FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarkozy sve bliži mirovinskoj reformi dok prosvjedi slabe

PARIZ, 29. listopada 2010. (Hina) - Reforma mirovinskog sustava koju traži francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sve je izglednija nakon što je u petak još radnika naftne industrije okončalo štrajk a volja za novim prosvjednim marševima čini se slabi.

Prosvjednici su posljednjih tjedana u Francuskoj održali masovne prosvjede a štrajkaši su zatvorili rafinerije no nisu zaustavili parlament u prihvaćanju prijedloga reformi koje podižu najnižu dobnu granicu za umirovljenje sa 60 na 62 godine života.

Radnici naftnog terminala na sjeveru Francuske, koji opslužuju trećinu francuskih rafinerija, kao i radnici Totalovog postrojenja u Gonfrevilleu i Ineosove rafinerije u Laveri u petak su izglasali završetak štrajka koji je ovog mjeseca narušio opskrbu benzinom u Francuskoj.

Radnici u četiri preostale rafinerije u štrajku o nastavku štrajka glasovat će kasnije u petak.

Prijedlog zakona mirovinske reforme nakon što je prošao u parlamentu sada čeka potpis ustavnog suda kako bi postao zakon.

Dinamičan raspored francuskog predsjednika u idućem tjednu, u kojem će sudjelovati na francusko-britanskom summitu u Londonu i primiti u posjet kineskog predsjednika Hua Jintaoa, trebao bi skrenuti pozornost sa štrajkova i prosvjeda koji su narušili sliku Francuske koja je u stanju nositi se s proračunskim deficitom a kakvu Sarkozy želi predstaviti.

Sindikati, međutim, ne odustaju od protivljenja povećanju dobne granice za umirovljenje a jedna točka zakona otvara mogućnost njegova preispitivanja 2013. godine i mogla bi se Sarkozyju obiti o glavu u predsjedničkoj kampanji 2012. godine.

"Problem mirovina ne završava izglasavanjem reforme. U tekstu je štoviše napisano da će se sustav preispitati 2013. godine", rekao je čelnik sindikata CFDT Francois Chereque u razgovoru za list Le Parisien od petka.

On je najavio da će se sindikati sastati 4. studenog kako bi odlučili od daljnjoj akciji nakon održavanja prosvjednih povorki predviđenih za 6. studenog.

Odaziv ne prosvjede održane u četvrtak bio je otprilike upola manji nego na ranije prosvjede protiv mirovinskog zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙