FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka pokrenula program utvrđivanja vrijednosti prirodnog bogatstva zemalja

NAGOJA, 28. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Svjetska banka u četvrtak je pokrenula program čiji je cilj pomoći zemljama da utvrde vrijednost svoga prirodnog bogatstva kao što to čine kod izračuna bruto domaćeg proizvoda (BDP) i time pridonijeti nastojanjima da se zaustavi uništavanje šuma, močvara i morskih grebena.

Petogodišnjim pilot-projektom koji su poduprli Indija, Meksiko i niz drugih zemalja želi se uvrstiti prirodno bogatstvo u nacionalne račune kako bi se obuhvatile cjelokupne koristi od usluga poput zaštite obala pod mangrovim šumama, odnosno riječnih područja koja opskrbljuju gradove vodom i podupiru uzgoj poljoprivrednih kultura.

„Okupili smo se ovdje u pokušaju da stvorimo nešto što nitko prije nije pokušao, a to je globalno partnerstvo koje iz temelja može izmijeniti načine vrednovanja nacionalnih ekosustava", kazao je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick u nastupu pred novinarima u japanskom gradi Nagoji.

Više od 100 ministara okupilo se u Nagoji na UN-ovoj konferenciji čiji je cilj postići povijesni sporazum o novim ciljevima do 2020. kako bi se suzbio ubrzan nestanak biljnih i životinjskih vrsta, prouzročen uništavanjem šuma, onečišćenjem, prekomjernim lovom i klimatskim promjenama.

Ciljevi koje bi ministri trebali dogovoriti uključuju uvrštenje vrijednosti biološke raznolikosti u državne razvojne programe, a moguće i u nacionalne račune.

„Važno je ponajprije za ministarstva gospodarstva da imaju računovodstveno mjerilo pomoću kojeg uz gospodarsku mogu izračunati i vrijednost prirodnog bogatstva zemalja", kazao je Zoellick u razgovoru za Reuters.

„To nije univerzalni lijek za sve probleme, već način da se ljudima pomogne da bolje shvate ekonomsku vrijednost prirodnog bogatstva", istaknuo je.

I dok ekonomisti pokušavaju utvrditi formulu za izračun vrijednosti prirode, znanstvenici muku muče kako bi sastavili cjeloviti prikaz čitavog niza životinjskih i biljnih vrsti u svijetu, s obzirom da im zbog klimatskih promjena, eksploatacije i onečišćenja prijeti "masovno izumiranje", pokazao je u srijedu objavljen čitav niz najnovijih studija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙