FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija kritizira rezoluciju UN-a o sankcijama Iranu i traži odgodu glasanja

WASHINGTON, 21. prosinca(Hina) - Rusija je u četvrtak kritizirala neke od ključnih elemenata rezolucije Vijeća sigurnosti UN kojom se nameću sankcije Iranu zbog njegovog nuklearnog programa te objavila kako očekuje da se glasanje o rezoluciji odgodi na jedan dan, za subotu.
WASHINGTON, 21. prosinca(Hina) - Rusija je u četvrtak kritizirala neke od ključnih elemenata rezolucije Vijeća sigurnosti UN kojom se nameću sankcije Iranu zbog njegovog nuklearnog programa te objavila kako očekuje da se glasanje o rezoluciji odgodi na jedan dan, za subotu.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka sazvale su za petak ujutro izjašnjavanje o nacrtu rezolucije o kojem su do četvrtka poslijepodne pregovarale s SAD-om, Rusijom i Kinom.

"Ja na mislim da će biti glasanja sutra (petak)", rekao je novinarima ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin, u pauzi konzultacija šest zemalja.

"Možda u subotu, no jasno je da sutra trebamo još razmisliti i možda dodatno raspraviti nacrt rezolucije", dodao je Čurkin.

U nacrtu rezolucije od Teherana se traži da prekine sve aktrivnosti na obogaćivanju urana i zaustavi istraživanja i razvoj koji mogu rezultirati prizvodnjom nukleranog oružja.

S tim ciljem uvodi se embargo na sav uvoz i izvoz opasnih materijala i tehnologija povezanih s obogaćivanjem urana, procesuiranjem istrošenog nukleranog goriva, reaktorima na tešku vodu kao i s raketnim sustavima.

Čurkin je rekao kako su ostala samo "dva ili tri pitanja, ali teška i važna pitanja". Kazao je da odobrava zabranu obogaćivanja urana, reprocesuiranja goriva i reaktore ne tešku vodu, ali da "ostale aktivnosti ne bi trebale biti zabranjene ili ograničene".

Popis sankcija koje se uvode već je ranije reduciran na traženje Rusije. U srijedu je iz britansko-francuskog nacrta uklonjena zabrana putovanja za 12 vodećih ljudi iranskog nuklearnog i raketnog programa, a zamjenila ju je obveza članica UN-a da izvijeste Vijeće sigurnosti ako oni budu u tranzitu preko njihovog teritorija.

Nacrt također predviđa zamrzavanje imovine u inozemstvu za tih 12 Iranaca i za 11 organizacija povezanih s nukleranim programom, što je Rusija ranije kritizirala.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u četvrtak je podržala nacrt rezolucije o sankcijama protiv Irana, iako je iz njega izbačene zabrana putovanja za iranske dužnosnike, te dodala kako očekuje da se u njega unesu još neke izmjene prije glasanja u petak.

"Rezolucija će jasno pokazati Iranu da međunarodna zajednica neće tolerirati njegovo opiranje zahtjevima da napusti svoj nuklerani program", rekla je Rice na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom kanadske diplomacije Peterom MacKayom, koji je boravio u posjetu Washingtonu.

Rezolucija Vijeća sigurnosti je reakcija na odbijanje Irana da do 31. kolovoza prekine obogaćivanje urana i vrati se za pregovarački stol, i od tada je ona predmet razgovora visokih dužnosnika pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙