FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelski filharmonijski orkestar obilježio 70 godina postojanja

TEL AVIV, 26. prosinca 2006. (Hina/ANSA) - Proslava 70. godišnjice osnutka Izraelskog filharmonijskog orkestra koja traje dva tjedna vrhunac će doživjeti u utorak navečer koncertom orkestra pod ravnanjem dirigenta Zubina Mehte s pijanistom Danielom Barenboimom i violinistom Pinchasom Zuckermanom.
TEL AVIV, 26. prosinca 2006. (Hina/ANSA) - Proslava 70. godišnjice osnutka Izraelskog filharmonijskog orkestra koja traje dva tjedna vrhunac će doživjeti u utorak navečer koncertom orkestra pod ravnanjem dirigenta Zubina Mehte s pijanistom Danielom Barenboimom i violinistom Pinchasom Zuckermanom.

Koncert pijanista Barenboima održan u ponedjeljak navečer bio je do sada jedan od najdirljivijih trenutaka proslave godišnjice Izraelskog filharmonijskog orkestra, pišu u utorak izraelski mediji dok kritičar lista Yediot Ahronot ocjenjuje da je Barenboim ostvario čudo te da je ponudio čak i filozofsko tumačenje Bachove glazbe. Tijekom dvotjednog programa obilježavanje godišnjice osnutka do sada je prodano svih 24.000 ulaznica.

Izraelski filharmonijski orkestra prvi je put nastupio 26. prosinca 1936. godine u Tel Avivu a posebno se pamti njegov prvi dirigent Arturo Toscanini koji je ostvario nezaboravan koncert s djelima Rossinija, Brahmsa, Schuberta i Mendelsohna.

Toscanini je u Tel Aviv došao u znak solidarnosti s 75 čuvenih glazbenika Židova koji su iz Europe pobjegli na inicijativu violinista Bronislava Hubermana. Dolaskom nacista na vlast u Njemačkoj on je bio shvatio da je za glazbenike Židova poput njega nužno napustiti stari kontinent i budućnost potražiti u Palestini.

"Toscaninijeva solidarnost bila je najbolja stvar koja se mogla dogoditi novom orkestru", kaže Ghilad Mishori, jedan od glazbenika filharmonijskog orkestra. "Jer nakon njega niti jedan dirigent nije osjećao da je nedostojno pojaviti se pred publikom u Tel Avivu" bez obzira što se grad tada još gradio, kaže Mishori.

Tijekom desetljeća svog postojanja orkestar je dijelio nevolje izraelske države u čije je ime znao nastupati i kao "veleposlanik". Glazbenici iz Tel Aviva svirali su u Kairu, Berlinu, Moskvi, New Yorku, Londonu i Parizu uspijevajući održati se na međunarodnoj razini čak i u trenucima krize. Tijekom šestodnevnog rata 1967. godine, kada je izgledalo da će židovsku državu poraziti arapska vojna koalicija, orkestar je u amfiteatru Monet Scopus u Jeruzalemu pod ravnanjem Leonarda Bernsteina održao koncert pred izraelskim vojnicima ranjenim u borbama.

Glazbenik koji je više od svih drugih ostavio svoj trag na Izraelski filharmonijski orkestar ostaje Zubin Mehta, sveukupno je orkestrom ravnao 1955 puta, a najomiljeniji skladatelj orkestra nedvojbeno je Beethoven (izveden 3510 puta), nakon kojeg slijede Mozart (3323 puta), Brahms (1923 puta), Mendelsohn (1021) i Dvoržak (1009).

Izraelska filharmonija je ove godine pod ravnanjem Zubina Mehta na Dan grada Zagreba 31. svibnja nastupila u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog kada je izvela orkestralne skladbe Beethovena, Berlioza i Richarda Straussa te kao dodatak Tibaltovu smrt iz "Romea i Julije" Sergeja Prokofjeva. Gostovanjem izraelskih filharmoničara se uz Dan grada Zagreba obilježila i 200. obljetnica Židovske općine u Zagrebu.

Izraelski filharmonijski orkestar se zagrebačkoj se publici prvi put predstavio 13. kolovoza 1994. godine pod vodstvom Mehte, a u ljeto 1998. godine gostovao je u Zadru, Dubrovniku i na Zagrebačkim ljetnim večerima. Iste su godine u listopadu izraelski filharmoničari ponovno nastupili u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga pod dirigentskim vodstvom Lorina Maazela. Izraelska filharmonija je 2004. godine održala koncert u pulskoj areni pod ravnanjem Zubina Mehte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙