FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 15. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec rekla je danas da je najava udruge mlinara i pekara o poskupljenju kruha nezakonita. Sudjelujući da predstavljanju projekta "Provođenje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u Republici Hrvatskoj", Spevec je kazala da najave jedne udruge (Žitozajednice) o povećanju cijena kruha predstavljaju zabranjeni sporazum među poduzetnicima, što je, kako je ocijenila, nedopustivo i zakonski se sankcionira. Na upit hoće li Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenuti postupak protiv Žitozajednice, rekla je da je danas prvenstveno htjela upozoriti udrugu pekara i mlinara, ali da će pokrenuti postupak nastavi li se takvo ponašanje. Najavila je da će Agencija obaviti prethodno tržišno istraživanje u vezi najave Žitozajednice. Udruženje mlinsko-pekarske industrije Žitozajednica najavilo je da će mlinsko-pekarske tvrtke povećati cijene dijela pekarskih proizvoda od tri do šest posto. Poskupljenje opravdavaju visokim cijenama brašna i plina napominjući kako će rast cijena uslijediti ovisno o isteku ugovora koji svaki pekar ima sa nekim trgovačkim lancem.

ZAGREB - Nema nikakvog dogovora između članica Žitozajednice o poskupljenju pekarskih proizvoda niti je donesena odluka da sve članice dižu cijenu, izjavila je direktorica udruženja mlinsko-pekarske industrije Žitozajednice Nada Barišić napominjući kako o korekciji cijena odlučuje svaka tvrtka za sebe. "Nema nikakvog dogovora o zajedničkom dizanju cijena, jer će svaka tvrtka odluku o tome donijeti zasebno, a ima nekih koje cijene neće ni mijenjati", kazala je Barišić upitana za komentar izjave predsjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgice Spevec da je najava udruge mlinara i pekara o poskupljenju kruha nezakonita. Spevec je danas kazala kako najava Žitozajednice o povećanju cijena kruha predstavlja zabranjeni sporazum među poduzetnicima, što je nedopustivo i zakonski se sankcionira. Barišić je ponovila kako je korekcija cijena dijela asortimana pekarskih proizvoda opravdana zbog visokih cijena brašna i plina, no kako će korekcija cijena uslijediti ovisno o isteku ugovora koji pojedina tvrtka ima sa nekim trgovačkim lancem.

ZAGREB - Predstavnici Delegacije Europske unije u Hrvatskoj i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja predstavili su danas twinning projekt "Provođenje politike tržišnog natjecanja i državnih potpora u Hrvatskoj", vrijedan milijun eura, kojemu je cilj pripremiti Hrvatsku na provedbu europskih propisa o tržišnom natjecanju. Projekt je financiran iz programa IPA 2007, a provodi ga AZTN u suradnji sa srodnim institucijama iz Italije i Velike Britanije. Dio je twinning programa kojeg je Europska komisija započela 1998. godine s ciljem pomoći zemljama kadidatkinjama u jačanju njihovih administrativnih i pravosudnih kapaciteta u primjeni pravne stečevine EU-a. Podsjećajući da je s 1. listopada na snagu stupio novi Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec rekla je kako od projekta očekuje unapređenje znanja o otkrivanju kartela, dokaza o nedozvoljenom udruživanju i izricanju kazni te o komunikaciji s pokajnicima.

ZAGREB - U tekstilnoj tvornici Kamensko d.d. u stečaju jučer je ponovno pokrenuta proizvodnja jer je uključena struja, koju je HEP prošli tjedan bio isključio zbog dugova, tako da je 430 radnica počelo dovršavati ranije narudžbe kupaca i odrađivati svoj otkazni rok od 30 dana nakon što je tvornica otišla u stečaj. Radnice su 29. rujna započele štrajk, tražeći isplatu pet neisplaćenih plaća i pokretanje stečaja, a prestali su štrajkati 12. listopada, kada je otvoren stečaj. Trgovački sud u Zagrebu za stečajnog upravitelja imenovao je Zdravka Mitaka koji sada provodi stečajni postupak, koji uključuje i raskide ugovora o radu sa svim radnicima. Posao trenutno odrađuju sve radnice, osim onih koji su na bolovanju, a nakon otkaznog roka od 30 dana dio njih bi mogao dobiti ugovor o radu na određeno vrijeme, ovisno o tomu koliko će biti novih narudžbi i hoće li se dio ranijih kupaca vratiti, kazao je regionalni koordinator Sindikata tekstila Željko Šegina. U sindikatu se nadaju da će biti novih narudžbi jer bi to značilo stvaranje osnove za stečaj s preustrojem, što radnice priželjkuju.

ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu su u odnosu na kolovoz bile više za 0,3 posto, a na godišnjoj su razini, u odnosu na rujan prošle godine, više za 1,4 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Stopa inflacije na godišnjoj razini tako je u rujnu bila 0,5 postotnih bodova viša nego u kolovozu (kada je iznosila 0,9 posto), a rujanska stopa od 1,4 posto ujedno je i najviša stopa na godišnjoj razini u ovoj godini. Na rast indeksa potrošačkih cijena na mjesečnoj razini najviše je utjecao rast cijena odjeće i obuće koje su u rujnu u odnosu na kolovoz porasle za 8,5 posto, prvenstveno zbog novih kolekcija odjeće i obuće za jesen i zimu. Cijene prometa, zdravstva te pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja na mjesečnoj su razini porasle za 0,5 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića u rujnu bile 0,3 posto više nego u kolovozu, a cijene ostalih dobara i usluga u prosjeku su porasle za 0,2 posto.

ZAGREB - Ukupna tržišna vrijednost 1.151 vrijednosnog papira iz depozitorija Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) iznosila je na kraju rujna ove godine 292,7 milijardi kuna, što je 1,7 posto više nego krajem kolovoza. Pritom je tržišna vrijednost 983 dionice hrvatskih tvrtki uvrštenih u depozitorij SKDD-a na kraju rujna bila za 2,3 posto veća u odnosu na kolovoz. Po podacima iz mjesečne statistike SKDD-a, tržišna vrijednost dionica krajem rujna iznosila je 221,9 milijardi kuna. Tijekom rujna povećana i tržišna vrijednost obveznica uvrštenih u depozitorij, dok je tržišna vrijednost komercijalnih zapisa smanjena. Podaci za kraj rujna odnose se na 60 obveznica, a tržišna vrijednost obveznica na kraju devetog mjeseca iznosila je 46,5 milijardi kuna, što je 0,69 posto više nego krajem kolovoza (kada je bilo 59 obveznica).

ZAGREB - Tijekom kolovoza u Hrvatskoj je izdano 800 odobrenja za građenje, što je 5,3 posto manje u odnosu na kolovoz 2009. godine, a za 8 posto više nego u ovogodišnjem srpnju, objavio je Državni zavod za statistiku. Ukupno je u prvih osam mjeseci ove godine izdano 6.516 odobrenja ili 14 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Ukupna vrijednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim u prvih osam ovogodišnjih mjeseci iznosi 17,5 milijardi kuna. To je 20 posto manja vrijednost nego po odobrenjima izdanim u prvih osam mjeseci prošle godine. Prema dozvolama za građenje izdanim u prvih osam mjeseci ove godine predviđena je gradnja 8.726 stanova, dok je prema onima iz istog razdoblja lani bila planirana izgradnja 10.977 stanova. Tako je u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine u istom ovogodišnjem razdoblju predviđena gradnja 20,2 posto manje stanova.

ZAGREB - Hrvatska je u osam mjeseci i u kolovozu ove godine zabilježila porast fizičkog turističkog prometa, dolazaka i noćenja, u odnosu na iste mjesece prošle godine, čemu su najviše pridonijeli porasti stranih turista koji su činili i većinu tog prometa, dok su domaći turisti s nastavkom minusa 'pali' u ukupnom prometu ispod 10 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ukupno boravilo 8,69 milijuna turista ostvarivši 48,22 milijuna noćenja, što su porasti od 3 posto u dolascima i 2,7 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Strani su turisti pritom ostvarili 87,3 posto ukupnih dolazaka i 90,8 posto ukupnih noćenja, odnosno došlo ih je 7,59 milijuna, ostvarivši 43,79 milijuna noćenja, što je 4,5 i 3,6 posto više nego u lanjskih osam mjeseci. Domaćih je 1,09 milijuna turista u osam mjeseci ove godine ostvarilo 4,42 milijuna noćenja, što je 6,4 posto i 6 posto u manje nego u istim mjesecima prošle godine.

ZAGREB - Trgovanje na Zagrebačkoj burzi i danas se odvija u stagnacijskom tonu, bez naznaka održivijeg trenda, a najveća je pozornost investitora na dionicama HT-a i Atlantske plovidbe. Crobex indeks bio je u 12,00 sati u plusu 0,26 posto na 1.896 bodova, a Crobex10 0,3 posto, na 998 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 8,2 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u to doba. Najlikvidnija je do podneva bila dionica HT-a, s prometom od 4,4 milijuna kuna i rastom cijene za 0,39 posto, na 270 kuna. Među milijunaše još se uvrstila i dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 1,2 milijuna kuna i blagim rastom cijene, za 0,05 posto, na 789 kuna. Među likvidnijim izdanjima po skoku cijene za više od 5 posto izdvaja se dionica Petrokemije.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,03 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu te 0,22 posto prema tečajnici od kraja prošloga tjedna, tj. četvrtka. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi iznosi 7,330163 kune. Istodobno je kuna na tjednoj razini ojačala u odnosu na ostale promatrane inozemne valute. Vrijednost američkog dolar na tjednoj je razini smanjena 0,71 posto, švicarskog franka pala je 0,28 posto, a tečaj britanske funte niži je 0,04 posto. U odnosu na jučerašnju tečajnicu kuna je oslabila prema dolaru za 0,03 posto, dok joj je u odnosu na švicarski franak vrijednost porasla 0,50 posto, a u odnosu na funtu za 0,02 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 5,202756 kuna, franka 5,448315 kuna te funte 8,347754 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙