FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: potpredsjednica Vlade Kosor predala 24 stana braniteljima

SPLIT,27. prosinca 2006.(Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas u zgradi Poglavarstva Splitsko-dalmatinske županije u Splitu ključeve i rješenja za useljenje hrvatskim ratnim vojnim invalidima za 10 stanova u Imotskom i 14 u Vrgorcu.
SPLIT,27. prosinca 2006.(Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas u zgradi Poglavarstva Splitsko-dalmatinske županije u Splitu ključeve i rješenja za useljenje hrvatskim ratnim vojnim invalidima za 10 stanova u Imotskom i 14 u Vrgorcu.

Ukupna vrijednost stanova, dodijeljenih ratnim vojnim invalidima od 50 do 20 posto tjelesnog oštećenja, iznosi gotovo 19 milijuna kuna.

Stanovi u Imotskom kupljeni su na temelju Vladine odluke početkom prosinca, a stanove u Vrgorcu Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti preuzelo je od Ministarstva obrane za potrebe stambenog zbrinjavanja hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je da je u ovoj godini ratnim invalidima dodijeljen 441 stan, što je najviše do sada u jednoj godini. No dio tih stanova počeo se graditi još 1998., ali do sada nije bio dovršen ili nisu mogli biti predani zbog manjkavosti u izgradnji. Pozvala je stoga građevinare da povedu više računa o kvaliteti gradnje kako se zbog ispravljanja tuđih grešaka ne bi događalo da se troše milijuni kuna kojima su mogli biti izgrađeni drugi stanovi za zbrinjavanje stradalnika.

U tijeku je i gradnja 342 stana, a, zahvaljujući većem iznosu u proračunu za iduću godinu, koji je namijenjen zbrinjavanju ratnih invalida i obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih branitelja, u pripremi je gradnja još 435 stanova za hrvatske ratne vojne invalide, kazala je Kosor.

Uskoro se očekuje da bi u Splitu bile predane i kuće dvojici 100-postotnih invalida prve skupine, a potpredsjednica Vlade najavila je i polaganje temeljnoga kamena za gradnju stanova u Trogiru.

Obraćajući se okupljenim braniteljima i članovima njihovih obitelji, izvijestila ih je kako je vrijednost Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, nakon izlistavanja dionica Ine na burzi, narasla s dvije milijarde i 100 milijuna na gotovo 2 milijarde i 900 milijuna kuna.

Vrijednost Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja trenutačno je 16 milijuna kuna i očekuje se da će prve stipendije biti dodijeljene 15. siječnja 2007. Na natječaj za dodjelu stipendija javilo se oko pet tisuća osoba.

Osnovana je i Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji s trenutačnom vrijednošću od 25 milijuna kuna.

Potpredsjednica Vlade otvorila je danas u splitskoj Kliničkoj bolnici novu, jednu od najsuvremenijih u Hrvatskoj, kuhinju u koju je uloženo gotovo 35 milijuna kuna.

Istaknula je da je ove godine u rekonstrukciju te bolnice uloženo 95 milijuna kuna iz državnog proračuna, čime će ta zdravstvena ustanova, koja skrbi o zdravlju više od pola milijuna ljudi iz Dalmacije i gravitirajućeg područja susjedne Bosne i Hercegovine, doseći standarde koje i zaslužuje.

Ravnatelj Kliničke bolnice dr. Dujomir Marasović rekao je da je od početka njegova ravnateljskog mandata prije dvije i pol godine država u tu bolnicu uložila oko 340 milijuna kuna te da je najveća investicija nova zgrada rodilišta čija je gradnja počela u travnju ove godine.

Do sada je u projektu obnove splitske bolnice dovršeno preuređenje više odjela i laboratorija, a pri kraju je i izgradnja sedam novih kirurških dvorana čije se otvaranje očekuje početkom iduće godine, kazao je dr. Marasović.

Cilj je ove uprave, naglasio je, bolnici donijeti status Kliničkog bolničkog centra. Upravo danas ugovor s bolnicom potpisao je jedan od najboljih hrvatskih kardiokirurga dr. Dalibor Letica koji je na čelu novoutemeljenog Odjela kardiokirurgije. Kao poseban uspjeh istaknuo je financijsku konsolidaciju bolnice koja ovu godinu, nakon vraćanja većine dospjelih dugova, završava s "pozitivnom nulom".

Potpredsjednica Vlade Kosor susrela se i s predsjednicom splitske Udruge roditelja djece oboljele i liječene od malignih oboljenja "Sanus" Boženom Anić kojoj je uručila darove za djecu s onkološkog odjela splitske bolnice.

U Vrsinama, u općini Marina, Jadranka Kosor je otkrila spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima s područja te općine.

Tijekom Domovinskog rata s područja općine Marina poginula su 22 branitelja, od kojih su trojica bila iz sela Vrsine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙