FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 3. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Šestorica optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjća danas su na zagrebačkom Županijskom sudu proglašeni krivima i osuđeni na ukupno 150 godina zatvora. Robert Matanić, koji je prema optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine. Zbog pomaganja u ubojstvu njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora. Neposredni izvršitelj Željko Milovanović, optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, u odsustvu je osuđen na 40 godina, dok je Bojan Gudurić dobio 30–godišnju zatvorsku kaznu jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića ukoliko eksploziv zataji. Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zbog optužbi da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura. Jociću se za isti zločin sudi u Beogradu, gdje optuženičku klupu dijeli sa Željkom Milovanovićem i Zoranom Kuzmanovićem. Osim za ubojstvo Pukanića i kolateralne žrtve Franjića optuženike se teretilo da su eksplozijom u dvorištu Nacionala 23. listopada 2008. izazvali opasnost za život drugih ljudi i prouzročili imovinsku štetu velikih razmjera. Uz to USKOK je članove kriminalne skupine teretio i za planiranje ubojstva Hrvoja Petrača i njegovog sina Novice, no sutkinja Ivana Kršul u presudi je ustvrdila da su planirali ubojstvo dvije nepoznate osobe.

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja, po kojima bi se rok važenja tog zakona produžio do kraja 2012. Zakon je stupio na snagu 25. lipnja prošle godine, a njime se u svrhu poticanja ulaganja u području gradnje do 31. prosinca 2010. uređuje gradnja, izdavanje akata za građenje, uporaba i uklanjanje građevina za koje se prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji izdaje lokacijska dozvola i potvrda glavnog projekta, te provođenje upravnog i inspekcijskog nadzora s tim u vezi. No, praćenjem stanja u graditeljstvu resorno ministarstvo je uočilo da i nadalje postoje razlozi primjene Zakona, a kako bi se u vrijeme krize pojačao investicijski ciklus, te investitorima omogućilo da lakše i brže dolaze do potrebnih dozvola za gradnju. Saborski su klubovi u raspravi podržali predložene zakonske izmjene.

ZAGREB - Odbor za obranu Hrvatskoga sabora prihvatio je danas Izvješće o ukupnom stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske i stanju u međunarodnim mirovnim misijama za prvu polovicu ove godine na dijelu sjednice zatvorene za javnost. Predsjednik tog odbora Boris Šprem samo je kratko nakon sjednice izjavio novinarima da je izvješće imalo oznaku tajnosti "ograničeno" te da je državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimunović izvijestio članove tog odbora o detaljima izvješća, koje je Šprem odbio iznijeti u javnost. Šprem je zamjerio Ministarstvu obrane što je to izvješće imalo oznaku tajnosti upitavši se zašto. Saborski Odbor za obranu prihvatio je na današnjoj sjednici prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Srbije o suradnji na području obrane. Kako je rekao državni tajnik Pjer Šimunović, riječ je o sporazumu koji su nedavno potpisali ministri obrane dviju zemalja, a dobro su ga, istaknuo je, prihvatili međunarodna zajednica i NATO.

BELI MANASTIR - Osječko-baranjska Policijska uprava ponovno je danas pozvala građane da dragovoljno predaju opasne naprave, a ne da ih bacaju u kanale uz cestu, na divlja odlagališta otpada, u kante za otpad i po obradivim ili nekim drugim površinama. Tako je jučer pri obradi poljoprivrednog zemljišta 31-godišnjak iz belomanastirskoga prigradskog naselja Šumarina pronašao osam ručnih bombi. Eksplozivne naprave uklonio je službenik Protueksplozijskog odsjeka osječko-baranjske Policijske uprave. Policija podsjeća građane da je na snazi Zakon o oružju, koji omogućava dragovoljnu predaju minsko-eksplozivnih tvari, oružja i streljiva bez prekršajnih i kaznenih prijava.

PEKING/ZAGREB - Izložbu "Suvremeni hrvatski nakit" otvorio je danas u Pekingu ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić, izvijestilo je Ministarstvo kulture RH. Na otvorenju izložbe, u nazočnosti hrvatskog veleposlanika Ante Simonića, brojnih diplomata te velikog broja posjetitelja, ministar je istaknuo da će i ova recentna izložba pridonijeti međusobnom razumijevanju i boljem poznavanju kultura hrvatskoga i kineskog naroda te još većem jačanju međusobnog prijateljstva. "U tom smislu, svakako da je i ova svečanost otvorenja izložbe suvremenoga hrvatskog nakita događaj koji će u budućnosti otvoriti još kvalitetniji prostor za čitav niz jednako bogatih i vrijednih kulturnih zbivanja u bilateralnim odnosima naših dviju zemalja", kazao je ministar Biškupić na otvorenju izložbe "Suvremeni hrvatski nakit" u pekinškom Muzeju urbanog planiranja.

VARAŽDIN - Kukuljevićevi dani, koji su ove godine posvećeni zaštiti i revitalizaciji spomeničke baštine, počeli su danas u hotelu "Minerva" u Varaždinskim Toplicama koncertom učenika Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića. Taj tradicionalni književno-znanstveni skup već sedamnaestu godinu organizira toplički ogranak Matice hrvatske. Petnaestak sudionika, na temelju svojih stručnih i znanstvenih spoznaja, govorit će, primjerice, o restauraciji, prezentaciji arheološkog predjela, pučkoj tradiciji, kajkavskome govoru, primjeni restauriranih povijesnih orgulja i arhivskoj građi u službi zaštite spomeničke baštine. Ivan Kukuljević prvi je hrvatski restaurator koji je počeo raditi upravo u Varaždinskim Toplicama, istaknula je predsjednica topličkog ogranka Matice hrvatske Božena Filipan, dodajući kako se sad pitamo s kojom je svrhom on to radio, koliko slijedimo njegove putove te kako smo daleko došli u izradi zakona i u njegovoj primjeni.

ZAGREB - Prvu sintetsku knjigu o teologu i filozofu Matiji Frkiću Krčaninu na hrvatskome jeziku znanstvene savjetnice Ljerke Schiffler objavili su krčko i riječko Povijesno društvo. Autorica ističe da se Frkića smatra jednim od najvećih skotista 17. stoljeća, proučavatelja života i doktrine D. Skota u europskim dimenzijama, tumača Aristotelova i peripatetičkog učenja te vrsnog poznavatelja i sljedbenika antičke filozofske tradicije, kršćanske filozofije i teologije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙