FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 10. listopada 2010.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KOLONTAR

Pukotina u stijenki rezervoara toksičnog crvenog mulja koja je popustila 4. listopada izazvavši najveću ekološku katastrofu u povijesti Mađarske, nije se povećala te se opasnost od drugog pogubnog izlijevanja smanjila, izjavio je u nedjelju ujutro čelnik službi za borbu protiv katastrofa Tibor Dobson. "Pukotina sa sjeverne strane rezervoara stabilizirala se, popravak je u tijeku i nismo uočili nove pukotine", kazao je Dobson i naglasio da se gradi nova brana u Kolontaru. Temelji su postavljeni u subotu, a u nedjelju su deseci radnika prionuli poslu širenja i podizanja brane, kazao je on dodajući kako imaju sreće s lijepim vremenom. Ukupno je u toj zapadnoj mađarskoj regiji angažirano približno 900 radnika i stručnjaka na različitim poslovima izgradnje, uklanjanja i čišćenja. Tome treba pridodati između 700 i 800 dobrovoljaca.

SEUL

Šef sjevernokorejskog režima Kim Jong-il i njegov sin i vjerojatni nasljednik Kim Jong-un prisustvovali su u nedjelju u Pjongjangu divovskoj vojnoj paradi povodom 65. obljetnice osnivanja sjevernokorejske Komunističke partije, javljaju državni mediji. O prisustvu najmlađeg sina i navodnog Kim Jong-ilova nasljednika nisu izvijestili sjevernokorejski državni mediji ali je južnokorejska agencija Yonhap potvrdila njegovo prisustvo, vidljivo i iz prizora sa svečanosti koje su izravno prenosile međunarodne televizijske postaje. Prema izvješćima Yonhapa, na vojnoj paradi trebalo je sudjelovati 20.000 vojnika, rakete, tenkovi i drugo naoružanje. Paradi je nazočilo približno 100.000 civila.

BEČ

U Beču se u nedjelju održavaju mjesni izbori za gradsku, pokrajinsku i općinsku skupštinu na kojima je glavno pitanje hoće li Socijaldemokratska stranka (SPOe) s gradonačelnikom Michaelom Haeuplom zadržati apsolutnu većinu. Birališta su otvorena u 7, a zatvorit će se u 17 sati. Za naklonost birača, nešto više od milijun i sto tisuća Bečana s pravom glasa, natječe se šest stranaka SPOe, Narodna stranka (OeVP), Slobodarska stranka (FPOe), Stranka zelenih (G), Pokret za budućnost Austrije (BZOe) i Komunistička stranka (KPOe). Najnovije ankete pokazale su da bi Socijaldemokratska stranka mogla osvojiti od 44 do 46 posto glasova, Narodna stranka oko 17, Slobodarska stranka više od 20, Stranka zelenih oko 12 posto, a dvije manje stranke BZOe i KPOe po oko 1,5 do 2 posto glasova što je nedovoljno da uđu u bečku gradsku vijećnicu.

SARAJEVO

Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja u ponedjeljak navečer treba doputovati u kraći službeni posjet Bosni i Hercegovini, dolazi u tu zemlju kako bi njene političke čelnike potaknula na dalju provedbu reformi, a na vrhu popisa prioriteta moglo bi biti rješavanje statusa vojne imovine što je temeljni preduvjet za početak provedbe Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, pišu u nedjelju mediji u BiH. Kako je službeno potvrđeno, Clinton bi službeni dio svog boravka u Sarajevu u utorak trebala započeti susretom s članovima Predsjedništva BiH no očekuju se i razgovori s drugim političkim čelnicima. Državna tajnica SAD-a bi također u utorak trebala svečano otvoriti novu zgradu američkog veleposlanstva u Sarajevu za koju se navodi kako je osma po veličini američka diplomatska misija u Europi.

MIRANŠAH

Talibani iz Pakistana preuzeli su odgovornost u nedjelju za napad izvršen prethodnog dana na 29 kamiona-cisterni NATO-a na jugozapadu zemlje i upozorili da će nastaviti s napadima dok ne prestane paljba iz američkih bespilotnih letjelica. "Odgovorni smo za napade na kamione NATO-a u subotu u okrugu Sibi", kazao je Azam Tarik, glasnogovornik Tehrik-e-Taliban Pakistana (TTP). "Nastavit ćemo napade na kamione NATO-a i kamione-cisterne dok ne prestane paljba iz bespilotnih letjelica", kazao je on u telefonskom pozivu s neidentificiranog mjesta. Istodobno je u novom napadu američkih bespilotnih letjelica u nedjelju u Sjevernom Vaziristanu na sjeverozapadu Pakistana ubijeno najmanje sedam islamističkih boraca, potvrdio je jedan sigurnosni izvor, prenosi AFP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙