FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša o euru: Cijene neće rasti, vlada ne planira nove poreze

LJUBLJANA, 18. prosinca (Hina) - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u ponedjeljak u parlamentu da se njegova vlada dobro pripremila za uvođenje zajedničke europske valute euro i da zbog toga ne treba očekivati drastičnija povećanja cijena.
LJUBLJANA, 18. prosinca (Hina) - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u ponedjeljak u parlamentu da se njegova vlada dobro pripremila za uvođenje zajedničke europske valute euro i da zbog toga ne treba očekivati drastičnija povećanja cijena.

"Za sada se na području cijena nije dogodilo ništa dramatično osim manjih pomaka u cijenama, ali na mnogo nižoj razini nego u nekim državama koje su prve preuzele euro", rekao je Janša.

Slovenski premijer odgovarao je na zastupničko pitanje o tome kako vlada planira obuzdati cijene koje već rastu te što će 2007., biti s novim porezima.

Osobno sam uvjeren da će uvođenje eura kao projekt od nacionalne važnosti biti uspješan, rekao je premijer.

"Bit će potreban zajednički napor, ali Slovenci smo u tom pogledu ozbiljni i većih teškoća neće biti", rekao je Janša.

Zastupnicima je naglasio da je u listopadu 2006. zabilježen najveći pad cijena u jednome mjesecu od početka slovenske samostalnosti, a to je 0,8 posto.

Slovenska vlada je već prihvaćenim paketom poreznih i ekonomskih reformi osigurala stabilnost ekonomije u srednjoročnom razdoblju, rekao je nadalje Janša.

Dodao je da je vlada s gospodarstvom dogovorila tzv. fair-play u vrijeme uvođenja eura i da ne bi smjelo biti neopravdanih poskupljenja.

Premijer Janša je odbacio primjedbe oporbenih zastupnika da se njegova vlada priprema na uvođenje većih poreza na nekretnine i povećanje poreza na dodanu vrijednost kako bi nadomjestila manjak prihoda iz poreza na plaće koji će se smanjivati za dvadeset posto svake iduće godine, sve dok ne bude ukinut.

"Ne planiramo nova porezna opterećenja, a porezni paket koji smo predložili parlament je već usvojio i njegovi će se efekti vidjeti idućih godina", rekao je Janša.

Slovenski premijer odbacio je i tvrdnje oporbene zastupnice liberalnih demokrata (LDS) Darje Lavtižar Bebler da njegova vlada stalnim zakonskim prijedlozima, koje zatim osporava ustavni sud, dovodi do "erozije pravne sigurnosti" i "demontira pravnu državu", odnosno vladavinu prava.

"Demontaže pravne države nema", ali je sada najveća oporbena stranka odgovorna za velike zaostatke u donošenju sudskih presuda zbog kojih Slovenija dobiva rješenja za isplatu odštetnih zahtjeva s Europskog suda za ljudska prava, rekao je Janša.

Naglasio je da je to problem za koji su krive prijašnje vlade, a sadašnja to želi popraviti.

Janša nije želio komentirati niti konkretne optužbe oporbe o "demontaži pravne države" u slučaju nedavnih proturomskih prosvjeda, a nije komentirao ni teze o protuustavnosti nekih zakona koje je predložila njegova vlada, a sada ih ocjenjuje ustavni sud.

Premijer nije htio komentirati niti procjene da od dolaska njegove koalicije na vlast padaju standardi u zaštiti ljudskih prava u Sloveniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙