iranu", objavio je ured izraelskog premijera nakon sastanka.

Zapadne zemlje i Izrael optužuju Teheran za razvoj nuklearnog oružja pod krinkom civilnog nuklearnog programa, što Teheran odbacuje, a Izrael ne odbacuje mogućnost preventivnog napada na Iran.

"Hague je potvrdio da je njegova vlada odlučna što prije promijeniti" zakon o ratnim zločinima, rekao je glasnogovornik britanskog veleposlanstva.

Dan uoči Hagueova posjeta Izrael je najavio Velikoj Britaniji da se bilateralni strateški dijalog neće nastaviti dok London ne revidira britanski zakon o ratnim zločinima prema kojem sudac može izdati uhidbeni nalog protiv strane osobe koja doputuje u Britaniju ako se procijeni da je mogla sudjelovati u ratnim zločinima ili zločinima protiv čovječnosti.

Suprotno drugim zemljama, engleski ili velški sudac ne treba podnijeti svoju odluku na odobrenje tužiteljstvu. Palestinske udruge koristile su taj britanski zakon obraćajući se britanskim sudovima i optužujući za ratne zločine izraelske političke i vojne čelnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙