FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i Novi Zeland "zatoplili" odnose nakon 25 godina

WELLINGTON, 4. studenoga 2010. (Hina/dpa) - Američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton sklopila je u četvrtak novo partnerstvo s Novim Zelandom čime je formalno završilo razdoblje hladnih diplomatskih odnosa dviju zemalja koje je zbog novozelandske antinuklearne politike trajalo punih 25 godina.

Clinton je izjavila na konferenciji za novinare u Wellingtonu da je njezina azijsko-pacifička turneja usmjerena na vraćanje SAD-a na svoje "pravedno mjesto angažirane pacifičke zmlje".

"U tome, kao i u puno drugih nastojanja, imamo snažnog partnera u Novom Zelandu", kazala je. "To je za nas vrlo važan odnos i vjerojatno je sada u najjačoj i najproduktivnijoj etapi u 25 godina", istaknula je.

Clinton i novozelandski ministar vanjskih poslova Murray McCully popisali su prethodno deklaraciju kako bi obilježili "strateško partnerstvo za 21. stoljeće".

Odnosi SAD-a i Novog Zelanda zahladili su 1985. kada je Novi Zeland usvojio zakon kojim je zemlju proglasio slobodnom od nuklearnog oružja čime su zabranjene posjete američkih brodova na nuklearni pogon i s nuklearnim oružjem. Washington je, strahujući da će ostale zemlje dobiti "novozelandsku bolest", suspendirala odnose na visokoj razini i obustavila svu vojnu suradnju s Novim Zelandom.

Nakon Novog Zelanda Clinton će u petak posjetiti Australiju i tamo završiti svoju turneju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙