FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odnos Kine i Japana pogoršao se zbog spora oko otoka

HANOI, 29. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Kina je u petak kritizirala Japan zbog toga što je na azijskome summitu pokrenuo pitanje spornih otoka i tako usporio približavanje tih dvaju najjačih azijskih gospodarstava.

Odnosi Kine i Japana pogoršali su se prošli mjesec jer je japanska obalna straža pritvorila kapetana kineske ribarice koja se sudarila s brodom obalne straže u blizini tih spornih, a resursima potencijalno bogatih otoka u Istočnokineskome moru.

Dvije strane pokušale su popraviti stvar, a počela su i nagađanja hoće li se japanski premijer Naoto Kan i kineski premijer Wen Jiabao možda sastati na azijsko-pacifičkome samitu u Hanoiu.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će se njih dvojica sastati u petak navečer, ali kineski je dužnosnik poslije rekao kako to nije istina.

"Njihovi postupci pokvarili su atmosferu", rekao je o japanskome otvaranju problema spornih otoka Hu Zhengyue, dužnosnik u kineskome ministarstvu vanjskih poslova.

Japan sporne otoke naziva Senkakus.

"Oni su odgovorni za sve", rekao je Hu i dodao kako je Japan objavio neistinit podatak o bilateralnome sastanku.

Na službenom fotografiranju čelnika Wen i Kan bili su hladni i nisu se htjeli gledati u oči. Japanski ministar vanjskih poslova Seiji Maehara prije je novinarima rekao da je jednosatan sastanak s Yangom Jiechijem, kineskim ministrom vanjskih poslova, protekao u "veoma dobroj atmosferi, bio je miran i okrenut budućnosti".

Zaoštravanje odnosa zbog spornih otoka samo je najnovije u nizu zaoštravanja između tih susjednih zemalja. Jedan dužnosnik japanskoga ministarstva vanjskih poslova rekao je da su ministarstva obiju zemalja ponovno priopćila kako te nenaseljene otoke smatraju teritorijem svoje države.

Obje vlade moraju paziti na reakciju javnosti. Sumnjičavost između Japana i Kine postoji odavno, a dijelom joj je uzrok japanska okupacija dijelova Kine u Drugome svjetskom ratu. U dvama gradovima u unutrašnjosti Kine zadnjih su dana održani prosvjedi protiv Japana.

U Japanu je novinska agencija Kyodo objavila kako su sumnjive posude s crvenom tekućinom poslane u kinesko veleposlanstvo i konzulate. Pokazalo se da je najmanje jedna od tih posuda sasvim bezopasna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙