FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zlomrex se zasad nije očitovao o ponudi HFP-a

ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Poljski Zlomrex nije se do večeras očitovao o ponudi Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) o načinu razrješenja vlasničkih odnosa koji su preduvjet pokretanja proizvodnje u Željezari Split, izvijestio je predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak po završetku otvorenog dijela sjednice Upravnog odbora HFP-a.

Ako Zlomrex do završetka današnjeg dana ne prihvati ponudu o mirnom razrješenju vlasničkih odnosa, HFP će sutra aktivirati naplatu korporativnih jamstava od Zlomrexa u ukupnom iznosu od 87 milijuna kuna, rekao je Duvnjak.

HFP je Zlomrexu iznio dva prijedloga rješenja vlasničkih odnosa.

Prvi je sporazum o mirnom raskidu ugovornog odnosa u kojemu je ponuđeno da Zlomrex svoja potraživanja prema Željezari od 82,5 milijuna kuna te sve dionice preda HFP-u za jednu kunu, a zauzvrat će Fond odustati od naplate korporativnog jamstva u iznosu od 87 milijuna kuna.

Zlomrex se o tom prijedlogu treba izjasniti najkasnije danas, a sporazum o raskidu ugovornog odnosa s HFP-om trebao bi biti potpisan najkasnije u petak, 22. listopada.

U tom bi slučaju HFP postao vlasnik Željezare, te bi se mogao raspisati javni natječaj za najam pogona i pokrenuti proizvodnja u kojoj bi se, prema procjeni HFP-a, moglo zaposliti oko 250 radnika, od njih ukupno 400.

Druga opcija je naplata potraživanja korporativnih jamstava, vjerojatno sudskim putem.

Član Upravnog odbora HFP-a, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač kaže da je nekoliko stranih tvrtki bilo ozbiljno zainteresirano za Željezaru Split, a kontaktirano je i nekoliko domaćih tvrtki zainteresiranih za obnovu proizvodnje koje su poslale i pismo namjere. HFP je pripremio i tekst javnog natječaja, no sve to je uzalud bez rješenja spora sa Zlomrexom, kaže Popijač.

U vezi sutrašnjeg najavljenog prosvjeda radnika Željezare u Zagrebu, Popijač je rekao da mu nije jasan cilj te akcije s obzirom da HFP čini sve kako bi riješio pitanje njihove tvrtke, a u toj ocjeni pridružio mu se i Vedran Duvnjak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙