FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

37. škola biološke antropologije "Dr. Hubert Maver"

ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - Jednodnevna škola biološke antropologije "Dr. Hubert Maver", na temu "Neandertalci iz Vindije i njihovo mjesto u prošlosti", održat će se 23. listopada u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) koja je i pokrovitelj te škole.

Program će se održati na dvije lokacije - prijepodnevni dio u HAZU, a poslijepodnevni u Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini, priopćeno je danas iz HAZU.

Škola biološke antropologije sustavno se i bez prekida održava svake godine u organizaciji Hrvatskog antropološkog društva pod vodstvom akademika Pavla Rudana i u 35 godina ugostila je ugledne znanstvenike iz Hrvatske i svijeta te znatno pridonijela razvoju znanstvene misli na polju biološke antropologije i antropologije općenito.

Ovogodišnja škola približit će publici rezultate međunarodnog projekta "The Neandertal Genome Project“ ostvarenog u suradnji Instituta za evolucijsku antropologiju Max Planck iz Leipziga, Berlin-Brandenburške Akademije prirodnih i humanističkih znanosti, HAZU te Instituta za antropologiju iz Zagreba.

Svrha je projekta otkrivanje cjelokupnog genoma neandertalca, prvenstveno na temelju analize nalaza iz Vindije, a zatim i drugih nalaza u Hrvatskoj i Europi. Prije dvije godine u časopisu "Cell" objavljena je i prva publikacija cjelovitog genoma neandertalca.

S obzirom da nalazište Vindija u tim otkrićima zauzima središnje mjesto, 37. škola bit će u potpunosti posvećena upravo tom nalazištu koje, navodi se, osim samoga znanstvenog značaja, pridonosi i promidžbi Hrvatske u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙