FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnosnik UN-a za raspravu o etičnosti i legalitetu robotiziranog oružja

WASHINGTON , 24. listopada 2010.(Hina) - Istražitelj Ujedinjenih naroda pozvao je Svjetsku organizaciju da osnuje komisiju koja bi proučila etičnost i legalitet uporabe vojnog oružja bez ljudske posade, očigledno upućujući na američke bespilotne letjelice koje izvode napade na osumnjičene islamske militante, izvješćuje u nedjelju The Washington Post.

"Međunarodna zajednica mora hitno riješiti pravne, političke, etičke i moralne implikacije razvoja smrtonosne robotske tehnologije", upozorio je Christof Heyns, posebni izvjestitelj UN-a za izvansudska pogubljenja, u izvješću koje je u petak podnio Odboru za ljudska prava Opće skupštine UN-a.

Takvi sustavi, po njegovim riječima, izazivaju "ozbiljnu zabrinutost jer nisu proučeni od stručnjaka za ljudskih prava ili za humanitarna pitanja".

To je drugi puta ove godine da dužnosnik UN-a otvara to pitanje. U lipnju je Heynsov prethodnik, Philip Alston, pozvao na obustavu napada bespilotnim letjelicama koje izvodi CIA na osumnjičene pripadnike Al Kaide i Talibana u Afganistanu i Pakistanu.

Alston je rekao da ubojstva daleko od ratišta mogu razviti "PlayStation" mentalitet. CIA je osporila njegov nalaz, rekavši, bez potvrde da izvodi takve napade, da se njezine operacije "odvijaju u okviru zakona i pod strogim nadzorom vlasti".

Heyns, profesor prava iz Južnoafričke Republike, rekao je u petak kako je potrebno raspravljati o odgovornosti za civilne žrtve, o tome da se osigura uporaba robota u skladu s humanitarnim pravom, te o standardima za razvoj te tehnologije.

Ističući da UN treba preuzeti vodeću ulogu u tom pitanju on je pozvao glavnog tajnika Ban Ki-moona da sazove skupinu predstavnika država, stručnjaka za ljudska prava, filozofa, znanstvenika i onih koji razvijaju to oružje, kako bio pokrenuli raspravu o pravnim i moralnim implikacijama uporabe robotiziranog oružja.

Među pitanjima koja bi trebalo proučiti je i "temeljno pitanje treba li ikada biti dopušteno da smrtonosna sila bude u potpunosti automatizirana", istakao je Heyns.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙