FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koruška obilježila 90. godišnjicu referenduma o ostanku u Austriji

KLAGENFURT, 10. listopada 2010. (Hina) - Austrijska pokrajina Koruška u nedjelju je obilježila 90. godišnjicu referenduma na kojem su se njezini stanovnici odlučili za ostanak u sastavu Austrije, odnosno protiv priključenja tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, javila je agencija STA.

Povorci u Klagenfurtu, kojom je obilježena 90. godišnjica referenduma, pridružilo se 16 tisuća ljudi, među kojima austrijski predsjednik Heinz Fischer i kancelar Werner Faymann. Obojica su u prigodnim govorima izrazili nadu da će višegodišnji problem s dvojezičnim njemačko-slovenskim putokazima i nazivima u Koruškoj biti riješen do 2012. godine. Rješavanje toga problema zatražio je i predsjednik vijeća koruških Slovenaca Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Nakon Prvog svjetskog rata i raspada Austrougarske došlo je do spora između Austrije i novostvorene Kraljevine SHS oko pripadnosti Koruške, u kojoj je živio velik broj Slovenaca. Referendum je održan 10. listopada 1920. godine u skladu s odlukom pariške mirovne konferencije. Većina stanovnika, 59 posto, glasovala je za ostanak u Austriji, a 40 posto ih je bilo za priključenje Kraljevini SHS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙