FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tomašević: I Vrhbosanska nadbiskupija žrtva nepravednih zakona

SARAJEVO, 2. studenog 2010. (Hina) - Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom je Vrhbosanskoj nadbiskupiji oduzeto pravo raspolaganja nad dijelom nadbiskupske rezidencije u tom gradu te je iz tog prostora naredio deložaciju, potvrdio je u utorak za Hinu glavni tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević, ocjenjujući da je i nadbiskupija postala žrtvom nepravednih zakona.

"Sud je odbacio našu žalbu na prvostupanjsku odluku o vraćanju tog stana, koji je u sastavu rezidencije, članovima obitelji prijeratnog stanara i deložacija se ima obaviti 17. studenoga u nazočnosti pripadnika sudske policije", rekao je Tomašević.

Ne krijući ogorčenost takvom sudskom odlukom, Tomašević je istaknuo kako je time Vrhbosanska nadbiskupija postala samo još jedna žrtva nepravednih zakona, u konkretnom slučaju onih koji prednost daju stanarskome pravu nad vlasničkim pravom. Riječ je o zgradi koju je za svoje potrebe gradila Vrhbosanska nadbiskupija, a komunističke su joj vlasti dio te zgrade oduzele i dodijelile kao stan obitelji Fadila Smajlovića.

"Ne treba zaboraviti da su u donošenju takvih zakona sudjelovali i predstavnici hrvatskog naroda, u konkretnom slučaju oni koje je postavila Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH)", rekao je Tomašević.

Podsjetio je kako, unatoč svim zauzimanjima i obećanjima, vlasti u BiH do danas nisu donijele zakon o restituciji koji bi osigurao pravedan povrat vjerskim zajednicama nepravedno oduzete imovine, a istodobno se na različite načine opstruira i raspolaganje onom imovinom koja u vlasničkome smislu ni po čemu nije sporna.

Tako je i stan koji je sarajevski sud praktično ponovno oduzeo Vrhbosanskoj nadbiskupiji predan obitelji Fadila Smajlovića na temelju stanarskog prava koje su mu komunističke vlasti dodijelile prije rata, a da on nije čak niti nacionaliziran.

Apsurdnim u cijelom slučaju u bosanskoj nadbiskupiji drže to što se Smajlović zapravo tim stanom koristio kao doušnik komunističke policije zadužen za praćenje svega što se zbivalo u nadbiskupovoj rezidenciji.

Materijalni dokaz za to pronađen je neposredno na početku rata, kada je Smajlović pobjegao iz Sarajeva, a u napuštenom stanu otkrivena je oprema za prisluškivanje kojom je bila ozvučena rezidencija.

Kardinal Puljić i njegovi suradnici su se od 1992. godine počeli koristiti napuštenim stanom, no obitelj Fadila Smajlovića, koji je u međuvremenu umro, sudskim je putem zatražila povrat tog stana i u skladu sa zakonima koji su na snazi u BiH ona ga je nakon 18 godina ponovno i dobila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙