FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski kongres osoba koje mucaju u svibnju u Cavtatu

ZAGREB, 27. prosinca 2006. (Hina) - Hrvatska će u svibnju 2007. biti domaćin 8. Svjetskog kongresa osoba koje mucaju, najavili su u srijedu organizatori na konferenciji za novinare u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.
ZAGREB, 27. prosinca 2006. (Hina) - Hrvatska će u svibnju 2007. biti domaćin 8. Svjetskog kongresa osoba koje mucaju, najavili su u srijedu organizatori na konferenciji za novinare u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

To je velika čast i priznanje hrvatskim logopedima jer se kongres prvi put održava u ovom dijelu Europe, rečeno je na konferenciji.

Osmi svjetski kongres osoba koje mucaju održavat će se od 6. do 11. svibnja 2007. u Cavtatu. Na kongresu s temom "Uključenje: stvaranje našeg mjesta u društvu", očekuje se oko 500-injak sudionika, najavila je predsjednica Kongresa Suzana Jelčić Jakšić, logoped koja je i sama imala problema s mucanjem.

Na Kongresu će sudjelovati djeca i roditelji djece koja mucaju, mladež i odrasli koji mucaju, ali i mnogi koji su taj problem prevladali, te logopedi i drugi stručnjaci koji se bave tom problematikom, rekla je Jelčić Jakšić.

Istaknula je da je održavanje Kongresa prilika za Hrvatsku da postane središte za istraživanje problema mucanja i okupljanja stručnjaka u ovom dijelu Europe. Kongres je prilika da se naglasi da se problem mucanja može prevladati, rekla je Jelčić Jakšić te apelirala na državne i lokalne vlasti na pružanje pomoći.

Pozvala je sve koji imaju problem s mucanjem da dođu na kongres. Prije kongresa održat će se tri radionice, od kojih je jedna namijenjena djeci i roditeljima, ali i ostalima koji imaju problema s mucanjem.

Istaknula je kako su mnoge uspješne osobe imale problem s mucanjem, a neki od njih bili su i na konferenciji za novinare - pjevač Zlatan Stipišić Gibonni, saborski zastupnik Tonči Tadić i umjetnik Tomislav Gotovac (Antonio Lauer).

Predsjednik Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju Milivoj Jovančević istaknuo je kako je u Hrvatskoj premalo logopeda koji skrbe o djeci koja imaju komunikacijskih problema.

U Hrvatskoj je oko 300.000 djece predškolske dobi i oko 600.000 djece školske dobi do 18 godina. Oko pet posto djece predškolske dobi i oko jedan posto starijih ima problema s mucanjem, rekla je Jelčić Jakšić.

U Hrvatskoj je oko 300 logopeda, od toga oko 130 zaposlenih u zdravstvu. Na prste dvije ruke mogu se nabrojati logopedi koji se bave problemom mucanja, rekla je Jelčić-Jakšić, koja je ujedno predsjednica Hrvatske udruge za pomoć osobama koje mucaju "Hinko Freund", prve i jedine organizacije u Hrvatskoj za pomoć osobama koje mucaju.

U svijetu probleme s mucanjem ima oko jedan posto ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙