FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabljenje dolara potaknulo rast cijena dionica na Wall Streetu

NEW YORK, 26. listopada 2010. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica blago porasle, zahvaljujući uvjerenju da će američka središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku, ali i slabljenju dolara, što je potaknulo rast rudarskog sektora.

Dow Jones indeks ojačao je 0,28 posto, na 11.164 boda, dok je S&P 500 porastao 0,21 posto, na 1.185 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 2.490 bodova.

Slabljenje dolara nastavljeno je nakon što je na sastanku ministara financija G20 prošloga vikenda u Južnoj Koreji dogovoreno da se članice te skupine najvećih svjetskih gospodarstava neće služiti devalvacijom svojih valuta kako bi potaknule izvoz.

Dolar, pak, slabi zbog toga što se očekuje da će američka središnja banka poticati rast gospodarstva praktično tiskajući svježi novac. Očekuje se, naime, da će Fed proširiti svoj program kupnje obveznica, a to će izazvati pad prinosa na te vrijednosne papire, pa će dionice postati još privlačnija investicija.

Cijene dionica i tečaj dolara u posljednje su vrijeme u inverznom odnosu. Kada dolar slabi, cijene dionica rastu.

Od 1. rujna S&P indeks porastao je 13 posto, dok je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao 7,4 posto.

Jučer je dolar oslabio prema košarici valuta za 0,7 posto, što je potaknulo rast cijena sirovina. Zahvaljujući tome, porasle su cijene dionica u rudarskom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora skočio 1,7 posto.

"Sve trenutno ovisi o valutama – dolar je ojačao, a euro posustao. Tečaj eura prvo se probio iznad 1,40 dolara, da bi potom zaronio ispod te razine. Cijene sirovina kretale su se po istom obrascu, pred kraj trgovanja izgubile su dio dobitaka", kaže Stephen Massocca, direktor u banci Wedbush Morgan.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 posto, na 5.751 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,51 posto, na 6.639 bodova, a pariški CAC 0,04 posto, na 3.870 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙