FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nastavak pozitivne stagnacije

ZAGREB, 5. studenog 2010. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje nastavak pozitivne stagnacije indeksa, dok bi poslijepodne smjer na tržištu mogla odrediti reakcija Wall Streeta na izvješće o zaposlenosti u SAD-u u listopadu.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobex indeksa, a 4 rast.

Crobex indeks jučer je porastao 0,26 posto, na 1.879 bodova. Crobex10 ojačao je 0,54 posto, na 1.000 bodova, vrativši se tako nakon tjedan dana iznad te psihološki važne razine.

Redovni promet dosegnuo je 19,05 milijuna kuna, što je oko 500.000 kuna manje nego prethodnoga dana.

Posljednjih dana Crobex indeksi rastu, no ne tako snažno kao svjetski burzovni indeksi, što je posljedica slabe likvidnosti na domaćem tržištu i izostanka poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva.

Zbog toga su i jučer, unatoč snažnom rastu cijena dionica na svjetskim burzama, Crobexi završili tek u blagom plusu.

„Na početku današnjeg trgovanja očekujem pozitivnu stagnaciju Crobexa, dok će poslijepodne na smjer kretanja tržišta utjecati nove vijesti s Wall Streeta vezane uz zaposlenost u SAD-u“, kaže Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Zahvaljujući novim Fedovim mjerama za poticanje gospodarstva, na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks skočili na najviše razine u dvije godine, a ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci o potrošnji Amerikanaca.

Zbog toga su danas i na azijskim burzama cijene dionica porasle, već peti dan zaredom, a s dobitcima je jutros započelo i trgovanje na europskim burzama.

No, hoće li se rast cijena dionica nastaviti, uvelike ovisi o podacima s američkog tržišta rada, koji će biti objavljeni poslijepodne.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u listopadu u SAD-u broj zaposlenih porastao za 60.000, što bi bio prvi mjesečni rast zaposlenosti od svibnja.

Ujedno, stopa nezaposlenosti mogla bi ostati na 9,6 posto, što je 15. mjesec zaredom da je na tako visokoj razini, dodaje Bešević.

„Izvješće o zaposlenosti ključno je jer je teško za očekivati ubrzanje oporavka američkog gospodarstva bez oporavka zaposlenosti, kao i tamošnjeg tržišta nekretnina“, navodi Bešević.

A s kvantitativnim popuštanjem monetarne politike u SAD-u nastavljeno je i slabljenje tečaja dolara. Jutros je tako euro stajao 1,4211 dolara, nadomak najviše razine u zadnjih 10 mjeseci od 1,4283 dolara.

Slabljenje dolara potiče bijeg ulagača u sirovine kako bi se zaštitili od inflacijskih rizika.

Kako ističe Bešević, u idućem razdoblju to bi moglo dati poticaj rastu cijena nafte, po nekim procjenama i iznad 90 dolara za barel.

Terminska cijena nafte skočila je jutros dva posto, iznad 86 dolara za barel, najvišu razinu u zadnjih šest mjeseci.

Terminska cijena zlata s rokom isporuke za prosinac porasla je jučer 3,4 posto na 1.383 dolara za uncu, a srebra 6,6 posto, na 26,04 dolara za uncu. Snažno su ojačale i cijene obojenih te ostalih metala.

Na globalnom tržištu brodskog prijevoza, pak, u zadnjih tjedan dana vozarine padaju, pa je i indeks vozarina sipkog tereta BDI oslabio oko 6 posto, na 2.510 bodova.

„BDI indeks se spustio ponajviše pod pritiskom klizanja vozarina za cape-size brodove. Ipak, ove godine u prosjeku je BDI indeks iznosio 2.860 bodova, što je 9,4 posto više nego lani, a to ukazuje na pozitivni pomak na globalnom tržištu brodskog prijevoza“, zaključuje Bešević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙