FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica porasle uoči rezultata izbora i Fedove odluke

NEW YORK, 3. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, jer se ulagači nadaju da će izbori za Kongres i odluka američke središnje banke o popuštanju monetarne politike poboljšati poslovno okruženje.

Dow Jones indeks ojačao je 64 boda, ili 0,58 posto, na 11.188 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,78 posto, na 1.193 boda, a Nasdaq indeks 1,14 posto, na 2.533 boda.

Prvi rezultati izbora za američki Kongres najavljuju da će republikanci dobiti većinu u Predstavničkom domu, dok bi demokrati mogli zadržati tijesnu većinu u Senatu.

Tako podijeljeni Kongres smatra se pozitivnim za tržište kapitala jer je u takvoj situaciji donošenje novih zakona i reformi, poput nedavnih u financijskom i zdravstvenom sektoru, otežano, pa je manje nesigurnosti u pogledu promjena poslovnih uvjeta.

Među najvećim dobitnicima bio je jučer naftni sektor. S&P indeks tog sektora ojačao je 1,1 posto, jer se smatra da republikanci, koji tradicionalno podržavaju naftnu industriju, neće pristati na regulacije koje bi umanjile dobit kompanija.

Ipak, rastu tog sektora pridonio je i skok cijene nafte za 1,1 posto zbog slabljenja dolara.

Jučer je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio 0,7 posto, a to je potaknula rast cijene nafte i drugih sirovina.

To je, osim u naftnom, potaknulo i cijene u rudarskom sektoru, pa su dionice Freeport-McMoRan Copper & Golda, ExxonMobila i Alcoe porasle više od 1 posto.

Zahvaljujući tome, Dow Jones i S&P 500 indeks primaknuli su se najvišim ovogodišnjim razinama, dosegnutim krajem travnja. Tada je Dow Jones iznosio 11.205, a S&P indeks 1.217 bodova.

Nasdaq indeks dosegnuo je, pak, najvišu ovogodišnju razinu. Krajem travnja iznosio je 2.530 bodova, a jučer je preskočio tu granicu za 3 boda, što se zahvaljuje skoku cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com za više od 1 posto.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i očekivanjima da će čelnici Feda, koji su jučer započeli svoje dvodnevno zasjedanje, dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Procjenjuje se da će središnja banka uvesti novi program otkupa obveznica, vrijedan barem 500 milijardi dolara, kako bi zadržala kamatne stope niskima, te tako potaknula kreditiranje i ubrzanje rasta gospodarstva.

Od početka rujna, kada je Fed počeo signalizirati daljnje kvantitativno popuštanje monetarne politike, S&P 500 indeks porastao je gotovo 14 posto. Zbog tako snažnog rasta, neki analitičari smatraju da će cijene dionica pasti nakon što Fed u srijedu objavi svoju odluku.

„Ne bi me iznenadilo da se ulagači u srijedu odluče na dobitonosnu prodaju. Sezona objave poslovnih rezultata kompanija bila je vrlo dobra, a u cijene dionica već je ugrađeno puno pozitivnih očekivanja. To bi mogla biti tipična reakcija po načelu 'kupuj na glasine, prodaj na činjenice'“, kaže Bruce McCain, strateg u Key Private Bank.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,10 posto, na 5.757 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 posto, na 6.654 boda, a pariški CAC 0,64 posto, na 3.865 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙