FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 14. listopada 2010. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

SANTIAGO/WASHINGTON - Luis Urzua, posljednji od 33 rudara koji su 69 dana bili zarobljeni u oknu rudnika San Jose na sjeveru Čilea, u srijedu navečer po lokalnom vremenu izvučen je na površinu u uspješnoj operaciji spašavanja, bez presedana u povijesti svjetskog rudarstva. Luisa Alberto Urzua, 54-godišnji voditelj rudarske smjene koja je dulje od 10 tjedana bila zatočena na gotovo 700 metara dubine, dobrovoljno se javio da posljednji bude evakuiran iz rudnika, spasilačkom kapsulom Phoenix 2. Nakon što su u roku od 22 sata evakuirana sva 33 rudara, preostalo je još izvlačenje petorice spasilaca koji su se spustili u rudnik kako bi pripremili rudare za evakuaciju. U kapsuli promjera kotača bicikla, koja je spuštana i dizana kroz bušotinu duljine 622 metra i promjera 71 cm, rudari su jedan po jedan izvlačeni na površinu, gdje su podvrgnuti medicinskim pregledima. Oko 3.000 ljudi je na površini rudnika s oduševljenjem je dočekalo spašavanje posljednjeg od 33 čileanska rudara čija je duga kalvarija i spašavanje izazvalo ogroman interes diljem svijeta. Čileanski predsjednik Sebastian Pinera, koji je dočekao i posljednjeg spašenog rudara, zahvalio je pripadnicima spasilačkih službi, rudarskim inženjerima, medicinarima i svim Čileancima na sudjelovanju u spašavanju, koje je nazvao "čudom".

AMSTERDAM - Nizozemska je u srijedu rekla da će tražiti odgodu odluke o daljnjem napretku razgovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji ukoliko Beograd ne pokaže veću suradnju sa sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Vijeće ministara EU-a raspravljet će o kandidaturi Srbije za ulazak u EU na sastanku 25. listopada. Ako se ministri članica EU-a ne slože s nizozemskim zahtjevom da se odgodi odluka o kandidaturi nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da će Nizozemska tražiti da se zajamči da puna suradnja s Haškim sudom ostane integralni element za pristupanje Uniji. "Nizozemska ostaje predana punoj suradnji sa sudom. Sve dok preostali bjegunci pred sudom još nisu uhićeni i prebačeni sudu to će priječiti put Srbije prema članstvu u EU-u", rekao je glasnogovornik nizozemskog ministarstva vanjskih poslova.

WASHINGTON - Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je u srijedu kako bi radije da Kongres zakonom zabrani politiku koja zabranjuje homoseksualcima u vojsci da otvoreno pokazuju svoju spolnu usmjerenost, nego da ta zabrana dođe u obliku sudskog naloga. Gates je kazao kako je potrebna opsežna izobrazba i promjena propisa kako bi se osiguralo da se sadašnja politika prema homoseksualcima, poznata kao "ne pitaj, ne govori", opozove na način koji će najmanje utjecati na američke snage. Savezna sutkinja Virginia Phillips u Kaliforniji u utorak je izdala nalog da se odmah zaustavi provedba 17-godišnje politike "ne pitaj, ne govori", te naložila vladi da obustavi i prekine sve sadašnje postupke i istrage protiv prekršitelja te politike.

WASHINGTON - Većina američkih birača, nezadovoljnih gospodarskim stanjem i pravcem kojim ide zemlja, na predstojećim će kongresnim izborima 2. studenoga povjerenje ukazati oporbenim republikancima, koji će vjerojatno osvojiti većinu u Predstavničkom domu, pokazala je u srijedu objavljena anketa Instituta Ipsos. Po Ipsosovoj listopadskoj anketi, provedenoj za agenciju Reuters, 48 posto vjerojatnih birača kaže da će izabrati republikanskog kandidata na izborima, u usporedbi s 44 posto onih koji kažu da će izabrati demokratskog kandidata. Iako Ipsos ne dodjeljuje 'neopredijeljene' birače sve do završne predizborne ankete, njegova projekcija prema podacima iz nove ankete pokazuje da bi republikanci trebali osvojiti Predstavnički dom s 227 mjesta, dok bi demokrati izgubili 48 mjesta i zadržali 208. Ipsosov model sugerira da će demokrati zadržati kontrolu nad Senatom s 52 ili 53 mjesta, dok sada imaju 59 od ukupno 100 senatskih mjesta. Odobravanje za predsjednika Baracka Obamu palo je na 43 posto, s 47 posto u rujnu, a 53 posto birača ne slaže se s načinom na koji on obavlja svoj posao.

BRUXELLES - Koalicijske snage predvođene NATO-om u Afganistanu pomažu ostvarivanju kontakata između talibanskih predstavnika i afganistanske vlade, rekao je u srijedu viši dužnosnik NATO-a. Dužnosnik, koji je s novinarima razgovarao pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao je da su razgovori u ranoj fazi te da se ne mogu smatrati pregovorima. Članice NATO-a, uključivo i SAD, već su poduprle mirovna nastojanja kako bi se prekinuo devetogodišnji rat. Dužnosnik nije želio pobliže objasniti u kojoj mjeri međunarodne snage u Afganistanu (ISAF) pomažu te kontakte, ali je rekao da su razgovori održani u Kabulu. Afganistanski su talibani u srijedu već odbacili medijska izvješća da tajno pregovaraju s vladom predsjednika Hamida Karzaija o završetku rata.

RAMALA - Palestinske vlasti su u srijedu zatražile od Izraela i SAD-a da precizno definiraju koji bi se teritorij trebao priznati kao židovska država prije no što se da takvo priznanje. Zahtjev dolazi kao odgovor na izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua od ponedjeljka da bi Palestinci trebali priznati Izrael kao državu židovskog naroda prije no što će se razmotriti produženje na dva mjeseca isteklog moratorija na gradnju novih naselja. Glasnogovornik State Departmenta PJ Crowley je novinarima u Washingtonu rekao da to pitanje Izraelci i Palestinci trebaju riješiti pregovorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙