FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Van Rompuy: Mjesto BiH je u Europskoj uniji, preduvjet su reforme

SARAJEVO, 20. listopada 2010. (Hina) - Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy potvrdio je u srijedu u Sarajevu kako Europska unija želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu u svom članstvu, no istodobno je upozorio kako provedba reformi unutar BiH i dalje ostaje nužan preduvjet za ostvarenje tog cilja.

"Moja poruka vlastima BiH je da je provedba političkih reformi nužna za napredak na putu ka EU", kazao je Van Rompuy novinarima nakon odvojenih sastanaka s članovima Predsjedništva BiH i s Visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

Predsjednik Europskog vijeća pojasnio je kako se od nove vlasti u BiH, koja treba biti uspostavljena na temelju rezultata listopadskih izbora, očekuje da odmah počne raditi na ustavnim promjenama, donošenju zakona o popisu stanovništva te na bržoj provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Van Rompuy u BiH je doputovao nakon boravka u Crnoj Gori i Makedoniji, a u Sarajevu je kazao kako je cijeli posjet regiji jedinstvena poruka da zapadni Balkan ima europsku perspektivu te da to treba biti stabilno i sigurno područje. Istaknuo je kako je to od ključnog značenja i za EU jer "međunarodna težina i vjerodostojnost Unije počinje u njenom susjedstvu".

Van Rompuy je podsjetio kako je EU stoga u zapadni Balkan do 2012. godine spremna uložiti više od dvije milijarde eura kroz različite vidove pomoći.

Predsjednik Europskog vijeća drži kako većina zemalja regije dobro napreduje na putu ka EU, no BiH na tom putu zaostaje.

"Vrijeme istječe, a napredak BiH je sporiji nego što se bilo tko nadao", kazao je Van Rompuy podsjećajući kako će proširenje EU i dalje biti proces koji će ovisiti o ispunjavanju zadanih standarda.

U ime EU Van Rompuy je poručio kako njezine članice ostaju čvrsto privržene očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH kao jedinstvene i multietničke države.

"Ovo mora biti jedna zemlja koja će biti u stanju govoriti jednim glasom", istaknuo je Van Rompuy na kraju svog prvog posjeta BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙