FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska podupire NATO-ov proturaketni štit

ZAGREB/PARIZ, 15. listopada 2010. (Hina) - Francuska podupire predloženi NATO-ov sustav obrane od projektila i spremna je platiti dio troškova izgradnje proturaketnog štita, rekao je u petak izvor iz ureda francuskog predsjednika, prenosi agencija Reuters.

"Francuska nije protiv štita ... on doprinosi nuklearnom odvraćanju, to je nezamjenjivo", rekao je izvor. "Spremni smo osigurati financijsku pomoć, kao i tehnološku pomoć", rekao je izvor.

Očekuje se da će se o pitanju sustava obrane od projektila razgovarati na sastanku u Lisabonu u studenome.

Proturaketna obrana bila je jedna od tema i na ministarskom sastanku zemalja članica NATO-a u Bruxellesu u četvrtak.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izrazio je na tom sastanku nadu da će zemlje članice postići dogovor o proturaketnoj obrani u Europi, a američki ministar obrane Robert Gates izjavio je uoči dolaska na sastanak da postoji "široka suglasnost" u Europi oko toga štita, koji bi štitio cijeli teritorij država članica NATO-a od rastućih prijetnji mogućim napadima balističkim raketama.

Sustav raketne obrane uključio bi postavljanje radarskih sustava te pomorskih i kopnenih presretača u zemljama južne Europe i na području Mediterana, koje bi na taj način postale prva crta obrane od neprijateljskih balističkih raketa.

Riječ je o povezivanju postojećih sustava proturaketne obrane europskih zemalja s američkim sustavom.

Svoju potporu povezivanja postojećih sustava proturaketne obrane u Europi dao je na sastanku u Bruxellesu i hrvatski ministar obrane Branko Vukelić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙