FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan Dvorane Lisinski

ZAGREB, 29. prosinca 2006. (Hina) - Tradicionalni 34. po redu Dan dvorane "Vatroslav Lisinski" obilježen je večeras nizom koncerata, izložbama te filmovima posvećenima glazbi i glazbenom stvaralaštvu.
ZAGREB, 29. prosinca 2006. (Hina) - Tradicionalni 34. po redu Dan dvorane "Vatroslav Lisinski" obilježen je večeras nizom koncerata, izložbama te filmovima posvećenima glazbi i glazbenom stvaralaštvu.

U Velikoj dvorani palače Lisinski, mjestu središnjeg zbivanja, Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem šefa dirigenta Vjekoslava Šuteja izvela je valcere i polke iz djela Johanna Straussa ml. Koncert je završio Jelačić maršem, a publika je dugotrajnim pljeskom nagradila izvođače.

Prije koncerta nazočnima se obratio direktor Dvorane Lisinski Lovro Lisičić, izrazivši zadovoljstvo što je dvorana dobila najnoviju suvremenu digitalnu tonsku tehniku koja će još više pridonijeti kvaliteti izvedbenog programa. Dodao je da je u ovoj godini u Lisinskom održano 400 javnih priredbi, da su nastupili poznati europski i svjetski orkestri i solisti.

Lisičić je i proglasio najbolje djelo hrvatskog skladatelja a to je skladba 'Inventio' Branka Okmace. Uz novčanu nagradu skladba će biti praizvedena s Islandskim simfonijskim orkestrom koji će 17. veljače 2007. nastupiti u dvorani u popularnom ciklusu "Lisinski subotom".

U proslavi Dana dvorane nastupio je i "Franz Joseph ansambl" s valcerima i polkama. Na koncertu Varaždinskog komornog orkestra, pod ravnanjem Saše Britviće, u Maloj dvorani nastupio je i pijanist Paul Badura - Skoda. Na programu su bila djela W.A. Mozarta.

Predvorje velike dvorane odjekivalo je rock glazbom šezdesetih, što su ga izvodili Rockin ' Neno @ Cadillac Lutke i Drago Mlinarec.

Otvorena je izložba pod nazivom "Mozartijana - Kičerijana". U ovom dijelu programa što ga je vodio Zlatko Madžar nastupile su pijanistice Katarina Krpan, Ida Gamulin, Puhački kvartet, Gudački kvartet Rucner te Rene Medvešek. Na udaraljkama nastupila je Ivana Bilić te oboist Branko Mihanović.

U Velikoj dvorani održana je pretpremijera američkog filma nominiranog za Oscara "Noć u muzeju", snimljena prema istoimenoj dječjoj knjizi hrvatskog crtača stripova Milana Trenca.

Na kraju u Maloj dvorani prikazan je ponoćni film "Amadeus" Miloša Formana.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog svečano je otvorena na današnji dan 1974. i od tada je središnje mjesto glazbenih zbivanja u Zagrebu i Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙