FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: sjednica Foruma jadransko-jonskih gradova

SPLIT, 21. listopada 2010. (Hina) - Dvanaesta plenarna sjednica Foruma jadransko-jonskih gradova, koji okuplja predstavnike 50-ak gradova iz sedam zemalja uz Jadransko i Jonsko more, počela je danas u Splitu i za dvodnevna trajanja raspravljat će se o unaprjeđenju međusobne suradnje, a za sutra je najavljen i izbor novog predsjednika tog foruma.

Forum jadransko-jonskih gradova, utemeljen 1999., plenarne sjednice kojeg se održavaju jednom na godinu u nekom od gradova iz sedam zemalja, okuplja gradove iz Hrvatske, Slovenije, Italije, BiH, Crne Gore, Grčke i Albanije.

Ravnatelj uprave za susjedne zemlje i jugoistočnu Europu hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Davor Vidiš je na početku skupa istaknuo kako je forum vrlo bitan za razvoj suradnje lokalnih vlasti u zemljama uz Jadransko i Jonsko more.

"More je blago koje zajednički dijelimo, to je dio našeg identiteta, naslijeđa i budućnosti", rekao je Vidiš. Po njegovim riječima potrebna je "zajednička odgovornost imajući na umu sve raznolikosti tradicije u cijeloj regiji". "Obale naših mora uvijek su nas povezivale, a naši zajednički korijeni sežu u antičku prošlost", istaknuo je Vidiš.

Domaćin skupa splitski gradonačelnik Željko Kerum se, naglasivši kako gradove u forumu tište iste teškoće - gospodarska kriza i nezaposlenost - zauzeo za povezivanje tih gradova "institucionalnim djelovanjem".

Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader je podsjetio kako je Splitsko-dalmatinska županija članica slične inicijative - Jadranske euroregije - koja će, najavio je, uskoro postati jadransko-jonska euroregija jer će se u nju uključiti i Grčka. Jadransko-jonska euroregija posjeduje zajedničko more svi skupa želimo mir, kazao je župan Sanader, dodavši kako je ta euroregija vrlo bitna zbog zajedničkog povlačenja sredstava iz fondova Europske unije (EU).

Predsjednica splitske Hrvatske gospodarske komore (HGK) Jadranka Radovanić je izvijestila kako već deset godina postoji i mreža od 39 gospodarskih komora iz sedam jadransko-jonskih zemalja, koja je predstavljena i Europskom parlamentu. "Ta mreža predstavlja više od 900 tisuća gospodarskih subjekata i do sada smo već povukli i sredstva iz fondova EU", kazala je, istaknuvši kako "svi moramo razmišljati o toj regiji jer je riječ o multikulturnoj zajednici".

Kako je najavljeno, danas će se raspravljati o kvaliteti lokalnih uprava, konkurentnosti lokalnih gospodarstava, zaštiti i vrjednovanju kulturnog naslijeđa.

Kerumov ured je uoči sjednice foruma priopćio kako se očekuje da će Kerum, sada dopredjednik foruma, sutra "biti izabran za predsjednika na dvogodišnji mandat".

Na novinarski upit u stanci skupa za što će se zauzimati bude li izabran za predsjednika foruma, Kerum je kazao kako se on zauzima za konkretne stvari. "Svrha foruma je izmjena iskustava, a konkretnih stvari, po mojem mišljenju, baš i nema", ustvrdio je Kerum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙