FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Televizijske vijesti" Tene Perišin

ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Knjiga urednice na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) Tene Perišin "Televizijske vijesti", u kojoj prikazuje nastajanje televizijskih dnevnoinformativnih emisija, predstavljena je večeras pred punom dvoranom Hrvatskoga novinarskog doma u Zagrebu.

O knjizi su govorili novinarka HTV-a Mirjana Rakić, filmski i televizijski autor Igor Mirković, recenzent knjige Stjepan Malović, urednica biblioteke "Budi novinar" Nada Zgrabljić-Rotar i autorica. Knjigu je objavila Naklada Medijska istraživanja.

Istaknuvši kako Perišin u knjizi na najbolji mogući način spaja svoja novinarska znanja i znanstvena istraživanja, Malović je rekao da je autorica u njoj sustavno iznijela sve što u današnjoj znanosti o masovnom komuniciranju i medijima postoji o odabiru vijesti.

Svatko koga zanima televizija i gleda televizijski program, kad pročita poglavlje "televizijske vijesti i teorije selekcije", shvatit će što se i na koji način događa kad se odlučuje zašto nešto objaviti ili ne. To je golem doprinos Tene Perišin", kazao je Malović.

Njezinim doprinosom ocijenio je i poglavlje o televizijskoj vijesti kao žanru u kojem se autorica osvrće na teoriju žanrova i smještaj televizijskih vijesti u kontekstu sheme televizijskog programa. Također, naglasio je i važnost pojmovnika u kojem čitatelji nalaze stručno nazivlje, ali i profesionalni žargon televizijskog novinarstva.

Na osobno iskustvo u radu s Tenom Perišin osvrnuli su se Mirjana Rakić i Igor Mirković, istaknuvši kako knjiga nije samo za studente novinarstva i srodnih studija već i za širu javnost koju zanimaju vrijednosti dobra novinarstva i uloga televizijskog medija u suvremenu društvu.

Ocijenivši da je Perišin jedna od ključnih osoba za razvoj televizije u Hrvatskoj, Mirković je kazao kako ona nije radila samo vijesti i emisije nego i na tome da televizija i novinari budu bolji.

Nada Zgrabljić-Rotar kazala je kako je iskusna novinarka i znanstvenica u knjizi na sustavan način obuhvatila najvažnije elemente konstrukcije vijesti, nudeći čitateljima brojne informacije i smjernice za snalaženje u kritičkom razumijevanju televizije i televizijskih informativnih sadržaja.

Zahvalivši svima koji su joj pomogli u stvaranju knjige, Perišin je rekla kako se pri pisanju trudila da knjiga bude nepristrana te da se u njoj ne vidi u kojoj televizijskoj kući radi.

Tena Perišin urednica je na HRT-u te predaje na zagrebačkome Fakultetu političkih znanosti. Dobitnica je više nagrada, među ostalima, godišnje nagrade HRT-a za 2003., nagrade HND-a "Zlatno pero" 1990. te dviju nagrada "Marija Jurić-Zagorka".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙