FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gruzija traži da se Rusija dogovori oko granica ukoliko želi članstvo u WTO-u

ŽENEVA, 14. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Rusija mora postići sporazum s Gruzijom o carinskom nadzoru na njenim međunarodno priznatim granicama ako želi postati članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), rekao je u četvrtak gruzijski zamjenik ministra vanjskih poslova Giorgi Bokeria.

Rusija je Bokerijeve zahtjeve nazvala apsurdnim.

Bokerijina izjava ukazuje da rusko-gruzijsko rat iz kolovoza 2008. koji je doveo do secesije dvije gruzijske regije koje je Moskva priznala, još uvijek ometa odnose dvije zemlje i može naštetiti 17 godina dugom nastojanju Rusije da se pridruži WTO-u.

Bokeria je, međutim, ponovio stajalište gruzijske vlade da ne žele blokirati članstvo Rusije u WTO-u.

"U načelu smo za pridruživanje Rusije WTO-u, svemu što bi Rusiju približilo civiliziranoj svjetskoj zajednici", rekao je.

Ruski doministar za vanjske poslove Grigorij Karasin je rekao da su gruzijski zahtjevi apsurdni i da ne odražavaju izmijenjenu stvarnost u regiji.

Gruzija je već članica WTO-a i po pravilima te organizacija ima, poput svih 153 članica, pravo veta na rusku kandidaturu za priključivanje.

Gruzija tvrdi da su njene carine sada duboko u teritoriju pod ruskim nadzorom te da njeni carinici ne mogu nadzirati trgovinu robom preko njene sjeverne granice. Bokeria je u Ženevi rekao da Gruzija neće postavljati pitanja koja nisu vezana s trgovinom u raspravi o ruskoj kandidaturi.

"Jedno od temeljnih načela WTO-a je transparentnost granica. Sada nema transparentnosti na rusko-gruzijskoj granici", rekao je Bokeria medijima nakon jedne runde razgovora između Rusije i Gruzije koji se vode pod međunarodnim pokroviteljstvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙