FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran osuđuje UN-ove sankcije

TEHERAN, 24. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Iran je u nedjelju osudio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom su mu uvedene sankcije kao "komad poderanog papira" koji ne može uplašiti Teheran i najavio da će ubrzati obogaćivanje urana.
TEHERAN, 24. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Iran je u nedjelju osudio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom su mu uvedene sankcije kao "komad poderanog papira" koji ne može uplašiti Teheran i najavio da će ubrzati obogaćivanje urana.

Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je sankcije Iranu jer ne želi prekinuti obogaćivanje urana. Zabranilo je njegovu opskrbu osjetljivim nuklearnim materijalima i tehnologijom te zamrznulo imovinu najvažnijih tvrtki i pojedinaca povezanih s nuklearnim programom.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je da oni koji podupiru UN-ovu rezoluciju, koju su pripremile Velika Britanija, Francuska i Njemačka i koju je Vijeće sigurnosti jednoglasno podržalo, uskoro zažaliti zbog svog "površnog djela" i najavio da će Iran u veljači proslaviti svoja nuklearna dostignuća.

"To je komad poderanog papira... kojim žele preplašiti Irance... U interesu je Zapada da živi s nuklearno (sposobnim) Iranom", rekao je iranski predsjednik, kako je prenijela poluslužbena agencija Fars.

"Odustanite od ovog muppet showa. Vi (pobornici rezolucije) ne možete nam slati tajne poruke prijateljstva i istodobno pokazivati zube i pandže. Prekinute ovu dvostruku igru", poručio je Ahmadinedžad u govoru u bivšem američkom veleposlanstvu u Teheranu, prema službenoj agenciji IRNA-i.

Glavni iranski pregovarač Ali Laridžani izjavio je ranije da će Iran odmah početi s instaliranjem 3.000 centrifuga u postrojenju za obogaćivanje urana u Natanzu, kao prvi odgovor na UN-ovu rezoluciju.

"U nedjelju ujutro počet ćemo s instaliranjem (3.000 centrifuga) u postrojenju Natanz", rekao je Laridžani za iranski list Kahyan. "To je naš izravni odgovor na rezoluciju i nastavljamo punom brzinom."

Iranske vlasti UN-ovu su rezoluciju ocijenile nezakonitom i izvan nadležnosti Vijeća sigurnosti.

"Kao što smo više puta rekli... vršenje pritiska na Iran putem Vijeća sigurnosti ... učinit će nas još odlučnijim da ostvarimo svoje nuklearne ciljeve", rekao je Laridžani.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Mohamad Ali Hoseini rekao je da Teheran, nakon usvajanja rezolucije, više ne smatra potrebnim nastaviti suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) na dosadašnjoj razini.

Iran je u listopadu instalirao drugu skupinu od 164 centrifuge, koje se koriste za obogaćivanje urana. Namjera iranskih vlasti je da do ožujka iduće godine instaliraju 3.000 centrifuga, koje će obogaćivati uran do razine potrebne za rad nuklearnih elektrana.

Laridžani je također optužio Vijeće sigurnosti da ima dvostruke standarde jer kažnjava Iran dok istodobno na nuklearni arsenal Izraela gleda blagonaklono.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙