FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bečki socijaldemokrati prvi put nude koaliciju Zelenima

BEČ, 22. listopada 2010. (Hina/AFP) - Pošto su na lokalnim izborima 10. listopada izgubili apsolutnu većinu u Beču, u petak su socijaldemokrati (SPOe) ponudili Zelenima pregovore o stvaranju koalicije, što bi u Austriji bila prva takva koalicija na regionalnoj razini.

Vodstvo SPOe-a "odlučilo je predložiti Zelenima pregovore o koaliciji", objavio je Michael Haeupl, socijaldemokratski gradonačelnik Beča od 1994.

Uspiju li pregovori, koalicija SPOe-a i Zelenih u Beču bila bi prva takva koalicija u Austriji na regionalnoj razini.

Suprotno Njemačkoj ili Francuskoj, u Austriji savezništvo Zelenih i socijaldemokrati nije zaživjelo, već su uobičajene crveno-crne koalicije između socijaldemokrata i demokršćana OeVP.

Takva je i savezna vlada koju vodi kancelar Werner Faymann u velikoj koaliciji s potpredsjednikom vlade i ministrom financija, konzervativcem Josefom Proellom.

Na regionalnoj razini Zeleni su radije birali demokršćane nego socijaldemokrate.

Na lokalnim izborima u Beču 10. listopada, socijaldemokrati su izgubili apsolutnu većinu i osvojili 44,3 posto glasova, za 4,8 posto manje nego 2005.

Zato je drugo najbolje mjesto u svojoj povijesti ostvarila Slobodarska stranka (FPOe, krajnja desnica) koju vodi Heinz-Christian Strache s 25,8 posto ili 11 posto više nego 2005.

Haeupl je isključio vladavinu s krajnjom desnicom i opredijelio se za Zelene, a ne za konzervativce.

I Zelenima pada popularnost pa su ove godine osvojili 12,6 posto glasova, a 2005., 14,6 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙