FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Kronologija 2006.

ZAGREB, 19. prosinca 2006. (Hina) - Gospodarstvo - Kronologija 2006.
ZAGREB, 19. prosinca 2006. (Hina) - Gospodarstvo - Kronologija 2006.

HINA - Financijski servis

Objavljujemo kronologiju važnijih zbivanja u hrvatskom gospodarstvu 2006. godine.

S I J E Č A NJ

1. siječnja - Na turizam se počela primjenjivati snižena stopa PDV-a od 10 posto, te počela primjena niza novih zakona - o računovodstvu, o obveznim odnosima, novih zakona iz područja osiguranja.

1. siječnja - Počela primjena Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga u koju su objedinjene tri dotadašnje institucije - Komisija za vrijednosne papire, Agencija za nadzor mirovinskih fondova i Direkcija za nadzor društava osiguranja.

2. siječnja - Sukob Rusije i Ukrajine oko cijena plina odrazio se i na Hrvatsku kojoj je isporuka ruskog plina smanjena za 33 posto. Zbog toga velikim potrošačima reducirane isporuke plina, a apsolutni prioritet u opskrbi dan širokoj potrošnji.

11. siječnja - U osječkoj tvornici keksa Karolina izvršena primopredaja novom vlasniku austrijskoj kompaniji Lorenz Bahlsen Snack World. Ta je kompanija od Lure kupila većinski paket (99,56 posto) Karoline za 22,35 milijuna eura.

12. siječnja - Vlada prihvatila model financiranja obnove i modernizacije ribarske flote prema kojemu 30 posto vrijednosti broda nepovratno osigurava država, 10 posto ribar odnosno brodar, a 60 posto su krediti HBOR-a.

18. siječnja - Početak radova na 191 kilometar dugom plinovodu Pula-Karlovac, vrijednih 90 milijuna eura, te podmorskom plinovodu od platforme Ivana K u sjevernom Jadranu do Pule, vrijednosti 45 milijuna dolara.

20. siječnja - Potpisom ugovora s HFP-om 128 zaposlenika IPK Erdutskih vinograda, okupljenih u ESOP program, postalo stopostotni vlasnici te tvrtke za 7,5 milijuna kuna, te se obvezali na ulaganja od 15 milijuna kuna.

20. siječnja - Nadzorni odbor (NO) pulskog Uljanika odlučio da čelno mjesto tog brodogradilišta, nakon 26 godina, napušta Karlo Radolović, koji je imenovan članom Uprave. Novi predsjednikom imenovan dotadašnji član Uprave Antun Brajković.

V E LJ A Č A

2. veljače - Vlada utvrdila Opće uvjete za opskrbu električnom energijom prema kojemu će svi novi potrošači morati imati ugrađene tzv. limitatore, a postojećim potrošačima koji ih nemaju trebali bi biti ugrađeni u idućih deset godina. Troškove ugradnje snosio bi HEP.

2. veljače - Na Zagrebačkoj burzi provedena inicijalna javna ponuda (IPO) i prodaja novih 346.667 dionica Tvornice šećera Viro po cijeni od 365 kuna po dionici. Taj paket dionica vrijedan je 125,6 milijuna kuna, a čini 25 posto ukupnog broja dionica društva.

2. veljače - Hrvatske željeznice s Holdingom Đuro Đaković potpisale dugo očekivani ugovor o gradnji 300 teretnih vagona, vrijedan 250 milijuna kuna.

7. veljače - Premijer Ivo Sanader u Petrokemiji dogovorio da se dug Petrokemije od 228 milijuna kuna pretvori u vlasnički udio države, čime bi se državni udio u toj kutinskoj tvrtki povećao sa 51 na više od 60 posto.

8. veljače - Podravkina Vegeta, nakon statusa superbranda u Mađarskoj i Poljskoj, dobila priznanje za "Superbrand Russia" za 2005.

8. veljače - Savjet HNB-a usvojio mjere koje bi trebale spriječiti rast zaduživanja banaka na temelju izdanih vrijednosnih papira - uvedena posebnu obveznu pričuvu koju će banke izdvajati na obveze po izdanim vrijednosnim papirima, uz stopu od 55 posto.

10. veljače - HFP i Tulipan Grupa potpisali kupoprodajni ugovor za 70,73 posto dionica Kaštelanske rivijere, za što je Tulipan Grupa ponudila 18 milijuna kuna, uz ulaganje od 278,24 milijuna kuna u dvije godine.

13. veljače - U Luci Rijeka počeli radovi na proširenju Zagrebačke obale, odnosno izgradnji novog lučkog terminala za prihvat brodova za kontejnerski prijevoz, što su najobimniji radovi u sklopu Rijeka Gateway Projekta, vrijedni 237 milijuna kuna.

14. veljače - Pliva objavila je da je prodala svoj Istraživački institut kompaniji GlaxoSmithKline, te da bi ukupna vrijednost transakcije mogla dosegnuti 50 milijuna dolara. Ujedno objavljeno da Pliva izlazi iz proprietary poslovanja i postaje isključivo globalna generička kompanija.

14. veljače - Nakladničko društvo Masmedia objavila da od početka ožujka preuzima stopostotno vlasništvo nad Poslovnim dnevnikom, prvim dnevnim poslovnim novinama u Hrvatskoj. Masmedia do tada imala 50 posto vlasništva, a 50 posto Europapress holding.

15. veljače - Pliva objavila je da je kupila španjolsku generičku tvrtku Uso Racional. Ugovor je sklopljen s kompanijom Sandoz, generičkom kompanijom u sklopu Novartisa, za ukupni iznos od 21,5 milijuna eura.

16. veljače - Ministarstvo financija izdalo drugu tranšu kunskih obveznica u iznosu 2 milijarde kuna. Obveznice su dospjeća 2015. godine i čine integralno izdanje s 3,5 milijarde kuna vrijednom prvom tranšom, izdanom 15. prosinca 2005.

16. veljače - Termoelektrani-toplani Zagreb uručen certifikat ISO 14001:2004, što je prvi ekološki ISO certifikat za neki proizvodni pogon u sastavu HEP-a.

17. veljače - Općina Posedarje i zagrebačka Ingra potpisali ugovor za projekt "Posedarje rivijera", investiciju vrijednu 90 milijuna eura.

20. veljače - Otvoreno 15 ureda Hitro.hr servisa čime je taj servis dostupan u 22 hrvatska grada, odnosno svim županijskim centrima.

20. veljače - HGK dodijelila nagrade "Zlatna kuna", a po treći put najboljom hrvatskom velikom tvrtkom proglašen zagrebački Dalekovod.

21. veljače - Nakon punih pet godina svjetska bonitetna kuća Dun&Bradstreet povećala je hrvatski kreditni rejting sa DB4d na DB4c, ocjenjujući da je "pozitivan napredak rezultat napornoga rada".

24. veljače - NO Holdinga Đuro Đaković imenovao novu tročlanu upravu i na čelo Uprave Zdravka Stipetića.

27. veljače - Započeo tijek novca iz pretpristupnih fondova EU - Europska komisija 23. veljače na račun Nacionalnog fonda uplatila pet milijuna eura predujma iz ISPA programa, izvijestila državna tajnica Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju Martina Dalić.

28. veljače - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta u Trstu na sastanku kvadrilaterale potpisao s ministrima prometa Italije i Slovenije te zamjenikom državnog tajnika za promet Mađarske Deklaraciju o Koridoru V.

O Ž U J A K

1. ožujka - Nacionalno vijeće za konkurentnost najavilo da će predložiti Vladi model uklanjanja suvišnih zakona i pravilnika koji opterećuju gospodarstvo - regulatornu giljotinu, te predložio kroatizirani naziv 'regulatorni hitrorez'.

1. ožujka - Atlantic Grupa objavila da je preuzela britansku tvrtku Sports Direct, sa proizvodima u segmentu prehrane za sportaše, sa prometom od 4,5 milijuna eura.

2. ožujka - Državni zavod za statistiku prvi put objavio BDP po županijama od 2001. do 2003. što je potvrdilo velike razlike u stupnju gospodarske razvijenosti županija - BDP po stanovniku u Zagrebu (10.586 eura) tri puta je veći nego u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji (3.400 eura).

2. ožujka - Vlada prihvatila Program kreditiranja malog obiteljskog poduzetništva u turizmu "Poticaji za uspjeh", te najavila da će se u iduće tri godine u Hrvatskoj će otvoriti još 200 do 300 malih obiteljskih hotela visoke kategorije.

6. ožujka - HUP predložio izmjene poreznog sustava, uz ostalo uvođenje dviju stopa poreza na dohodak, od 15 i 25 posto, snižavanje stopa doprinosa za 7 poena, smanjenje PDV-a sa 22 na 20 posto te povišenje osobnog odbitka.

8. ožujka - HŽ i PBZ potpisali Ugovor o dugoročnom kreditu u kunskoj protuvrijednosti 34,4 milijuna eura za financiranje projekta izgradnje 300 teretnih vagona u Tvornici specijalnih vozila Konzorcija Đure Đakovića.

9. ožujka - Tvrtka Autocesta Rijeka-Zagreb i Europska investicijska banka potpisali ugovor o zajmu od 210 milijuna eura za nadogradnju do punog profila dionice autoceste od Kikovice do vijadukta Stara Sušica, duljine 44,26 kilometara.

10. ožujka - Ministarstvo financija objavilo da je nešto više od 896 tisuća hrvatskih građana podnijelo prijavu poreza na dohodak za 2005., te procijenilo da će građanima biti vraćeno oko 1,3 milijarde kuna, otprilike isto kao i lani.

14. ožujka - Hrvatsko izaslanstvo dogovorilo je u Bruxellesu kvote za izvoz šećera iz Hrvatske u EU od 1. siječnja 2007. od 180.000 tona šećera godišnje.

17. ožujka - Farmaceutska grupacija Actavis Grupa sa Islanda objavila da je 13. ožujka predala preliminarnu neobvezujuću ponudu upravi Plive za preuzimanje Plive po cijeni od 570 kuna po dionici, što znači da Plivu procjenjuje na oko 1,6 milijardi dolara.

17. ožujka - Menadžment Plive neatraktivnom ocijenio ponudu Actavisa, jer ne odražava pravu vrijednost i perspektivu kompanije.

20. ožujka - Vlada priopćila da Pliva ima veliku važnost za gospodarski razvoj Hrvatske, kao i za razvoj znanosti, te da država neće prodavati svoj udio u Plivi.

20. ožujka - Predstavljen projekt razvoja Luke Ploče, vrijedan 97 milijuna eura, koji bi trebao biti dovršen do 2011.

21. ožujka - Upravni odbor HFP-s odbio ponudu Tankerske plovidbe za kupnju 65,49 posto dionica splitskog Jadroplova, jer ponudi priložen kupoprodajni ugovor znatno odstupa od uvjeta natječaja, ali i same ponude.

23. ožujka - Skupština TLM-a odlučila o jednostranom raskidu ugovora potpisanih sa slovenskim Viator Vektorom o privatizaciji TLM-ove transportne jedinice "Promal".

27. ožujka - Potpisan ugovor o gradnji dvaju trajekata za Jadroliniju u Brodogradilištu Kraljevica kao nastavak realizacije Programa obnove i razvoja putničke flote Jadrolinije od 2004. do 2008. godine.

27. ožujka - Uprava Plive ocijenila da ponuda islandske kompanije Actavis za preuzimanjem Plive nije prijateljska te ponovili da je neatraktivna.

28. ožujka - Predstavljeno izvješće Svjetskog gospodarskog foruma o primjeni informatičke tehnologije u gospodarstvu u 2005. - Hrvatska zauzela 57. mjesto među 115 zemalja, čime je napredovala za jedno mjesto u odnosu na 2004.

28. ožujka - Izvanredna skupština Nexe grupa odlučila o preoblikovanju iz društva s ograničenom odgovornošću u dioničko društvo.

28. ožujka - Potpisan ugovor o financiranju izgradnje regionalnog vodoopskrbnog sustava Krapinsko-zagorske županije, projekt vrijedan 267 milijuna kuna.

30. ožujka - Izvršni odbor MMF-a u drugoj reviziji stand by aranžmana zaključio da je Hrvatska postigla značajan napredak u provedbi aranžmanom dogovorenih mjera, te odobrio njegovo produljenje do 15. studenog ove godine.

30. ožujka - Hrvatski BDP u 2005. realno porastao za 4,3 posto, objavio Državni zavod za statistiku.

31. ožujka - U Šibeniku osnovan prvi hrvatski cluster cestovnih prijevoznika u međunarodnom prometu koji okuplja 60-ak malih poduzetnika sa 430 vozila te 760 radnika iz četiri dalmatinske županije.

T R A V A NJ

3. travnja - Ugovor o građenju dionice Jakuševec-Velika Gorica na trasi buduće autoceste Zagreb-Sisak, vrijedan 202 milijuna kuna, s rokom dovršetka u lipnju 2007. potpisale Hrvatske autoceste i Poslovna udruga - Viadukt, kao vodeći partner, i Hidroelektra Niskogradnja, Konstruktor inženjering i Strabag,

5. travnja - Otvoreni radovi na izgradnji buduće autoceste Zagreb-Sisak na dionici od čvora Velika Gorica Jug - Jakuševac, duljine 9,5 kilometara, dionica bi trebala biti dovršena u listopadu iduće godine.

6. travnja - Uprava Plive, uz suglasnost Nadzornog odbora, potvrdila svoj stav da prijedlog Actavisa ne odražava pravu vrijednost i potencijal razvoja Plive. Pliva angažirala Deutsche Bank kao podršku u razmatranju strateških opcija.

11. travnja - Otvoren stečaj nad tvrtkom Kamen Ingrad iz Velike, nakon što je utvrđeno da ne može platiti dospjele obveze. Račun te tvrtke blokiran je od lipnja 2004. godine, a 12 vjerovnika koji su predložili pokretanje stečajnoga postupka potražuju više od 134 milijuna kuna.

12. travnja - Tvrtka C.I.O.S. otvorila je u zagrebačkoj industrijskoj zoni Jankomir pogon za reciklažu metalnog otpada u koji je s njemačkim partnerom, tvrtkom Scholz AG, investirala 230 milijuna kuna.

13. travnja - Hrvatski inozemni dug u prva dva mjeseca ove godine porastao je za novih 700 milijuna eura, čime je njegov iznos krajem veljače dosegnuo 26,2 milijarde eura ili 84,6 posto BDP-a za 2005, podaci su iz predstavljene Analize inozemne zaduženosti Hrvatske koju je HNB izradio na traženje predsjednika Republike.

14. travnja - Hrvatska agencija za telekomunikacije objavila kako će primjeniti sva raspoloživa zakonska sredstva i pokušati spriječiti preuzimanje Iskon Interneta od strane HT- Hrvatskih telekomunikacija jer to preuzimanje ne ide u prilog liberalizaciji tržišta.

20. travnja - MMF objavio kako očekuje da će hrvatsko gospodarstvo u 2006. ostvariti rast od 4,1 posto, kao i prošle godine, dok za 2007. predviđa blago ubrzavanje rasta.

20. travnja - Cijena benzinskog goriva Super 95 ostaje ispod 8 kuna, INA se odriče marže na taj derivat, izvijestio premijer Ivo Sanader nakon sastanka izaslanstava Vlade i Uprave Ine.

20. travnja - Uprava Actavis Group objavila poboljšanu preliminarnu ponudu za akviziciju Plive od 630 kuna u gotovini po dionici, čime je ukupna vrijednost Plive procijenjena na 1,85 milijardi dolara.

20. travnja - Investicijski fond Quaestus, koji okuplja devet hrvatskih tvrtki, ocijenio je da moguće partnerstvo Plive i Actavisa predstavlja najbolje rješenje te istaknuo da u to partnerstvo želi investirati i dodatni hrvatski kapital.

20. travnja - Vlada ne misli prodavati svoj udio u Plivi od 18 posto, ponovio premijer Sanader odgovarajući na pitanje novinara kako će Vlada reagirati na najnoviju ponudu islandske tvrtke Actavis.

20. travnja - Nova ponuda Actavisa za preuzimanje Plive po cijeni od 630 kuna za dionicu povoljnija je od prethodne, ali i dalje ne odražava stvarnu vrijednost Plive, izjavio predsjednik Uprave Plive.

20. travnja - Novi vlasnik HVB Splitske banke je francuska bankarska grupacija Societe Generale. Bank Austria Creditanstalt, članica UniCredit Group, prodala je svoju hrvatsku podružnicu HVB Splitsku banku Societe Generale-u za ukupan iznos od oko jedne milijarde eura.

25. travnja - INA povećala cijene naftnih derivata, a najviše, za 6,4 posto, poskupio Eurosuper 95 koji je premašio osam kuna - 8,49 kn po litri, dok je Super 95 poskupio na 7,98 kuna po litri.

27. travnja - Vlada predložila Nadzornom odboru Ine da opozove Ivana Brusića s dužnosti člana Inine Uprave, zbog Ininog "neopravdanog i nedopustivo visokog" povećanja cijena goriva.

27. travnja - Vlada predložila izmjene Zakona o posebnom porezu na naftne derivate kojima bi se Vladu ovlastilo na donošenje odluka o propisivanju visine trošarina za određeno razdoblje, vodeći računa o promjenama maloprodajnih cijena.

28. travnja - Tri dana nakon poskupljenja, INA snizila maloprodajne cijene naftnih derivata i utvrdila novu cijenu Eurosupera 95 od 8,00 kuna.

S V I B A NJ

2. svibnja - Pulski Uljanik kupio potraživanja koja prema brodogradilištu Viktor Lenac u stečaju imaju Međunarodna financijska organizacija i Njemačka razvojna banka, a obvezao se otkupiti tražbine Raiffeisen banke prema Lencu, čime se otvaraju mogućnosti okončanja stečaja Lenca.

3. svibnja - Tvornica željezničkih vagona Gredelj i tvrtka Siemens potpisali sporazum o suradnji na projektu isporuke putničkih vagona HŽ-u. Posao isporuke 18 putničkih vagona vrijedan je 25 milijuna eura.

5. svibnja - Pliva objavila da je dovršila prodaju kompanije Pliva - Istraživačkog instituta, povezanog društva za razvoj i istraživanje proprietary lijekova, kompaniji GlaxoSmithKline.

10. svibnja - Motorni benzini i dizelska goriva koja se prodaju na benzinskim crpkama morat će biti označeni prema sadržaju sumpora, određuje Uredba o kakvoći naftnih goriva koju je donjela Vlada a stupa na snagu 1. lipnja ove godine.

11. svibnja - Prije godinu dana otvoren je prvi ured Hitro.hr servisa, od kada je djelomično ili u potpunosti otvoreno više od 5.000 tvrtki ili obrta.

11. svibnja - Tvrtka Iskon Internet izdvojila je poslovanje svog medijskog portala u zasebnu tvrtku Adriatic Media. Prodaja Iskon Interneta T-HT-u neće uključivati Iskonov medijski portal.

18. svibnja - Hrvatska je po Global Entrepreneurship Monitoru, najvećem svjetskom istraživanju poduzetništva, napravila veliki pomak - sa 32. mjesta od ukupno 37 zemalja u 2002. napredovala je na 19. mjesto od 35 zemalja u 2005. godini.

18. svibnja - Koprivnička Podravka izdala korporativne obveznice u ukupnom nominalnom iznosu od 375 milijuna kuna, s dospjećem 2011. godine, uz kamatnu stopu od 5,125 posto godišnje. To je prvo kunsko korporativno izdanje obveznica (izuzev bankarskih institucija).

22. svibnja - Na pozivni natječaj za odabir financijskog savjetnika hrvatske Vlade u postupnu nastavka privatizacije Hrvatskih telekomunikacija ponude dostavile tri od pozvanih šest konzultantskih kuća - Merrill Lynch zajedno s Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, Citigroup zajedno s Privrednom bankom Zagreb te JP Morgan.

25. svibnja - Tvrtka Autocesta Rijeka-Zagreb i konzorcij izvođača građevinskih radova potpisali ugovore o izgradnji 2B faze autoceste Rijeka-Zagreb, dopune na puni profil autoceste od Kikovice do Stare Sušice, duljine 44,26 kilometara.

29. svibnja - Američka farmaceutska tvrtka Barr Pharmaceuticals ušla u utrku za hrvatsku Plivu, objavio je londonski Financial Times, navodeći da bi ta ponuda mogla biti vrijedna 2,1 milijardu američkih dolara.

30. svibnja - Transakcijom vrijednom 13,7 milijuna eura T-Hrvatski Telekom postao vlasnikom 100 posto dionica IskonInterneta.

30. svibnja - Austrijska kompanija Falkensteiner-Michaeler Tourisim Group predstavila projekt gradnje turističkoga naselja Putna Skala, u koji najavljuju uložiti 150 milijuna eura.

31. svibnja - Predstavnici Uprava Privredne banke Zagreb, kao kreditodavatelja te beogradske Komercijalne banke, kao korisnika kredita, potpisali okvirni ugovor za financiranje izvoza iz Hrvatske u SiCG.

L I P A NJ

3. lipnja - Misija MMF-a završila prvu fazu procesa trećeg, završnog preispitivanja stand by aranžmana tijekom koje je s hrvatskim dužnosnicima razgovarano o implementaciji gospodarske politike te planovima do kraja godine.

6. lipnja - Zagrebački Dalekovod dobitnik je nagrade "Zlatna dionica" za 2005. godinu, kao i nagrade za industrijsku dionicu godine u kategoriji ostalo. Industrijskom dionicom godine u kategoriji hrana i lijekovi proglašena je Podravka, financijskom dionicom Privredna banka Zagreb, a turističkom Istraturist, dok je nagradu za najlikvidniju dionicu dobila Adris grupa.

8. lipnja - Na splitskom Trgovačkom sudu dugoratska tvornica ferolegura "Dalmacija" u stečaju prodana je u devetom javnom nadmetanju za 8,5 milijuna eura solinskoj tvtki "Projekt uvala".

8. lipnja - Nadzorni odbor Brodogradilišta "3. maja" opozvao predsjednika Uprave tog brodogradilišta Gvozdena Rukavinu i imenovano novu četveročlana Uprava, te za predsjednika Uprave Tomislava Prpića.

14. lipnja - Svjetska bonitetna kuća Dun & Bradstreet u svom izvještaju u lipnju Hrvatskoj je povećala kreditni rejting za dvije četvrtine, sa DB4c na DB4a, naglašavajući uspješan završetak prvog poglavlja pregovora Hrvatske sa EU. To je drugi put ove godine da Dun & Bradstreet povećava kreditni rejting Hrvatske.

16. lipnja - Našička grupacija za proizvodnju građevinskog materijala Nexe grupa izdala je korporativne obveznice ukupnog nominalnog iznosa od 750 milijuna kuna, kamatne stope 5,5 posto i dospijeća 2011. To je trenutno najveće korporativno izdanje obveznica na domaćem tržištu dužničkih vrijednosnih papira.

20. lipnja - Agrokor i Europska banka za obnovu i razvitak potpisali u Londonu Ugovor o ulaganju 110 milijuna eura dioničkog kapitala, na temelju kojeg EBRD stječe 8,33 postotni vlasnički udjel te jednog člana u Nadzornom odboru koncerna Agrokor.

20. lipnja - Stupio novi Pravilnik o utvrđivanju cijena naftnih derivata u Hrvatskoj, sa mogućnošću promjene cijena naftnih derivata svakih 14 dana ako u obračunskom razdoblju dođe do povećanja ili smanjenja osnove za obračun bilo kojeg derivata za 2 posto.

21. lipnja - Svjetska banka odobrila Hrvatskoj zajam u vrijednosti 24 milijuna eura za projekt poboljšanja regionalne toplinske mreže kojim bi se trebala podići razina operativne učinkovitosti HEP Toplinarstva.

23. lipnja - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za svibanj ove godine spustila se na 16,7 posto, objavio Državni zavod za statistiku. Zadnji put je približna stopa registrirane nezaposlenosti zabilježena za kolovoz 2005.

26. lipnja - Počeli radovi na izgradnji II B faze autoceste Rijeka - Zagreb, odnosno dopune na puni profil dionice autoceste od Kikovice do Stare Sušice, dužine 44,26 kilometra. Ujedno puštena u promet desna cijev tunela Čardak.

27. lipnja - Vlada pozdravila rast cijena dionica Plive i podizanje vrijednosti cijele kompanije, od budućeg vlasnika traži da sjedište kompanije kao i proizvodni pogoni ostanu u Zagrebu, te da se novim ulaganjima zajamči očuvanje radnih mjesta i Plivin liderski status u ovom dijelu svijeta. Ispunjenjem ovih zahtjeva za Vladu bi bili stvoreni i uvjeti za razgovor o prodaji svojih dionica novom vlasniku Plive.

27. lipnja - Nadzorni odbor Plive preporučio ponudu američke kompanije Barr Pharmaceutical za kupnju cjelokupnog izdanog kapitala Plive, po cijeni od 705 kuna u gotovini za svaku dionicu.

29. lipnja - Grad Rijeka objavio javni poziv na upis municipalnih amortizirajućih obveznica u iznosu od oko 8,2 milijuna eura, koje će biti izdane 18. srpnja ove godine, s dospijećem 18. srpnja 2016.

29. lipnja - Actavis izvijestio da je poboljšao svoju ponudu za preuzimanje Plive i ponudio 2,3 milijarde dolara, te potvrdio da je u protekla dva dana na burzi kupio 9 posto Plivinih dionica. Za Plivinu dionicu nudi 723 kune te dividendu od 12 kuna po dionici, ukupno 735 kuna po dionici.

30. lipnja - Barr Pharmaceuticals objavio da je povećao svoju ponudu za otkup svih dionica Plive na oko 2,3 milijarde dolara, odnosno 743 kune po dionici. Uz dividendu od 12 kuna po dionici, nudi ukupno 755 kuna u gotovini po dionici.

30. lipnja - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga priopćila da nije zaprimila ni odobrila zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje Plive, te da su da sve obavijesti koje su do sada davali nadzorni odbor i uprava tvrtke izvan odredbi Zakona o preuzimanju dioničkih društava i trebaju tek uslijediti. Agencija navodi da se "svako 'preuzimanje' prije zakonskog preuzimanja neće tolerirati".

29. lipnja - Ministarstvo financija izvijestilo da se rebalansom proračuna prvi put u povijesti hrvatskih javnih financija smanjuje proračunski deficit u tekućoj godini. Vlada utvrdila prijedlog rebalansa proračuna prema kojem bi se njegovi prihodi povećali za 899 milijuna kuna, a rashodi za 430 milijuna, dok se deficit proračuna smanjuje sa 3,2 na 3 posto BDP-a.

30. lipnja - Hrvatski BDP u prvom je tromjesečju ove godine realno bio veći za 6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio Državni zavod za statistiku. Tako visoki tromjesečni rast BDP-a nije zabilježen još od drugog tromjesečja 2003. (kada je iznosio 6,5 posto).

30. lipnja - Dionica autoceste A3 Županja-Lipovac puštena u promet, ukupne je dužine 29,43 kilometara, a ukupna ugovorena vrijednost radova je 91,06 milijuna eura.

S R P A NJ

3. srpnja - Hanfa rješenjem Actavisu naložila da objavi namjeru za objavljivanje ponude za preuzimanje Plive, te utvrdila da Actavis raspolaže s ukupno 20,4 posto Plivinih dionica.

4. srpnja - Ministarstvo financija objavilo da je deficit državnog proračuna u prvoj polovici 2006. iznosio 2,1 milijardu kuna, što je dvostruko niže nego u istom razdoblju 2005.

4. srpnja - Predstavljeno Europsko poslovno istraživanje mnijenja u Hrvatskoj koje je kao temeljne prepreke investitora iz EU u Hrvatskoj identificiralo birokraciju, često neusuglašene zakone s pravnom stečevinom EU, korupciju, stanje u pravosuđu i javnim nabavama, rad na crno, zemljišne knjige i poreze.

6. srpnja - Vlada izmjenama Zakona o državnim potporama u poljoprivredi predložila povećanje poticaja za pšenicu na 2.250 kuna po hektaru.

7. srpnja - Premijer Ivo Sanader predstavio Saboru Vladin prijedlog smjernica za primjenu ugovornih oblika javno-privatnog partnerstva i izjavio da bi JPP mogao postati hrvatski "new deal".

7. srpnja - Željko Rohatinski i idućih će šest godina biti guverner Hrvatske narodne banke, odlučio Hrvatski sabor.

8. srpnja - U promet puštena četverotračna, četiri kilometra duga dionica brze ceste Solin-Klis-Sinj, od čvora Grlo do čvora Podi, koja Split povezuje s autocestom A1 i sa zaleđem, vrijedna 330 milijuna kuna.

11. srpnja - Ministarstvo financija izdalo sedmogodišnje obveznice na domaćem tržištu kapitala u iznosu od 2,5 milijarde kuna, dospjeća 11. srpnja 2013.

12. srpnja - Podravka objavila da je Fima Grupa iz Varaždina vlasnik 10,64 posto dionica Podravke, a stekla ih je kupnjom dionica od Francka te na Zagrebačkoj i Varaždinskoj burzi.

13. srpnja - Vijeće HAT-a suglasilo se s uvjetima usluge limita iznosa telefonskog računa koja je dio osnovnih usluga koje je HT dužan pružati, a limit će iznositi 500 kuna.

13. srpnja - Hrvatski sabor zamjenikom guvernera HNB-a imenovao Borisa Vujčića, viceguvernerima Tomislava Presečana, Relju Martića i Davora Holjevca, te osam vanjskih članova Savjeta HNB-a.

13. srpnja - Agencija za promicanje izvoza i ulaganja i tvrtka Biološki park Varaždin potpisali Memorandum o suradnji i pokretanju tog parka, na temelju javno-privatnog partnerstva. Projekt planiran od 2007. do 2012., uz ulaganja 20 milijuna eura u prve tri godine, te između 100 i 150 milijuna eura do kraja razvoja parka.

14. srpnja - HBOR objavio da je početkom srpnja na inozemnom tržištu izdao obveznice u iznosu 150 milijuna eura, s rokom dospijeća od 10 godina.

14. srpnja - NO Brodograđevne industrije "3. maj" imenovao novu Uprave na čelu s predsjednikom Uprave Brodogradilišta "3. maj" Tomislavom Prpićem. Novi članovi izabrani nedugo nakon što su svi članovi Uprave, nakon promjena u vodstvu Brodogradilišta, podnijeli ostavke.

19. srpnja - Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s HBOR-om i HAMAG-om započelo Operativni program razvoja svinjogojske proizvodnje, prema kojemu Ministarstvo osigurava nepovratnih 25 posto investicije, do maksimalnog iznosa od milijun kuna.

19. srpnja - Na Zagrebačku burzu uvrštene municipalne obveznice Grada Rijeke vrijedne 8,19 milijuna eura, što je prva tranša tih obveznica. Kroz tri tranše planira se izdanje obveznica u ukupnom iznosu 24,57 milijuna eura (oko 180 milijuna kuna).

19. srpnja - Novi Savjet Hrvatske narodne banke održao konstituirajuću sjednicu.

20. srpnja - Trima hidroelektranama proizvodnog područja Sjever HEP-a dodijeljeni certifikati ISO 9001 i ISO 14001, što su prve hidroelektrane u Hrvatskoj certificirane prema tim normama.

21. srpnja - Koncern Agrokor potpisao sa sindikatom pet međunarodnih banaka financijski aranžman u ukupnom iznosu od 475 milijuna eura i objavio da je time definitivno i formalno završeno restrukturiranje Agrokorovih dugova i bilance.

25. srpnja - Na Zagrebačku burzu uvrštene municipalne obveznice Grada Splita u iznosu 4 milijuna eura, s rokom dospijeća 24. srpnja 2013. Druga tranša od 4 milijuna eura, najavljena za početak prosinca 2006.

26. srpnja - Autocesta Rijeka-Zagreb potpisala s EBRD-om ugovor o zajmu od 50 milijuna eura namijenjen zatvaranju financijske konstrukcije za II B fazu, odnosno dopunu do punog profila te autoceste.

26. srpnja - Objavljeno najnovije izvješće Svjetske banke o suzbijanju korupcije u Europi i središnjoj Aziji, prema kojoj su tvrtke u Hrvatskoj izvijestile da je učestalost podmićivanja smanjena u mnogim područjima, osobito u carini.

K O L O V O Z

3. kolovoza - Vlada usvojila Strateški okvir za razvoj od 2006. do 2013. koji kao strateška razvojna područja definira ljude i znanje; znanost, tehnologiju i informacijsko-komunikacijsku tehnologiju; socijalnu koheziju i pravednost; promet i energiju; prostor, prirodu, okoliš i regionalni razvitak; makroekonomsku stabilnost i gospodarsku otvorenost; financije i kapital; poduzetničku klimu; privatizaciju i restrukturiranje te novu ulogu države.

7. kolovoza - INA objavila odluku o reorganizaciji i spajanju Rafinerije nafte Rijeka i Maziva Rijeka, koja će se obaviti u nekoliko faza, a koja predviđa i postupno napuštanje prostora s Mlake.

14 kolovoza - Barr objavio javnu ponudu za preuzimanje Plive, uz cijenu od 743 kune po dionici, što je za sve dionice Plive ukupno nešto više od 13,8 milijardi kuna.

23. kolovoza - NO Plive objavio da je Barrova ponuda fer, te da predstavlja dugoročno atraktivnu razvojnu perspektivu za Plivu.

30. kolovoza - U virovitičkoj tvornici šećera Viro otvoreno novo postrojenje za pakiranje i za proizvodnju tekućeg šećera, ulaganje od oko 45 milijuna kuna.

R U J A N

1. rujna - Tvrtka Antunović TA d.o.o. otvorila na Ljubljanskoj aveniji hotel i trgovačko-poslovni centar "Antunović Zagreb", investiciju vrijednu 40 milijuna eura.

1. rujna - Hrvatska informatička tvrtka M SAN Grupa, nakon ulaska na tržišta Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, ušla je i na makedonsko tržište preuzimanjem skopske tvrtke PAKOM.

4. rujna - Actavis objavio javnu ponudu za preuzimanje Plive uz cijenu od 795 kuna po dionici, što je sveukupno za Plivu oko 2,5 milijardi dolara.

4. rujna - Predstavljen novi ustroj HŽ-a na četiri samostalna društva - HŽ-Infrastruktura, HŽ-Putnički prijevoz, HŽ-Cargo i HŽ-Vuča vlakova koje će poslovati unutar krovnog društva HŽ Holding.

5. rujna - Početak radova na plinofikacije Baranje, čija se vrijednost procjenjuje na oko 62 milijuna kuna.

6. rujna - Objavljena godišnja studija Svjetske banke i Međunarodne financijske korporacije o uvjetima poslovanja u pojedinim zemljama svijeta, prema kojoj se na popisu zemalja u kojima se najlakše posluje Hrvatska našla na 124. mjestu od 175 zemalja. Hrvatska je drugi po uspješnosti reformator u regiji i sedmi u svijetu.

7. rujna - HFP objavio tzv. nulte natječaje za kupnju 100 postotnog vlasničkog udjela u Valjaonici cijevi Sisak te 80,2 posto dionica šibenskog TLM-a, odnosno ponude po nominalnoj cijeni.

8. rujna - Predstavnici INA-e i MOL-a te Vlade Federacije BiH i Energopetrola potpisali u Sarajevu konačni ugovor po kojemu hrvatsko-mađarski konzorcij preuzima većinski vlasnički udio u Energopetrolu. Preuzimanje 67 posto vlasničkog udjela u Energopetrolu stajat će INU i MOL ukupno oko 112,5 milijuna eura.

8. rujna - NO Plive objavio mišljenje o ponudi Actavisa - ponuđenih 795 kuna po dionici predstavlja fer vrijednost, no Actavis prisutan na tržištima na kojima je prisutna i Pliva, pa je moguće preklapanje u poslovanju.

11. rujna - Hanfa odobrila Barru izmijenjenu ponudu za Plivu. Barr ponudio 820 kuna za dionicu.

13. rujna - Ministar gospodarstva Branko Vukelić izjavio da 2007. neće biti povećanja cijene prirodnog plina, kao ni povećanja cijena električne energije.

13. rujna - Barr objavio izmjenjenu ponudu za preuzimanje Plive i ponudio 820 kuna za dionicu. Ukupno je ponuda vrijedna 2,5 milijarde dolara.

13. rujna - Predstavnici Vlade i triju sindikalnih središnjica INA Grupe potpisali sporazum o osnivanju povjerenstva koje treba definirati uvjete i pogodnosti prodaje sedam posto dionica Ine zaposlenicima. Najavljeno da bi se ta prodaja obavila šest mjeseci nakon javne ponude dionica Ine na burzi.

14. rujna - Vlada odlučila da će država na javnu ponudu, odnosno Zagrebačku i Londonsku burzu, ponuditi najmanje 15, a najviše 17 posto dionica Ine. Najavila i da će u postupku javne ponude prodati najmanje 20 posto dionica HT-a.

14. rujna - MMF revidirao naviše prognozu o rastu hrvatskog gospodarstva u 2006., sa 4,1 na 4,6 posto, te prognozu za 2007., sa 4,5 na 4,7 posto.

14. rujna - Croatia Airlines zabilježila 15-milijuntog putnika u svojoj povijesti.

15. rujna - Vindija u Varaždinu otvorila novu tvornicu stočne hrane Biodar, investiciju vrijednu 135 milijuna kuna.

18. rujna - Actavis priopćio da nema namjeru povećati svoju ponudu za Plivu. Hanfa objavila da ju je Actavis izvijestio o povlačenju ponude za preuzimanje Plive.

19. rujna - Actavis u hrvatskom dnevnom tisku objavio da povlači svoju po ponudu za preuzimanjem Plive, budući da je ponuda američkog Barra, od 820 kuna za dionicu, viša od njihove ponude od 795 kuna.

19. rujna - Savjetnici hrvatske Vlade predali plan restrukturiranja brodogradnje koji je 'težak' oko šest milijardi kuna, izvijestio potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Prije nego li prihvati taj plan, Vlada će s Europskom komisijom pregovarati o prijelaznom razdoblju u kojem bi se razina i oblici subvencija uskladili s europskim okvirima. Hrvatska brodogradnja bi najkasnije do 2015., a moguće i koju godinu ranije, mogla konačno biti pozitivna.

19. rujna - Vlada na telefonskoj sjednici donijela Odluku o raspisivanju javnog poziva za prikupljanje ponuda za kupnju 101.146 dionica društva Željezara Split iz državnog portfelja (89,34 posto temeljnog kapitala društva) pod posebnim uvjetima.

21. rujna - HFP objavio javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju 101.146 dionica koje čine 89,34 posto temeljnog kapitala Željezare Split, i to po početnoj cijeni od jedne kune.

25. rujna - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja odobrilo je, na zahtjev Ministarstva gospodarstva, državne potpore za sanaciju četiri brodogradilišta u ukupnom iznosu od 4,2 milijarde kuna. Za Brodosplit namijenjeno 1,687 milijardi kuna, Brodotrogiru 624,86 milijuna kuna, 3. Maju 1,67 milijardi kuna te Brodogradilištu Kraljevica 220,78 milijuna kuna.

25. rujna - Njemačka tvrtka Rohrwerk Maxhuette uputila je HFP-u ponudu za kupnju Valjaonice cijevi Sisak za 405,06 milijuna kuna, dok za šibensku Tvornicu lakih metala nije pristigla nijedna ponuda.

27. rujna - Hrvatska je u odnosu na prošlu godinu prema globalnom indeksu konkurentnosti napredovala za 13 mjesta zauzevši 51. mjesto od 125 zemalja na listi globalne konkurentnosti, koju izrađuje Svjetski gospodarski forum.

28. rujna - Vlada osnovala posebnu jedinicu za hitrorez, koja treba preispitati važeće propise u Hrvatskoj, kako bi se oni koji nisu potrebni otklonili, a drugi pojednostavili. Prema procjenama, regulatornom giljotinom moguće je ukinuti 40, možda i više posto raznih propisa, a veliki broj pojednostaviti.

L I S T O P A D

3. listopada - Izvršni odbor MMF-a zaključio bez formalne rasprave treće preispitivanje stand-by aranžmana s Hrvatskom. Stand-by s Hrvatskom izvorno je odobren 4. kolovoza 2004., te produžen do 15. studenoga 2006.

3. listopada - Vlada sa telefonske sjednice preporučila Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje prijenos 3.117.127 dionica Plive u imovinu Umirovljeničkog fonda.

5. listopada - Premijer Ivo Sanader izjavio da Hrvatska, nakon što se u studenome zaključi važeći, neće ići na novi stand by aranžman, već će daljnje kontakte s MMF-om temeljiti na Članku IV. Statuta MMF-a.

6. listopada - Godinu i pol nakon pokretanja servisa za ubrzanu komunikaciju poduzetnika i građana s tijelima državne uprave Hitro.hr, u zagrebačkoj poslovnici FINA-e u Ulici grada Vukovara obilježeno osnivanje 10.000-te tvrtke.

7. listopada - U pulskom brodogradilištu Uljanik porinut u more trenutačno najveći "car carrier" brod na svijetu, dužine 199 i širine 32 metra, za prijevoz 7000 automobila i kamiona, prvi od dva takva ugovorena broda za norveškog naručitelja.

9. listopada - Stranci su u Hrvatsku u prvom polugodištu ove godine uložili ukupno 1,125 milijardi eura, a ukupna su inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku od 1993. do konca lipnja ove godine iznosila 12,5 milijardi eura, objavio HNB.

12. listopada - Otvoren trgovački centar City Center One u Zagrebu, u koji su austrijski investitori uložili više od 100 milijuna eura i koji će zapošljavati 800 ljudi.

13. listopada - Vlada prihvatila Strategiju razvoja širokopojasnog pristupa Internetu do 2008., te Akcijski plan provedbe te strategije za 2007., uz strateški cilj do kraja 2008. dosegnuti oko 500 tisuća priključaka.

13. listopada - Privredna banka Zagreb stekla 66,98 posto redovnih dionica LT Gospodarske banke Sarajevo.

16. listopada - Ukupni prihod od turizma ove će godine iznositi više od 6 milijardi eura, kazao resorni ministar Božidar Kalmeta. Od siječnja do rujna ove godine u Hrvatskoj je boravilo ukupno 9,1 milijuna turista koji su ostvarili 51,7 milijuna noćenja, što je godišnji porast od tri posto.

17. listopada - HEP s mađarskim partnerom potpisao sporazum o zajedničkoj namjeri izgradnje 400 kilovoltnog dalekovoda Ernestinovo-Pečuh, koji bi u pogon trebao biti pušten do 2010., a s talijanskim partnerom izjavu o namjeri izgradnje visokonaponskog podmorskog kabela između Italije i Hrvatske.

18. listopada - Hrvatski su poduzetnici u prvoj polovici ove godine ostvarili ukupne prihode u iznosu od 269,8 milijardi kuna, što je za 14,1 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, dok su ukupni rashodi istodobno povećani za 13,6 posto, na 252,9 milijardi kuna, objavila FINA.

20. listopada - Atlantic Grupa i njemačka razvojna banka DEG predstavili novu fazu partnerstva kojom DEG ulazi u vlasnički kapital Atlantica s udjelom od 8,24 posto, a vrijednost ulaganja iznosi 11 milijuna eura.

20. listopada - Upravni odbor HFP-a donio odluke o raspisivanju novih natječaja za prodaju državnog udjela u Valjaonici cijevi Sisak te šibenskoj Tvornici lakih metala.

20. listopada - HANFA objavila Pravilnik o obustavi trgovanja dionicama na burzama u RH, kojim se određuju kriteriji za obustavu trgovanja u tri razreda dionica po kriteriju likvidnosti, uzimajući u obzir broj trgovinskih dana, kao i kod "neuobičajenih uzoraka trgovanja".

24. listopada - Postupak Barrovog preuzimanja Plive uspješno je okončan preknjižbom pohranjenih dionica, uz istovremenu isplatu kupovnine. Plivinim dioničarima isplaćeno blizu 14 milijardi kuna, priopćio SDA.

24. listopada - Barrovo europsko povezano društvo ispunilo sve zakonske i regulatorne zahtjeve za akviziciju Plive, zajedno s Plivinim trezorskim dionicama, Barr sada posjeduje ili kontrolira više od 95 posto Plivinih dionica s pravom glasa.

26. listopada - Misija Međunarodnog monetarnog fonda započela u Zagrebu konzultacije temeljem Članka IV Statuta MMF-a. Odsad će Misija MMF-a dolaziti u Hrvatsku jednom godišnje.

31. listopada - Upravu Plive i dalje će voditi Željko Čović, član Uprave ostaje Ivan Mijatović, a u Upravu ulaze tri nova člana, od čega dva iz Barra - Paul M. Bisaro i Tim Sawyer, te Zdravka Knežević iz Plive, objavljeno je iz Plive i Barra. Mandat novih članova traje do 30. lipnja 2010.

S T U D E N I

2. studenog - Barr je u tisku objavio izvješće o preuzimanju Plive i izvijestio da raspolaže s ukupno 91,74 posto Plivinog temeljnog kapitala, a u Skupštini Plive Barr ima 96,38 posto glasova.

2. studenog - Novi predsjednik Uprave trgovačkog lanca Konzum je Josip Zaher, koji je na tom mjestu zamijenio Dragu Munjizu.

2. studenog - HEP je s konzorcijem hrvatskih tvrtki potpisao ugovor o izvođenju glavnih radova na Hidroelektrani Lešće, prve hidroelektrane koja se gradi u samostalnoj Hrvatskoj.

7. studenog - Vlada odlučila na domaćem tržištu kapitala izdati obveznice u iznosu od 1,5 milijardi kuna.

8. studenog - Misija MMF, po završetku boravka u Hrvatskoj temeljem konzultacija iz članka IV. Statua MMF-a, objavila preliminarne zaključke prema kojima je Hrvatska posljednjih godina ostvarila niz uspjeha - gospodarski je rast snažan a inflacija mjerena potrošačkim cijenama pod kontrolom. Istodobno upozorava na veliki deficit u bilanci plaćanja i visoku razinu inozemne zaduženosti, te poziva na daljnju fiskalnu konsolidaciju.

10. studenog - Koncern Agrokor izvijestio da je u Londonu uspješno završilo službeno izdanje Agrokorovih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 150 milijuna eura.

10. studenog - Njemačka razvojna banke KfW Christian Murach i hrvatsko Ministarstvo financija potpisali Ugovor o zajmu za program obnove i modernizacije infrastrukture HŽ-a, odnosno trećoj tranši zajma u iznosu od 37,5 milijuna eura.

10. studenog - Vlada odlučila je da će javna ponuda dionica Ine započeti 13. studenoga, te odredila raspon cijene - od 1.400 do 1.900 kuna za dionicu. Određen je i 1. prosinca kao dan zaključenja transakcije.

13. studenog - Započela javna ponuda dionica Ine u kojoj Vlada prodaje najmanje 15, a najviše 17 posto dionica hrvatske naftne kompanije. Čelnici Ine u Zagrebu održali i prvi road-show za velike investitore.

14. studenog - Srpska kompanija Delta i hrvatski Agrokor objavili da ulaze u strateško partnerstvo svojih trgovinskih lanaca, maloprodajnog dijela Delta M grupe i Agrokorovog trgovačkog lanca Konzum.

14. studenog - Počela gradnja HE Lešće na rijeci Dobri, ukupna cijena ugovorenih glavnih radova je 444 milijuna kuna, rok izvođenja 35 mjeseci.

15. studenog - Na Zagrebačku burzu uvrštena druga tranša kunskih državnih obveznica, vrijedna 1,5 milijarde kuna, s rokom dospjeća 11. srpnja 2013.

15. studenog - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka izvijestilo da je prvim ravnateljem Hrvatske agencije za telekomunikacije imenovalo Tonka Obuljena.

15. studenog - U Brodogradilištu R.L.E. u Vranjicu kraj Splita porinut u more prvi tunolovac izgrađen u sklopu Vladina projekta financiranja obnove i rekonstrukcije ribarske flote - Sardina 1 za tvrtku Sardina iz Postira.

17. studenog - Pliva obilježila početak izgradnje novog višenamjenskog biofarmaceutskog postrojenja u Savskom Marofu, vrijednog 20 milijuna dolara.

20. studenog - Hanfa zatražila od predstavnika Vlade i Ine suzdržanost u vezi davanja bilo kakvih komentara ili procjena za vrijeme trajanja upisa i uplate dionica iz javne ponude Ine.

21. studenoga - Otvoren novoizgrađeni trgovački centar "Tower Center Rijeka", najveći višenamjenski trgovački centar u Hrvatskoj u koji je tvrtka "Policentro Rijeka", članica Gruppo Policentro iz Italije, uložila 150 milijuna eura.

20. studenog - Španjolska hotelska grupacija Iberostar i tvrtka Bobita iz Makarske potpisali ugovor o gradnji novog hotela vrijednog više od 50 milijuna eura.

20. studenog - HFP izvijestio da je za 89,34 posto dionica Željezare Split, po početnoj cijeni od jedne kune, pristiglo pet ponuda, od kojih su samo dvije - tvrtki Armko Smart i GM Holdings u skladu sa uvjetima natječaja.

22. studenog - U rad pušten magistralni plinovod Pula-Karlovac te plinovod od platforme Ivana K u sjevernom Jadranu do terminala Pula, čime je omogućeno da se prirodni plin iz sjevernog Jadrana izravno doprema na hrvatsko kopno.

23. studenog - Maloprodajni lanac prehrane Lidl otvorio prvih 13 trgovina u Hrvatskoj sa 400 radnika.

24. studenog - Vlada objavila da je 44.640 hrvatskih građana iskoristilo pravo prvenstva i posebne pogodnosti za kupnju dionica Ine, te da su za te dionice uplatili 1,55 milijardi kuna.

24. studenog - Pastor grupa izvijestila da je osnovala je tvrtku Pastor Fire and Safety, sa sjedištem u Bukureštu.

24. studenog - Hrvatska poštanska banka s EBRD-om sklopila ugovor o kreditnoj liniji vrijednoj 10 milijuna eura za financiranje malog i srednjeg poduzetništva.

24. studenog - Nadzorni odbor T-HT-a ponovno na čelno mjesto T-HT imenovao Ivicu Mudrinića, kojemu je to treći mandat.

27. studenoga - U 15 sati završila javna ponuda dionica Ine nakon koje je Vlada utvrdila cijenu od 1.690 kuna po dionici, te odlučila o raspodjeli dionica - hrvatski građani uz pravo prvenstva kupit će 54 posto dionica u javnoj ponudi, a preostalih 46 posto prodaje se u omjeru 35 posto hrvatskim institucionalnim ulagačima i građanima bez pogodnosti, a 65 posto stranim institucionalnim ulagačima.

27. studenog - Predstavljeno Tranzicijskog izvješća EBRD-a za 2006. - Hrvatskoj najviša ocjena dana reformama u privatizaciji manjih tvrtki, trgovinskom sustavu te bankovnoj reformi, a najniže je ocijenjen napredak u postizanju kompetitivnog okruženja na tržištu te u restrukturiranju gospodarstva.

27. studenog - HFP objavio novi javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju 80,2 posto dionica šibenskog TLM-a, po početnoj cijeni od 44,27 milijuna kuna ili 10 posto nominale.

29. studenog - adriatica.net objavila da je otkupom dionica od Sutivan Investmentsa postala 75,17 postotni vlasnik dubrovačke turističke agencije Atlas.

28. studenog - Dužnosnici hrvatske Vlade i Delegacije Europske komisije u Zagrebu potpisali Sporazum o carinskim kvotama za šećer prema kojem Hrvatska dobiva pravo na izvoz 180.000 tona šećera godišnje na tržište EU.

30. studenog - Nadzorni odbor Zagrebačke banke na treći četverogodišnji mandat predsjednika Uprave imenovao Franju Lukovića.

P R O S I N A C

1. prosinca - Hrvatska elektroprivreda izdala korporativne obveznice ukupnog nominalnog iznosa 500 milijuna kuna, kamatne stope 5 posto i dospijeća 2013. To je prvo izdanje obveznica jedne kompanije u državnom vlasništvu.

1. prosinca - Netom po potpisivanju Ugovora o uvrštenju, u 11,15 sati započelo trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj te GDR-ova na Londonskoj burzi, a u prvim trenucima trgovanja na Zagrebačkoj burzi njihova je cijena sa 1.650 kuna porasla na 2.300 kuna.

1. prosinca - Na proljeće iduće godine Vlada će na burzi izlistati 20 posto dionica Hrvatskog telekoma, najavio predsjednik Vlade Ivo Sanader.

4. prosinca - Bonitetna kuća Dun & Bradstreet podigla ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske u razred DB3, čime je Hrvatska prvi put svrstana među zemlje s blagim rizikom za ulagače. D&B podigao je rejting Hrvatske za jednu četvrtinu, na DB3d, što je treći put ove godine da D&B podiže rejting Hrvatske.

4. prosinca - Započeli radovi na izgradnji regionalnog vodovoda istočne Slavonije s planiranim ulaganjima od gotovo 400 milijuna kuna u prvoj etapi.

6. prosinca - Predstavnici 12 hrvatskih osiguravajućih društava potpisali Sporazum o strožem sankcioniranju kršenja temeljnog premijskog sustava za obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti.

7. prosinca - U Službeno tržište Zagrebačke burze uvršteno 200 milijuna kuna vrijedno izdanje korporativnih obveznica zagrebačke Ingre.

12. prosinca - Hrvatska obrtnička komora, Agrokor i vodeći hrvatski proizvođači - Podravka, Kraš, Lura, Saponia, Franck, Koestlin i Zvečevo - potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu i poslovnoj suradnji, kojim se regulira posebna suradnja s malim trgovcima, pod nazivom PLUS market partnerstvo.

12. prosinca - Za kupnju 80,2 posto šibenske Tvornice lakih metala u HFP pristigla samo ponuda UAB - Ukio banko investicine grupe iz Litve, vlasnika tvornice glinice Birač iz Zvornika u BiH.

12. prosinca - Predstavnici Hrvatskih cesta, Ministarstva financija, EBRD-a i Europske investicijske banke potpisali ugovore o financiranju projekata riječke obilaznice, vrijedne 86 milijuna eura, i obnove državnih cesta koji obuhvaća 52 dionice, ukupne dužine 682 kilometra, a vrijednost radova je 238 milijuna eura.

14. prosinca - Otvoren prvi dućan u sklopu trgovačkog lanca Plus market čime je započelo ostvarenje Sporazuma o strateškom partnerstvu i poslovnoj suradnji između Hrvatske obrtničke komore, trgovačkog lanca Konzum i vodećih hrvatskih proizvođačkih tvrtki.

14. prosinca - Otvorena dionica istočne obilaznice Rijeke od Orehovice do Svetog Kuzma, dužine 6,3 kilometra i oko 500 metara buduće spojne ceste koja će povezivati obilaznicu i riječku luku, u koje je uloženo ukupno 750 milijuna kuna.

16. prosinca - U Podstrani kod Splita otvoren hotel Lav u sastavu svjetskog lanca hotela Le Meridien - Starwoods Group, prvi hotel s pet zvjezdica u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u čiju su obnovu njegovi vlasnici, Ivica Kurtović i Slavko Jim Bošnjak, uložili oko 600 milijuna kuna.

ZAGREB - Upravni odbor HFP prihvatio ponudu tvrtke Armko Smart Samobor, koja posluje u okviru ukrajinske Smart grupe, za kupnju 89,34 posto Željezare Split, a nije prihvaćena jedina ponuda za kupnju 80,2 posto šibenske Tvornice lakih metala UAB - Ukio banko investicine grupe iz Litve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙