FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Božićna poruka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Bozanića

ZAGREB, 19. prosinca 2006. (Hina) - Nadbiskup i metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić uputio je božićnu poruku u kojoj napominje kako je možda današnji Božić samo naizgled drukčiji od prvog, jer on je, bez obzira na sve, još uvijek Božić siromašnih, napuštenih, obilježenih zlom.
ZAGREB, 19. prosinca 2006. (Hina) - Nadbiskup i metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić uputio je božićnu poruku u kojoj napominje kako je možda današnji Božić samo naizgled drukčiji od prvog, jer on je, bez obzira na sve, još uvijek Božić siromašnih, napuštenih, obilježenih zlom.

Zapitavši se u poruci kakva je noć svijeta, kakva je hrvatska noć u kojoj dočekujemo dolazak Boga ovogodišnjega Božića, kardinal Bozanić je podsjetio: "Dok smo desetke godina kao vjernici bili lišeni tipičnih znakova božićnoga slavlja u društvenome životu kojim je vladala komunistička ideologija te zbog toga osjećali pritiješnjenost, a često i nepravedno zlostavljanje, danas se, međutim, na neprimjeren način zlorabe kršćanski simboli."

Sadržaji kršćanskih slavlja, nastavlja kardinal, utapaju se u ozračja koja nemaju nikakvih vrijednosnih poveznica s kršćanstvom, do te mjere da kršćani mogu biti zatečeni, zbunjeni i povrijeđeni. No najveća je teškoća što se u toj pretrpanosti, u gomilanju ispraznosti prečesto izgubi ljudskost, skromnost, poniznost i istinska privrženost Bogu, napominje.

Nije stoga čudno, dodaje kardinal, što se u našemu društvu može uočiti pojava neobičnih slavlja u kojima je za Božić Bog gotovo nepotreban, jer se promiče neka čudna "potrošačka građanska religija", proturječna i razorna za čovjeka.

Osvrnuvši se na konkretne društvene i kulturne okolnosti, nadbiskup i metropolit zagrebački ističe kako kao kršćani uočavamo da hrvatsko društvo "ponekad pokazuje zabrinjavajuće znakove umora, nedostatak radosti i oduševljenja, znakove depresije, međusobnih razdora i interesa kojima u središtu nije čovjek".

"Izgleda da takvo stanje potiče ona ideologija - bez obzira na trenutačnu denominaciju - koja prodire iz istoga bezbožničkog korijena koji ne rađa plodovima vječnosti, jer se životni ciljevi i konačna svrha zatvaraju u ovozemaljsko", kaže u poruci.

Bozanić upozorava kako živimo u društvu i kulturi koji djeluju kao da su se izgubila uporišta sposobna nositi vrijednosti na koja se deklaratorno priseže; u društvu u kojemu se različite interesne skupine bore kako što više oslabiti zbiljska uporišta, omalovažiti nosive vrjednote da bi se ljudima i njihovim potrebama lakše upravljalo i držalo ih ovisnima o iluziji.

Također poziva da se ne prihvaćaju "dvojbene pohvale i laskanja, niti da lako klonemo i potonemo u malodušnost pred napadima i pogrdama protiv Crkve, najčešće širenima medijskim prostorom od ljudi koji su podlegli plaćeničkomu mentalitetu".

Po kardinalovim riječima kao i u drugim dijelovima Europe tako i u nas politika doduše uočava stanovitu potrebu za religijskim dimenzijama i ključem čitanja kulturnoga, a ponegdje i nacionalnoga identiteta, ali uvijek, kako napominje, postoje i nastojanja da se kršćanstvo i Crkva iskorištavaju prema vlastitim mjerilima i potrebama.

"Ne mirimo se sa savezništvima koja bi od proročkoga naroda stvarala šutljivu skupinu preplašenih poslušnika", kaže Bozanić. Napominje kako se gotovo svaki dan od crkvenih predstojnika s jedne strane očekuje da evanđeoski i pastirski progovore o stanju u društvu, da u svjetlu vjere upućuju na dobro, a s druge strane olako se ne samo odbacuje njihovo zauzimanje za dobro nego ih se čak i proziva da prekoračuju ovlasti svoje službe. Drugi pak, kako dodaje, očekuju da se kao Crkva, dakle i mi pastiri i vi vjernici, podvrgnemo ili prilagodimo interesima koji nemaju nikakvih dodirnih točaka s evanđeljem. Čak nas se poučava što bismo trebali reći i učiniti, a što nikako ne bismo smjeli, napominje kardinal.

U božićno se vrijeme, podsjeća, sve pokušava pokazati u ljepšem svjetlu pa se rabe velike riječi o miru i zajedništvu, pokreću se humanitarne akcije, izmjenjuju se najbolje želje.

I sve to tako, kako dodaje, kao da duboke rane prijašnjih mjeseci nitko nije uzrokovao; kao da nitko nije unosio nemir i podjele u hrvatsko društvo i među ljude koji traže istinsko dobro; kao da nikomu nije nanesena bol; kao da nismo svjedoci nasilja na ulicama, u obiteljima; kao da ne osjećamo teret izgubljena poštovanja prema svetinjama, prema životu od njegova začeća do naravne smrti, prema nedjeljnom blagdanu, prema bolesnim i starijim osobama, prema onima koji su dali živote i ostali invalidi radi naše slobode...

"Svakom se iskrenu stavu traženja Boga, pomirenja, opraštanja i ljubavi radujemo, ali nemamo pravo zanijekati zahtjevnost Kristova utjelovljenja. Nemamo pravo popustiti napastima zaobilaženja snage kršćanskoga Križa", istaknuo je u poruci kardinal Bozanić, zaželjevši svima čestit Božić i Božjim svjetlom blagoslovljenu 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙