FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: Dow Jones i S&P dosegnuli najviše razine u dvije godine

NEW YORK, 5. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Zahvaljujući novim Fedovim mjerama za poticanje gospodarstva, na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks skočili na najviše razine u dvije godine, a ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci o potrošnji Amerikanaca.

Dow Jones skočio je 219 bodova, ili 1,96 posto, na 11.434 boda, a S&P indeks 1,93 posto, na 1.221 bod. To su najviše razine tih indeksa od kolapsa Lehman Brothersa i najgorih dana financijske krize početkom rujna 2008. godine.

Nasdaq indeks porastao je, pak, 1,46 posto, na 2.577 bodova, najvišu razinu od lipnja 2008. godine.

Premda su neki analitičari očekivali korekciju cijena dionica nakon novih Fedovih poticajnih mjera, s obzirom da je S&P indeks od početka rujna ojačao oko 16 posto, to se jučer nije dogodilo.

Naprotiv, vodeći su indeksi snažno porasli jer ulagači očekuju ulijevanje jeftinog novca u financijski sustav, nakon što je američka središnja banka objavila novi program otkupa državnih obveznica.

Fed će u idućih osam mjeseci u financijski sustav ubrizgati 600 milijardi dolara kako bi zadržao kamate na rekordno niskim razinama, potaknuo kreditiranje, a time i brži oporavak američkog gospodarstva.

„S obzirom na popuštanje monetarne politike i dobre sezonske pokazatelje, tržište bi moglo rasti do prosinca. S ovih razina mogli bismo osvojiti još 5 posto“, kaže Eric Teal, direktor u tvrtki First Citizens Bankshares.

Fedov program povećat će priljev dolara u banke, što će vjerojatno pritisnuti tečaj američke valute. A zbog slabljenja dolara, osjetno rastu cijene sirovina. Jučer je indeks cijena sirovina dosegnuo najvišu razinu u dvije godine.

To je, pak, pozitivno utjecalo na rudarski i energetski sektor. S&P indeks rudarskog sektora skočio je 3,3 posto, pri čemu je dionica Freeport McMoRan Copper & Golda poskupila 7 posto.

Cijena dionice naftnog diva ExxonMobila porasla je, pak, 2,1 posto.

Porasle su i cijene dionica u trgovačkom sektoru, nakon što je nekoliko trgovačkih lanaca izvijestilo o boljim rezultatima prodaje u listopadu nego što se očekivalo, što najavljuje dobru blagdansku potrošnju. Dionica Targeta poskupila je 1,5, a Macy'sa više od 6 posto.

Zahvaljujući svemu tome, kao i dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, kao što su Starbucks i Kraft Foods, na tržištu se smanjila nesigurnost.

Jučer je VIX indeks Čikaške burze opcija, poznat kao 'indeks straha', pao 5,3 posto, što pokazuje da ulagači vjeruju da će Fedovi napori podržati rast tržišta.

Na dobro raspoloženje ulagača ukazuje i visok obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 10,34 milijarde dionica, dok je dosad prosječan dnevni promet u ovoj godini iznosio 8,73 milijarde.

Pritom je odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 5 naprema 1.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,98 posto, na 5.862 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,77 posto, na 6.734 boda, a pariški CAC 1,92 posto, na 3.916 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙