FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačko udruženje automobilske industrije povisilo prognozu prodaje za 2010.

FRANKFURT, 3. studenog 2010. (Hina/AFP) - Udruženje njemačke automobilske industrije VDA priopćilo je da bi ove godine na njemačkom tržištu trebalo biti prodano nešto više od 2,9 milijuna vozila, što je više nego što je navedeno u prethodnoj prognozi ali i dalje znatno manje nego u 2009.

U VDA očekuju da će se prodaja u ovoj godini smanjiti za 23 posto u odnosu na 2009., što je u oštroj suprotnosti s trendovima u gospodarstvima u nastajanju poput Brazila, Kine i Indije.

U Njemačkoj je u listopadu registrirano 256.775 novih automobila, 20 posto manje nego u istom mjesecu lani. Time je nastavljen trend pada 11. mjesec zaredom, iako sporijim tempom nego u prvoj polovini godine.

Podaci za listopad ukazuju tako na povratak prodaje otprilike na razine iz listopada 2008., kao i oporavak u odnosu na pad prodaje po stoopama od 27 do 34 posto u razdoblju između ožujka i kolovoza.

Francuska je u listopadu također zabilježila pad prodaje novih automobila, i to za 18,7 posto na godišnjoj razini. Španjolski pak podaci ukazuju na pad od 37,6 posto, na razine posljednji puta zabilježene devedesetih godina prošlog stoljeća.

Ključni je faktor pada prodaje u Europi ukidanje državnih poticaja za kupnju novih, ekološki prihvatljivijih automobila, koji su prošle godine bili snažan motor prodaje u Njemačkoj. Stoga sektor u ovoj godini bilježi osjetno slabije rezultate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙