FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjoska vlada obnovila kontakte s ETA-om

BILBAO, 21. prosinca 2006. (Hina/AFP) - Posrednici španjolske vlade obnovili su posljednjih dana kontakte s ETA-om, objavili su u četvrtak nezavisni baskijski izvori.
BILBAO, 21. prosinca 2006. (Hina/AFP) - Posrednici španjolske vlade obnovili su posljednjih dana kontakte s ETA-om, objavili su u četvrtak nezavisni baskijski izvori.

"Kontakti između vladinih posrednika i ETA-e obnovljeni su prije nekoliko dana", kazao je jedan od izvora koji je želio ostati anoniman.

Nezavisna baskijska organizacija je uputila poruku da ne namjerava prekinuti ili suspendirati "na kraći rok" trajni prekid vatre uspostavljen 22. oožujka, dodaje isti izvor.

Premda je ETA početkom studenog u internom glasniku zaprijetila prekidom primirja ukoliko se tijekom jeseni stvari ne budu pomicale prema naprijed, izvori ističu da je zamjetan svojevrstan "detant" te da sumnjaju da bi se itko upustio u avanturu ugrožavanja mirovnog procesa.

Španjolski tisak u srijedu je objavio da su se članovi španjolske vlade navodno prošli četvrtak sastali s pripadnicima baskijske pobunjeničke skupine ETA-e prvi puta od pokretanja mirovnog procesa u lipnju, te se nadaju da će se separatisti pridržavati dogovora o prekidu vatre.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba u srijedu je odbio potvrditi te informacije, a ni drugi vladini dužnosnici nisu bili dostupni kako bi potvrdili ili zanijekali tu informaciju.

ETA se smatra odgovornom za oko 850 poginulih osoba tijekom 38-godišnjeg razdoblja u kojemu su s ciljem postizanja neovisnosti počinjeni brojni atentati i ubojstva. Zadnji napad s fatalnim ishodom pripadnici ETA-e počinili su 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙