FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP: "Baštijunski brig" nije projekt od javnog interesa

ZAGREB, 19. listopada 2010. (Hina) - Izgradnja igrališta za golf s pripadajućim sadržajima "Baštijunski brig" u Zadarskoj županiji nije projekt od javnog interesa ili od državnog interesa Republike Hrvatske, nego projekt koji je od partikularnoga financijskog interesa investitora, rečeno je danas na konferenciji za novinare Savjeta za zaštitu okoliša SDP-a.

Predsjednica Savjeta za zaštitu okoliša SDP-a i potpredsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Mirela Holy istaknula je da će se realizacijom projekta "Baštijunski brig" građanima oteti vrijedno poljoprivredno zemljište, za što će dobiti beznačajne naknade. Osim toga, dodala je, država će pogodovati investitorima tako što će se smanjiti Park prirode Vransko jezero.

Ustvrdila je da je taj projekt dvostruko skandalozan - "zbog bezočnog pogodovanja investitorima zainteresiranima za ostvarivanje profita apartmanizacijom negrađevinskih područja te zbog ugroze prirode, zaštićenih vrsta i biljaka u ornitološkom rezervatu".

Potpredsjednik SDP-a grada Zadra i županijski vijećnik Nikola Turčinov izjavio je da je Neven Mikec, sin glavnog investitora i suvlasnika tvrtke VMD Antuna Mikeca, bivši tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, a sada zamjenik šefa misije pri UN-u.

Predsjednica zadarske Županijske organizacije SDP-a i županijska vijećnica Renata Sabljar-Dračevac rekla je kako su materijal od gotovo 30 stranica za projekt "Baštijunski brig" dobili na samoj sjednici Županijske skupštine.

Istaknula je kako se tim projektom predviđa izgradnja čak 112 vila, 10 apartmanskih građevina i hotel, to jest 123 objekta veća od prosječnog sela, što je gotovo 140.000 četvornih metara, a na igralištu od 18 rupa na dan može igrati najviše 100 igrača, što, rekla je, najjasnije govori o stvarnim namjerama investitora. Ocijenila je kako je sporno što se turističko naselje ne gradi u građevinskoj, nego u poljoprivrednoj zoni.

"SDP nije protiv golfa i igrališta za golf, već protiv beskrupuloznog pogodovanja šačici investitora koji su u vrlo prijateljskim odnosima s vladajućim elitama na državnoj i lokalnoj razini", rekla je Holy i dodala kako pretpostavlja da će se o projektu "Baštijunski brig" raspravljati na sjednici saborskog Odbora za prostorno uređenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙