FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske burze porasle drugi tjedan zaredom

ZAGREB, 17. listopada 2010. (Hina) - Na većini svjetskih burzi prošloga su tjedna cijene dionica porasle, drugi tjedan zaredom, što se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će američka središnja banka uskoro olabaviti monetarnu politiku, kao i dobrim poslovnim rezultatima kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 0,5 posto, na 11.062 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 1.176 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 2.468 bodova.

Skok vodećih američkih indeksa na najviše razine u pet mjeseci ponajviše se zahvaljuje očekivanjima da će Fed, središnja banka SAD-a, početkom studenoga dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Nakon niza makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta, sve je jasnije da su američkom gospodarstvu potrebne nove poticajne mjere, što je u petak najavio i predsjednik središnje banke SAD-a.

Visoka nezaposlenost i niska inflacija ukazuju na potrebu daljnjeg labavljenja monetarne politike, kazao je Ben Bernanke.

To poticajno djeluje na tržišta kapitala, ali ne i na američku valutu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna na najnižu razinu od prosinca prošle godine.

To je, pak, potaknulo rast cijena nafte, metala i drugih sirovina, što je, pak, izazvalo rast cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru.

Međutim, najviše su prošloga tjedna porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru.

Google, Intel i Advanced Micro Devices samo su neki od tehnoloških divova koji su u trećem tromjesečju ostvarili znatno bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Cijena dionice Googlea skočila je samo u petak više od 11 posto, a kako su poskupile i mnoge druge tehnološke dionice, Nasdaq indeks nadmašio je svojim rastom ostale američke burzovne indekse.

S druge strane, bankarski sektor našao se pod snažnim pritiskom, nakon što je najavljena istraga o mogućim nezakonitostima u provođenju ovrha nad kućama klijenata, što bi banke, ako se nezakonitosti dokažu, moglo skupo koštati.

Istraga o tome provest će se u svih 50 država SAD-a jer su neki zaposlenici u najvećim bankama priznali da su mjesečno odobravali na tisuće ovrha. Premda tvrde da su svi podaci u sudskim spisima točni, priznali su da ih nisu pomno provjeravali.

Zbog toga su oštro pale cijene dionica najvećih banaka od Bank of America, preko Citigroupa i Wells Farga, do JPMorgana. Samo u tri dana KBW indeks bankarskog sektora potonuo je 5,9 posto.

"Tržište mrzi nesigurnost, a ovo je donijelo veliku nesigurnost. Sjetite se samo nereda na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita", kaže Joe Saluzzi, direktor u tvrtki Themis Trading.

Ipak, dobri poslovni rezultati i najave daljnjeg labavljenja monetarne politike u SAD-u podržali su pozitivan trend na Wall Streetu.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,81 posto, na 5.703 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 3,19 posto, na 6.492 boda, a pariški CAC 1,70 posto, na 3.827 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 0,92 posto, na 9.500 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙