FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka katedrala - Nadbiskup Bozanić predvodio božićnu misu

ZAGREB, 25. prosinca 2006. (Hina) - Predvodeći današnje božićno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić poručio je da je Božić blagdan "ljudskog zajedništva, društvene solidarnosti, iskenoga bratstva, što potvrđuju i osjećaji dobrote svojestveni tom danu".
ZAGREB, 25. prosinca 2006. (Hina) - Predvodeći današnje božićno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić poručio je da je Božić blagdan "ljudskog zajedništva, društvene solidarnosti, iskenoga bratstva, što potvrđuju i osjećaji dobrote svojestveni tom danu".

"Koristimo birane riječi koje povezuju, ujedinjuju i ohrabruju kako u privatnom, tako i u javnom životu, u kojem prepoznajemo i branimo vrijednost i dostojanstvo svake ljudske osobe. Promičemo opće dobro na koje svatko ima pravo", rekao je u propovijedi kardinal Bozanić.

Za današnji blagdan Kristova rođenja također je poručio vjernicima da učvrste i šire prijateljske veze koje ohrabruju, da grade i štite sveti vez bračne ljubavi, ljubavi roditelja i djece.

"Ne prepuštajmo se utjecajima kulture kojoj je sve dopušteno u ime nekakve lažne slobode", napomenuo je. Zapitao se znaju li naše kršćanske zajednice navještavati i svjedočiti Evanđelje, živjeti Božić kao susret kojim prihvaćamo Sina Božjega.

Kušaju li obitelji kako se postaje pravim kršćanima prapoznavajući dan za danom Gospodinovu nazočnost u konkretnom ostvarivanju obiteljskoga jedinstva, darivanju vlastita života iz ljubavi, što je Isus učinio?" upitao se nadbiskup.

Kako je rekao, uvjeren je da se po tome mjeri današnje vjerničko svjedočanstvo i božićni izgled naših svetkovina, susreta i bratskih poticaja.

Upozorio je na okrutnost svjetskih zbivanja, kroniku svakodnevnih događaja, koja utječe na život mnogih ljudi, obitelji i naroda, te podrezuju krila nadi. Ali, istaknuo je, tu do izražaja dolazi vjera koja nas potiče da priznamo koliko nam treba Spasitelj i da nismo sami sebi dostatni. Upravo zato, rođenjem Sina Božjega počinje izvor novoga svjetla, nova duhovna svježina, koja može korjenito promijeniti ljude i povijest, rekao je kardinal Bozanić.

Pobijeđen je stari svijet podložan grijehu i smrti i zauvijek će nestati. Ako naša vjera oslabi u njenom jačanju, pomoći će nam Betlehemsko Dijete, Spasitelj čovjeka i svih ljudi, poručio je kardinal.

Također je upozorio da slabljenje vjere svaku našu nadu pretvara u ispraznu i neostvarenu želju. Posebno je poručio da uz blagdan Božića moramo pomagati nesretnima i nemoćnima, bolesnima i nezaštićenima. U tome je, dodao je, snaga Božića, te u zaštiti tek rođenoga života i onoga koji se bliži svome kraju. Ne možemo biti spokojni kad znamo da su pokraj nas ljudi bez dostojanstva i prava, opterećeni terorizmom i ratovima koji svakodnevno odnose nedužne živote.

Božić je, rekao je kardinal, blagdan života i dobrote. O božićnom darivanju je rekao da se ljubav mora darivati ljubavlju, da je besplatno darivanje, darivanje koje ima dugotrajnu radost, a Božić poziv na hrabrost vjere i nade. Upozorio je i na suprotnosti u svijetu u kojemu se ništa ne čini besplatno, u kojemu vladaju zarada, korist, osobni interesi, čast, želja za priznanjem.

Čestitajući Božić vjernicima, kardinal je poručio da danas mislimo na one siromašne, izgubljene, žrtve zabluda, zaslijepljene zlom, bolesne i očajne, usamljene i zaboravljene, odbačene i potlačene.

Na kraju propovijedi svim je vjernicima čestitao Božić. Na božićnoj misi u katedrali bio je i predsjednik Republike Stjepan Mesić sa suprugom, kojima je kardinal Bozanić čestitao Božić. U misnome slavlju, uz kardinala Bozanića, sudjelovali su članovi Zbora prebendara, kanonici prvostolnog Kaptola zagrebačkoga, te profesori Katoličkoga bogoslovnog fakulteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙