FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija od 1. siječnja trinaesta članica Eurozone

LJUBLJANA, 30. prosinca (Hina) - Jedistvena europska valuta euro sa 1. siječnja postat će i slovenska domaća valuta, a Slovenija trinaesta država Eurozone.
LJUBLJANA, 30. prosinca (Hina) - Jedistvena europska valuta euro sa 1. siječnja postat će i slovenska domaća valuta, a Slovenija trinaesta država Eurozone.

Dosadašnja valuta tolar u petak je isključena iz platnog prometa, ali će se tolarska gotovina pri kupovanju upotrebljavati paralelno s eurom do 14. siječnja, a do polovice 2007. godine trgovine će morati zadržati i dvostruko označavanje cijena u eurima i tolarima.

Razlog je tome da se stanovništvo sa što manje problema navikne na računanje u europskoj valuti, a time se vrši i pritisak na trgovce kako prijelaz na euro ne bi iskoristili za veća poskupljenja.

Prema izjavama predstavnika vlade i financijskih ustanova, sve je spremno da tehnički prijelaz na euro u novogodišnjoj noći prođe bez većih problema. Najviše pažnje posvećeno je u pripremama na uvođenje euro gotovine radu mreže od oko 1500 bankomata koji su već testirani na novu valutu.

Rad bankomata prekinut će se u nedjelju u 21 sat, kada će oni biti napunjeni novčanicama od 10 i 20 eura. Nakon ponoći postupno će se uključivati u rad, kako bi građani mogli podizati gotovinu i pregledati stanje na svojim računima, gdje će im tolarski saldo biti automatski preračunat u eure po službenom tečaju.

Oko 200 milijardi slovenskih tolara izdanih u proteklih petnaest godina u dva će se tjedna povući iz prometa i uništiti. Papirnate banknote bit će spaljene, a kovani novac pretopljen.

U novogodišnjoj noći u Ljubljani će se održati i prigodno slavlje dočeka eura kao nove slovenske valute. Građanima će biti podijeljeno 3000 modrih i žutih balona ispunjenih helijem sa napisom "Euro za sve nas", te im preporučeno da ih točno u ponoć puste u zrak.

Ministar financija Andrej Bajuk bit će jedan od prvih koji će testirati bankomate s eurima podizanjem gotovine s bankomata blizu parlamenta u Ljubljani odmah iza ponoći.

Slovenija se kao prva među 10 država koje su u članstvu Europske unije ušle 1. svibnja 2004. godine odlučila za "brzi plan" uvođenja eura iako pristupnim ugovorima sve nove čplanice imaju obvezu uvođenja jedinstvene europske valute.

Učinila je to ranija vlada Antona Ropa, nekoliko mjeseci nakon ulaska u EU, vezivanjem tolara uz euro u okviru monetarnog mehanizma ERM 2, jedne vrste čekaonice za uvođenje eura. U proteklih dvije i pol godine Slovenija je ispunila uvjete za uvođenje eura koje definiraju kriteriji iz Maastrichta, a odnose se na inflaciju, kamatne stope, proračunski deficit i javni dug.

Sadašnji slovenski premijer Janez Janša izjavio je ovih dana da je preuzimanje eura najveći slovenski uspjeh nakon ulaska u EU i NATO 2004. godine. Janša je u razgovoru za današnje "Delo" rekao da Slovenija od eura očekuje veću stabilnost i jednostavnije poslovanje poduzeća, te mogući rast neposrednih stranih investicija i da zbog prijelaza na euro ne očekuje teškoće u srednjeročnmom ili dugoročnom razdoblju:

"Uvođenjem eura postajemo dio europskog monetarnog prostora. Bude li taj prostor imao probleme, imat će ga i Slovenija, ali time nije potrebno plašiti ljude jer ne znamo što će biti kroz 15 godina. Euro je čvrsta valuta a da smo ostali izvan Eurozone stvaranje dugoročnih planova bilo bi još teže", rekao je slovenski premijer Janez Janša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙