FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: neizvjesnost uoči novih financijskih izvješća kompanija

ZAGREB, 27. listopada 2010. (Hina) - Dok se čekaju nova financijskih izvješća domaćih kompanija, na Zagrebačkoj se burzi očekuje neizvjesno trgovanje, pri čemu dio analitičara smatra da će se nastaviti pozitivna kretanja, a dio da će Crobex stagnirati nakon što je jučer zabilježio najveći dnevni skok od kraja srpnja.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje nastavak rasta Crobexa, a 5 stagnaciju.

Crobex indeks jučer je skočio 1,09 posto, na 1.893 boda, što je njegov najveći dnevni skok još od kraja srpnja. Crobex10 ojačao je, pak, 0,87 posto, na 999 bodova.

Redovni promet iznosio je 21,5 milijuna kuna, što je oko 8 milijuna više nego prethodnoga dana.

„Danas je moguć nastavak pozitivnih kretanja na domaćem tržištu, potpomognut snažnijim obujmom trgovanja. Djelomično je to rezultat pozicioniranja investitora pred objavu financijskih izvješća kompanija, ali i uobičajene povećane aktivnosti investitora do koje dolazi po nekoliko dana svakoga mjeseca“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

U fokusu investitora danas će biti financijsko izvješće Atlantic grupe.

„To izvješće moglo bi utjecati i na nešto veći obujam trgovanja dionicom Atlantic grupe, uz već uobičajeno najveći fokus na dionicu HT-a“, dodaje Bošković.

Moguć je i nešto veći interes ulagača za dionicom Podravke, vezano uz medijske špekulacije oko mogućeg angažmana mirovinskih fondova, koji su već sada prisutni u vlasničkoj strukturi, oko otkupa 10,6 posto udjela OTP banke u toj koprivničkoj prehrambenoj kompaniji, smatra Bošković.

Sa svjetskih burzi stižu, pak, negativni signali. Na Wall Streetu su u utorak vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, unatoč podatku o rastu povjerenja potrošača u SAD-u, jer je niz slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih izvješća kompanija natjerao ulagače na oprez.

Na europskim i azijskim burzama cijene su dionica jutros pale, a dolar ojačao, jer ulagači nisu sigurni koliko će biti agresivno popuštanje monetarne politike američke središnje banke.

„S obzirom na kretanja na svjetskim burzama, danas očekujem stagnaciju na domaćem tržištu. Uz veći fokus na dionicu Podravke, zbog špekulacija o angažmanu mirovinskih fondova oko otkupa OTP-ova udjela u toj kompaniji uz potporu države, jednim uhom investitori će osluškivati i zbivanja u Saboru, gdje se raspravlja o povjerenju Vladi. Iako vladajuća koalicija ima stabilnu podršku u parlamentu i ne očekuje se njezin pad, rasprava o povjerenju ipak unosi ponešto političke neizvjesnosti na burzu“, ističe Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Na inozemnim burzama nove smjernice investitorima poslijepodne će dati podaci o narudžbama trajnih proizvoda u američkoj industriji, dodaje Jureša.

Od ostalih zbivanja na svjetskim financijskim tržištima, izdvaja se snažniji oporavak tečaja dolara u odnosu na euro, uslijed špekulacija oko veličine paketa Fedovih mjera kvantitativnog popuštanja monetarne politike. Tečaj eura pao je s jučerašnjih 1,3940 na 1,3820 dolara.

„Investitori nisu sigurni koliko će biti vrijedan paket Fedovih mjera. Očekuju da bi mogao dosegnuti 500 milijardi dolara, a bude li manji od toga, tečaj dolara mogao bi nastaviti jačati, što bi pak negativno utjecalo na tržišta dionica. Neizvjesnost oko toga potrajat će sve do 3. studenoga kada zasjeda Fed“, zaključuje Jureša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙