FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela 37. škola biološke antropologije "Dr. Hubert Maver"

ZAGREB, 23. listopada 2010. (Hina) - Škola biološke antropologije "Dr. Hubert Maver", što je počela danas u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), okupila je ugledne hrvatske i inozemne stručnjake koji će tijekom jednodnevnog rada izmijeniti iskustva o najnovijim istraživanja o temi "Neandertalci iz Vindije i njihovo mjesto u prošlosti".

Opsežan program održava se na dvije lokacije, pa će tako prijepodnevni rad u HAZU, koji je i pokrovitelj te škole, poslijepodne nastaviti u Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini.

Ovogodišnja škola 37. je po redu, a suorganizator joj je Hrvatsko antropološko društvo pod vodstvom akademika Pavla Rudana.

Hrvatska je već 35 godina za redom domaćin te škole, hrvatski znastvenici aktivno sudjeluju u radu škola i sustavno su prisutni u znanstvenim istraživanjima na području antropologije te su pridonijeli razvoju znanstvene misli na tome području, istaknuo je u pozdravnim riječima predsjednik Hrvatskog antropološkog društva akademik Pavao Rudan.

Podsjetio je da su znanstvena istraživanja nužno vezana za potporu domaćih i stranih znanstvenih institucija te znanstvenika. Pozdravio je brojne ugledne goste te posebice zahvalio uglednom znanstveniku Svanteu Paeaebou, voditelju znanstvenoga tima s leipziškog Instituta “Max Planck” na sudjelovanju u radu škole.

Svante Paeaebo održao je i prvo predavanje u kojemu je naznačio put daljnih znanstvenih istraživanja genoma neandertalaca.

Sudionike je pozdravio i predstavnik njemačkoga veleposlanstva u Zagrebu Sebastian Broekelmann, koji je rekao da su izvrsni odnosi Hrvatske i Njemačke na svim područjima, i temelj za tako izuzetnu suradnju njemačkih i hrvatskih znanstvenika.

Škola će nastojati i široj javnosti približiti rezultate međunarodnoga projekta "The Neandertal Genome Project“, ostvarena u suradnji Instituta za evolucijsku antropologiju Max Planck iz Leipziga, Berlin -Brandenburške Akademije prirodnih i humanističkih znanosti, HAZU te Instituta za antropologiju iz Zagreba.

Cilj toga projekta otkrivanje je cjelokupnoga genoma neandertalca, prvenstveno na temelju analize nalaza iz Vindije, a zatim i drugih nalaza u Hrvatskoj i Europi, a prije dvije godine je u prestižnom časopisu „Cell“ objavljena i prva publikacija cjelovitoga genoma neandertalca.

S obzirom da nalazište Vindija u tim otkrićima zauzima središnje mjesto, 37. škola biološke antropologije „Dr. Hubert Maver“ posvećena je upravo tom nalazištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙