FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistansko vijeće za mir za obustavu vojnih operacija u pojedinim područjima

KABUL, 14. listopada 2010. (Hina/AFP) - Afganistansko visoko vijeće za mir, zaduženo za uspostavu kontakata s pobunjenicima kako bi se rat priveo kraju, pozvalo je u četvrtak NATO da obustavi operacije u područjima u kojima su talibani spremni na pregovore s vladom.

"Potpora NATO-a mirovnom procesu je ključna", ocijenio je Mahsoom Stanikzai, glavni tajnik Vijeća. Dodao je da NATO "mora obustaviti vojne operacije u području u kojem je lokalna oporba (pobunjenici) spremna razgovarati".

Također je istaknuo da se NATO mora više potruditi da "smanji gubitke među civilima kako te žrtve ne bi bile izlika za pobunjenike prilikom novačenja novih boraca".

Stanikzai je pozvao i na što brži dovršetak formiranja afganistanskih snaga kako bi preuzele palicu od ISAF-a i pokazale da međunarodne snage nisu u Afganistanu zbog okupacije nego kako bi podigli zemlju na noge.

Dužnosnik NATO-a u Bruxellesu je za AFP potvrdio da međunarodne snage ponekad puštaju talibanskim vođama posjete Kabulu kako bi razgovarali s tamošnjom vladom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙