FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija i Bjelorusija još uvijek bez dogovora o cijeni plina

MOSKVA, 31. prosinca 2006. (Hina/AFP) - Rusija je u nedjelju bila spremna u roku od nekoliko sati zatvoriti plinovod prema Bjelorusiji ako ne uspiju pregovori o povećanju cijene plina, što bi moglo imati posljedice u zapadnoj Europi.
MOSKVA, 31. prosinca 2006. (Hina/AFP) - Rusija je u nedjelju bila spremna u roku od nekoliko sati zatvoriti plinovod prema Bjelorusiji ako ne uspiju pregovori o povećanju cijene plina, što bi moglo imati posljedice u zapadnoj Europi.

Pošto su pregovori ušli u zadnju fazu, glasnogovornik ruske supertvrtke Gazproma izjavio je da još postoji prijetnja da se 1. siječnja u 8.00 sati po srednjoeuropskom vremenu zatvore ventili na plinovodu.

"Nastavili smo pregovore putem telefona i telefaksa s bjeloruskim kolegama sve do jednog sata po ponoći, ali bez rezultata", rekao je Sergej Kuprijanov za rusku tv-postaju NTV.

"Još uvijek nemamo ugovor", rekao je.

Kuprijanov je dao izjavu 24 sata prije roka koji je utvrdila Moskva tražeći povećanje cijene svog plina s 45 na 105 dolara za tisuću prostornih metara, uz preuzimanje 50 posto bjeloruske plinske mreže.

Bjeloruski vicepremijer Vladimir Semaško u subotu navečer je u Minsku rekao da su se dvije strane suglasile oko cijene od 100 američkih dolara za 1000 prostornih metara ruskog plina kao i oko prijenosa polovine bjeloruske državne korporacije za transport plina Beltranplina Gazpromu za 2,5 milijarde dolara.

Međutim, predstavnik Gazproma Kuprijanov je u Moskvi rekao da je to samo pregovaračka pozicija bjeloruske strane, a da je ruska strana ne podupire. Gazprom se stoga, kako je kazao, "priprema za kritični razvoj događaja".

U nedjelju prijepodne u Moskvu su stigli ukrajinski pregovarači na nastavak razgovora.

Zbog plinskog spora bi 10 milijuna Bjelorusa moglo u 2007. ostati bez grijanja, kao što se 2006. dogodilo Ukrajincima koji su usred zime ostali bez plina, ali bi se posljedice mogle osjetiti i u Europi, napose u Njemačkoj, Poljskoj i Litvi.

Oko 5 posto plina koji troše Europljani dolazi preko Bjelorusije, a Bjelorusija je najavila da će u slučaju da im Gazprom obustavi isporuku plina sa svoje strane blokirati daljnju isporuku ruskog plina u Europu. Njemački distributeri plina objavili su u nedjelju ujutro da zapadni potrošači nemaju razloga za bojazni jer do zastoja u isporuci plina neće doći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙