FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se uspon Crobexa četvrti dan zaredom

ZAGREB, 28. listopada 2010. (Hina) - Na krilima veće aktivnosti institucionalnih investitora, i danas bi na Zagrebačkoj burzi mogla biti nastavljena pozitivna kretanja, uz nešto veći fokus ulagača na dionice Podravke i brodarskih kompanija.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje nastavak rasta Crobexa, a 5 stagnaciju.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,43 posto, na 1.901 bod. Crobex10 porastao je 0,58 posto, na 1.004 boda.

Redovni promet iznosio je 23,5 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna više nego prethodnoga dana.

„Na domaćem tržištu kapitala bilježimo nešto veće promete od početka tjedna, što je rezultiralo i rastom Crobexa u posljednja tri trgovinska dana za otprilike 1,5 posto. Nažalost, takva kretanja ne možemo pripisati pozitivnom razvoju situacije u domaćem gospodarstvu, već uobičajenoj povremenoj većoj aktivnosti institucionalnih investitora radi popunjavanja dioničkih pozicija, kao i špekulacijama oko pojedinih dionica. Politička prepucavanja kojima svjedočimo odvraćaju ulagače od ulaganja u dionice, dok gospodarske reforme i dalje nisu na dnevnom redu političara“, kaže Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

A na krilima veće aktivnosti institucionalnih investitora Nagy do kraja ovoga tjedna očekuje nastavak pozitivnih kretanja na domaćem tržištu.

No, kako dodaje, izostaje znatnija reakcija tržišta na financijska izvješća za treće tromjesečje.

Tako je jučer Atlantic grupa izvijestila o prilično dobrim rezultatima za treće tromjesečje, a pogotovo za prva tri kvartala ove godine, no cijena njezine dionice tek je blago ojačala, za 0,37 posto, na 815 kuna, uz promet od 667.000 kuna.

Končar Elektorindustrija izvijestila je, pak, da je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit od 97,12 milijuna kuna, što je porast za 8,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su ukupni prihodi iznosili 1,998 milijardi kuna i smanjeni su za 8,6 posto.

Cijena njezine dionice porasla je 0,6 posto, na 489,9 kuna, uz promet od svega 32.000 kuna.

Brodarske tvrtke iskazale su dobre rezultate, pa pojedini analitičari u Hininoj anketi očekuju da bi njihove dionice idućih dana mogle biti u većem fokusu investitora.

Atlantska plovidba je izvijestila da je u prvih devet mjeseci ostvarila rast ukupnih prihoda za 5 posto, na 718,8 milijuna kuna. Ostvarila je i dobit u visini od 49,1 milijun kuna, za razliku od prvih devet lanjskih mjeseci, kada je poslovala s gubitkom od 14,6 milijuna kuna.

Uljanik plovidba je, pak, u prvih devet mjeseci povećala neto dobit za 21,8 posto, na 70,06 milijuna kuna, uz ukupni prihod od 251,5 milijuna kuna, što je porast za 17,1 posto u odnosu na devet mjeseci lani.

Cijena dionice Atlantske plovidbe porasla je jučer 1,2 posto, a Uljanik plovidbe 0,55 posto.

„Kompanije koje su više izložene oporavku na svjetskom tržištu, poput brodarskih, već ostvaruju bolje poslovne rezultate. Za razliku od njih, od građevinskog sektora, koji je prijašnjih godina bio predvodnik na tržištu kapitala, zasad ne možemo očekivati dobre rezultate, jer ovisi ponajprije o domaćem tržištu na kojem izostaju kapitalne investicije“, ocjenjuje Nagy.

U većem fokusu investitora posljednjih dana je dionica Podravke, zbog špekulacija oko načina rješavanja vlasničkog udjela od 10,6 posto OTP banke u toj prehrambenoj kompaniji.

Uz medijske napise da bi mirovinski fondovi otkupili taj udjel, nagađa se i o mogućoj dokapitalizaciji u vrijednosti od milijardu kuna, jer je kompaniji potrebna snažna financijska injekcija.

Jučer je cijena dionice Podravke pala 3,4 posto, uz promet od čak 4,3 milijuna kuna.

Od likvidnijih izdanja, za danas je objavu poslovnih rezultata najavio Ericsson Nikola Tesla.

Na svjetskim burzama, pak, i dalje traje neizvjesnost oko obujma Fedovih mjera kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale jer se ulagači plaše da će program središnje američke banke za kupnju obveznica biti manji nego što se procjenjivalo.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon oštrog pada dan prije, no trgovalo se oprezno, a i na europskim su burzama indeksi u plusu nakon jučerašnjeg znatno pada.

„Nakon tehničke korekcije cijena dionica u proteklih nekoliko dana, danas očekujem blagi oporavak na svjetskim burzama. Na europskim burzama proteklih tjedan dana trgovanje je bilo vrlo burno, zbog nešto lošijih poslovnih rezultata niza kompanija, ali i opreznih procjena daljnjih poslovnih izgleda. Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje indeks povjerenja potrošača u eurozoni. Na Wall Streetu nove smjernice ulagačima će dati podatak o tjednoj nezaposlenosti u SAD-u, no trgovanje će vjerojatno i dalje biti oprezno sve do 3. studenog, kada će biti poznata odluka Feda o popuštanju monetarne politike“, zaključuje Nagy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙